Партнер рубрики Події

Скандал на Микулинецькому кладовищі: родина загиблого захисника хоче пам'ятник не як у всіх

Скандал на Микулинецькому кладовищі: родина загиблого захисника хоче пам'ятник не як у всіх
  • У Тернополі виник конфлікт під час облаштування «Пантеону Героїв». Родина загиблого захисника Віталія Стадника вирішила відійти від загальної концепції і встановити пам’ятник на свій смак.
  • Рідні інших загиблих розцінили таке рішення, як зневагу і готові боротися за рівність. 

За проєктом «Пантеону Героїв», могили загиблих захисників у російсько-українській війні повинні мати однаковий вигляд, алею до поховань мають відремонтувати, а на вході до кладовища збудують капличку. Концепцію «Пантеону Героїв» запропонувала тернополянка Дарця Веретюк. 

Під час облаштування комплексу, рідні загиблих захисників помітили, що могила Віталія Стадника відрізняється від інших. Вона трохи ширша та замість світлого каменю її обклали чорним гранітом. У рідних загиблих захисників виникає питання: невже затверджені правила не для всіх?

Відео дня

Це сакральне місце, а не виставка

Об 11.00 19 жовтня кілька десятків рідних загиблих захисників зібралися на Микулинецькому кладовищі. Разом із Дарцею Веретюк, близькою людиною загиблого колеги Віталія Дереха, вони виступають проти зміни концепції «Пантеону Героїв». Територія, де поховані захисники, має бути в єдиному стилі, адже наші хлопці мали спільну мету, спільне бажання – перемогли російського ворога, наголошує тернополянка. 

— Перед тим, як реалізовувати «Пантеон Героїв», я презентувала його на загальних зборах родин загиблих захисників Тернополя. Тоді всі уважно слухали, обговорювали. Присутні ініціювали голосування, і з понад 100 осіб вагалися лише кілька старших жінок. Тоді вони казали, що концепція їм до вподоби, натомість замість каменю вони хотіли граніт. Та коли підрядники почали реалізовувати проєкт, жінкам сподобалося, тож і  вони дали згоду на облаштування могил їхніх рідних у такому стилі. Щобільше, вони навіть дякували, що ми обрали каміння такого світлого кольору, бо чорний граніт тільки пригнічує, — розповідає пані Дарця.

Щодо родини загиблого Віталія Стадника, то зі слів Дарці Веретюк, жодного разу ніхто не долучився до обговорення, голосування чи презентації. А коли справа дійшла до облаштування, то про єдиний стиль могил слухати вони не схотіли.

— Вони відкрито казали, що мають право зробити так, як хочуть, і загальної концепції дотримуватися не бажають. Я знаю, що їм пропонували більшу земельну ділянку трохи вище від «Пантеону Героїв», назвати ім’ям сина сквер чи вулицю. Але ж ні, ніякі вмовляння не діяли, і вони не хочуть йти на компроміси, — каже тернополянка. — Щобільше, ця родина дозволяє собі принижувати інших, висловлюватися нецензурною лексикою. Вони постійно наголошують, що мають більше статків і хочуть зробити для свого сина щось особливе. А інше їх взагалі не цікавить, навіть закон.

Ось так виглядає могила Віталія Стадника (будівельні роботи тривають)

 

 

 

 

 

Як саме планують облаштувати могилу загиблого захисника Віталія Стадника достеменно невідомо. Дарця Веретюк пояснює, родина не показувала проєкт, лише розповіла деякі деталі.

— Наскільки мені відомо, то могилу будуть оформлювати гранітом. Ми вже можемо побачити великі чорні плити, що значно відрізняються від нашої концепції. Також встановлять великий хрест, а перед ним у масштабі один до одного статую загиблого захисника. Чоловік буде у формі, зі зброєю та квітами. Чому саме так – нам ніхто не пояснював і пояснювати не збирається. Вони просто найняли будівельників, які від 16 жовтня вже тут працюють без жодних дозволів, — повідомляє дівчина.

Вдома нехай будують, а тут ми всі рівні  

Присутні на зібранні родини наголошують, на кладовищі всі рівні, і кожен полеглий заслуговує на повагу, шану та пам’ять. А, якщо хтось бажає показати свої великі статки, то це робити варто в іншому місці.

У тернополянки Людмили на війні загинув чоловік. Жінка згадує, воїни ділилися між собою останньою цигаркою, останнім шматком хліба, вони стояли один за одного.

— Мій чоловік мав не нижче звання, ніж син Стадників, але ж я не кричу, що хочу виділитися. Є тут хлопці, які на війні були з 2014 року, які одразу після Майдану поїхали захищати нашу Україну. І ось у нього такий самий хрест, як у мого чоловіка. Невже люди не розуміють, що сенс не у камінні, не у хрестах. Ці люди назавжди залишаються у наших серцях, — каже пані Людмила. – Але ж вони – родина прокурорів чи суддів. Там немає жодного розуміння та поваги до звичайних людей, до інших захисників. Вони себе вважають небожителями, бо мають чималі статки. Вони не можуть прийняти той факт, що перед Богом ми всі рівні.

А ось тернополянка Леся переконана, вплутувати у скандали полеглих захисників – великий сором. Натомість жінки готові боротися за рівність до останнього, аби довести, що не все у цьому світі можна вирішувати статусом та грошима.

— Якщо ви підійдете ближче, то побачите, що на могилі загиблого Стадника забетонували більшу площу. Через що тепер не можна висадити вічнозелений ялівець та буде завузька доріжка. Якщо родина Стадників дійсно зробить пам’ятник увесь зріст, то він перекриватиме інших. І виходить, що в інших хрестики будуть, як у сиріт, а тут – щось вічне і величне, — розповіла пані Леся.

Підтримує думку рідних загиблих захисників і тернополянка Тетяна. 

— Я так би не хотіла взагалі обирати ці хрести, ходити щодня на кладовище, аби поспілкуватися з братом. Це такий сильний біль. Я не знаю, як можна на такому горі ще й влаштовувати скандали, показувати свою статусність, —  ледь стримуючи сльози, каже пані Тетяна. — Ви знаєте, це мені нагадує ту ситуацію із прокурорським весіллям у Львові. Бо у нас в Україні одні плачуть, а інші танцюють. Я розумію, що треба радіти життю, треба одружуватися, народжувати дітей. Але ж зараз війна, мають бути рамки. А люди, які мають владу та гроші, цього не розуміють. Якщо вони настільки багато, то нехай краще передадуть гроші на автівку чи дрон, щоб таких могилок було менше.

Вже звернулися до поліції

Директор СКП «Ритуальної служби» Сергій Тлумацький підтвердив «20 хвилин», що дозволу на встановлення іншого надгробку родина Стадників не має. До того ж їхня техніка та робітники потрапили на територію кладовища незаконно, тож доводилося викликати поліцію.

— 18 жовтня охоронець повідомив мені, що машина з будівельною технікою заїхала на територію кладовища. Вже до вечора невідомі будівельники встановили чорні гранітні плити. Охоронець неодноразово просив призупинити роботи і залишити територію, адже жодного дозволу на їхнє проведення будівельники не мали. Будівельники повідомили, що мають дозвіл, завдання від замовників і не будуть звідси їхати, — розповідає пан Тлумацький. — Зранку 19 жовтня бригада знову приїхала, і я вже викликав працівників поліції. Правоохоронці прийняли мою заяву про вчинене кримінальне правопорушення (або таке, що готується). Наразі говоримо про те, що будівельники порушили Закон України «Про поховання та похоронну справу». Поліція рекомендувала будівельникам призупинити проведення робіт.

Сергій Тлумацький наголошує, виклик поліції – крайній захід, адже до 19 жовтня чоловік неодноразово особисто намагався поспілкуватися з родиною Стадників та пропонував їм інші умови.

— Я розумію, можливо, хтось хоче зробити по-іншому, виділитися. То я ж пропонував організувати перепоховання загиблого Стадника трохи вище, де спочивають захисники з 2014 року, але ж рідні не схотіли. Я їм казав, що тут будуть облаштовувати все в єдиному стилі, і вони просто мовчали. А коли вже підрядники зробили перші могилки, то почалися ці сварки. Наскільки мені відомо, міський голова Сергій Надал також говорив з родиною, намагався переконати, але все марно. Таке враження, що загальні правила та закони не для цих людей, — розповідає чоловік.

Підтвердив пан Тлумацький і той факт, що під час залиття фундаменту та облаштування надгробка, наймані будівельники порушили встановлені норми.

— Родина Стадників виявила бажання самостійно залити фундамент для могили свого сина. Під наглядом моїх працівників будівельники провели роботи. У тому, що фундамент залили більших розмірів, — немає нічого дивного. Ми в інших захисників також робимо ширші фундаменти, щоб вони краще витримали навантаження, — повідомляє чоловік. — А ось те, що гранітні плити також займатимуть більше місця – я не знав і будівельники про це нічого не казали. Якщо дивитися у проєктну документацію, то бачимо, що одна могилка має бути 80х210 метрів. Натомість для загиблого Стадника забетонували 135х230 метрів.

Чи зможуть працівники демонтувати гранітні плити – питання відкрите. Присутні рідні та друзі загиблих переконані, цю справу розтягнуть на місяці, а то і роки. За цей час прокурорська родина встигне завершити всі необхідні роботи, навіть попри всі заборони.

Прокоментуємо згодом

Журналісти «20 хвилин» зв’язалися з мамою загиблого Марією Стадник. Зі слів жінки, вона не знала про заплановану на 19 жовтня зустріч, тож коментувати ситуацію готова виключно після ознайомлення із журналістськими матеріалами.

— Нас з чоловіком ніхто не попереджав про збори. У Фейсбук наших сторінок немає, у спільноту із родинами загиблих також. Про те, що відбулися збори за участі журналістів, я вже дізналася після 12.00. Я не знаю, що саме вам розповідала інша сторона, тому щось прокоментувати поки не готова. Наскільки я зрозуміла, журналістів було багато і всі вже роблять матеріали. Мені треба кілька днів на ознайомлення з інформацією і потім я готова з вами спілкуватися, — зазначила пані Стадник. 

Журналісти «20 хвилин» продовжують слідкувати за цією ситуацією. Також ми очікуємо на коментарі від Тернопільської ради. Про всі зміни повідомлятимемо на нашому сайті та у соціальних мережах.

Читайте також:

Встановлюють пам'ятники та продовжують ексгумацію радянських військових: який вигляд має Пантеон Героїв у Тернополі

На Микулинецькому кладовищі почали облаштовувати Пантеон Героїв: ми дізнались подробиці

На Пантеон Героїв виділили 14 млн грн з міського бюджету. Що вже зробили?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (59)
  • микола ніколаєнко

    Не ганьбіть загиблих Героїв - кладовище рівняє всіх!
  • myvova83

    Родичі тут точно не праві. Алея героїв, і всі пам'ятники мають бути одинакові.
  • Зоя Білокриницька

    Нажаль ,навіть золотий памятник не зможе повернути  сина матері.

    Teren Teren reply Зоя Білокриницька

    Справа в тому, що пам`ятник вони ж не сину ставлять, а своєму марнославству. Ну, щоб навіть тут показати які вони круті, крутіші за інших. То як батьки, що закидають дітей іграшками, бо самі в дитинстві їх не мали.
  • Inga Ozolniece

    Чомусь ця сім'я думає що тільки в них є кошти на особливий пам'ятник!  Та серед тих загиблих теж є такі, родичі яких змогли б зробити врази дорожче!! Але люди розуміють рівність всіх воїнів та їх  спільне  прагнення захистити Україну, віддавши за неї найцінніше!!!  Та кожній сім'ї ця втрата болить глибоко!!  Для чого зараз робити якусь різницю???

keyboard_arrow_up