Партнер рубрики Події

Вишневий рай: у Чорткові фермер вирощує вишню на величезних плантаціях

Вишневий рай: у Чорткові фермер вирощує вишню на величезних плантаціях

Господарство в Чортківському районі Тернопільської області, на декількох тисячах гектарів землі вирощує зернові й технічні культури, але на площі 100 гектарів розвиває ще й вишневий сад. 

Родючого саду є 50 гектарів, а ще 50 гектарів почне давати плоди наступного року. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

— Ми систематично розширювали вишневий сад впродовж 7 років, —  розповів Володимир Козак.

За його словами, яблуневих садів в Україні росте дуже багато, тому будувати бізнес на цій культурі зараз невигідно. Натомість вишню садівники вирощують не так активно, а попит на цю культуру досить високий.

Відео дня

 Якісна вишня для українського ринку

— Так, на ринку має попит і вишневий сік, і заморожена вишня, і варення тощо. А яблуко ми ж не заморозимо, його треба споживати тільки свіжим або у вигляді чипсів чи соку. Проте вишневий сік дорожчий за яблучний, а частину врожаю можна заморозити та використати для виготовлення різних добавок до йогуртів, цукерок тощо. Тому вишня, на мою думку, —  це кращий і більш вигідний бізнес зараз, — переконаний головний агроном підприємства.

У господарстві в основному росте вишня сорту Уйфегертой Фюртош. Що цікаво, такий сорт для саду обрали випадково.

За словами Володимира Козака, окрім того, вирощують ще й вишню Лутівка на одиному неповному кварталі саду. Але все-таки надають перевагу Уйфегертой Фюртош.

—  Ми бачили багато вишневих садів і неодноразово в цьому переконалися. Цей сорт більш урожайний, а його плоди — смачніші та більш транспортабельні. Але в питанні вибору сорту для саду багато чого все-таки залежить від технології обробітку насаджень. Так, варто враховувати, що Уйфегертой Фюртош — це сорт, призначений для ручного збору, а Лотівку натомість можна збирати як вручну, так і з допомогою комбайна, — каже він.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що незвичайні фрукти та ягоди навчились вирощувати Леся та Степан Попики з села Сенів Козівського району. Вони переконують, нічого особливого для таких дерев не потрібно, а думка про те, що кава чи лимони не ростуть у квартирі — помилка. 

Читайте також: 

Дністер обмілів, криниці висохли, риба і все річкове гине. А що робить влада?

На Тернопільщині — штормове попередження через грози

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up