Партнер рубрики Події

«Мої дані зареєстровані на іншу людину з Дніпра»: які труднощі можуть бути з угодою з сімейним лікарем

«Мої дані зареєстровані на іншу людину з Дніпра»: які труднощі можуть бути з угодою з сімейним лікарем
  • Тернополянка пані Наталя розповіла у Фейсбук про проблему, яка виникла у неї з укладанням договору з сімейним лікарем. Її персональні дані уже використали для реєстрації в системі, однак вона цього не робила і свої дані нікому не передавала.
  • Що робити в таких ситуаціях та чи могли викрасти дані – дізнавався журналіст «20 хвилин».

Як розповідає тернополянка Наталя Червак, про проблему з договором з сімейним лікарем вона дізналась тоді, коли їй знадобилась допомога.

- Я дізналась про цю ситуацію, коли розпочався карантин, і мені потрібно було звернутися до свого сімейного лікаря, бо я захворіла. Коли я до неї зателефонувала, вона мені пояснила, що моя декларація недійсна, бо їй не вдалося мене зареєструвати. Мій номер, паспортні дані і ідентифікаційний код не збігаються.

Тоді пані Наталя звернулась на «гарячу лінію» для тих, хто не встиг укласти договір з сімейним лікарем. Там їй порадили звернутися до дільничної лікарки та дали контакти до неї.

Відео дня

- Я зателефонувала до дільничної, щоб прийти та послухати легені ,бо мене турбував сильний кашель, - пояснює Наталя. - Вона також запропонувала укласти договір та стати моїм сімейним лікарем. Ми спробували це зробити, і я вже на власні очі побачила, що на мій номер телефону СМС-повідомлення з кодом підтвердження не приходить. Він приходить до іншої людини.

Пані Наталя з лікаркою зателефонували за номером, на який приходив код підтвердження і який був прив’язаний до паспортних даних. Трубку підняла жінка з Дніпра. Вона не погодилась вказати код підтвердження.

- Я не засуджую людину, що вона відмовилася давати код підтвердження, бо її можна зрозуміти, адже зараз є багато шахраїв. Ми поспілкувалися з нею і вона також не може укласти договір з сімейним лікарем. Мені порадили звернутися до правоохоронців, але я ще цього не робила, оскільки перебуваю на самоізоляції, бо в мене грип.

Укласти договір спробували на дівоче прізвище, однак і цього зробити не вдалося. Все ж, лікарці вдалося укласти договір без надсилання коду.

- Моя нова сімейна лікарка телефонувала на «гарячу лінію» підтримки, де їй пояснили, що проблема з укладаням договору могла статися через збій в системі. Можливо, це була не крадіжка даних, а просто системна помилка.

Ми дізналися, як захистити свої персональні дані від зловмисників у завідуючою кафедри кібербезпеки ТНТУ Наталі Загородної.

- В першу чергу варто бути обережним зі своїми персональними даними, - каже Наталя Загородна. - Особливо пильним потрібно бути зі своїми паспортними даними та ідентифікаційним кодом. Часто люди через необачність самі дають в руки шахраям свої дані. Шахраї можуть зателефонувати до вас та представитися працівниками банку, державної структури чи навіть колегами по роботі і методами соціальної інженерії самі вивідати у вас потрібну інформацію.

Варто бути обережним і тоді, коли вам потрібно підтвердити будь-яку операцію за допомогою СМС. Якщо вам телефонують незнайомі люди і просять у вас надати код підтвердження, який прийде вам у СМС – не варто довіряти.

- Часто при банківських операціях вам можуть надходити СМС-повідомлення з кодом підтвердження, пояснює завідуюча кафедри. - Навіть в таких СМС вам пишуть, що цей код нікому не можна передавати. Також існує багато сайтів, які маскують себе під сайти різних банків та державних установ, де просять вказати ваші персональні данні, банківські реквізити, тощо. Тому варто бути обачними.

Якщо ви дізналися, що ваші персональні дані використали без вашого відома – варто звернутися до правоохоронних органів. 

А ви маєте сімейного лікаря? Чи вдалось укласти договір? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • WQ

    Увага всім - сьогодні на вул корольова 10, мусара заламували людей, кидали на землю - стався випадок  мусорського безпределу. Шукайте в інтернеті!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up