Партнер рубрики Події

На Малашовецькому полігоні незабаром розпочне функціонування станція дегазації. Що це означає?

На Малашовецькому полігоні незабаром розпочне функціонування станція дегазації. Що це означає?

На сміттєзвалищі у с. Малашівці Зборівського району працює сміттєсортувальна лінія, а вже незабаром тут розпочне функціонувати і станція дегазації, за допомогою якої відбуватиметься відкачування з полігону звалищного газу та подальше перетворення його у «зелену» електроенергію.

Зараз Тернопільська громада має власний сучасний полігон, де вже працює сміттєсортувальна лінія, проходить захоронення відходів та виробництво електроенергії, згенерованої зі звалищного газу полігону.

Вперше за десятки років вдалося вирішити глобальну проблему зі збором  та захороненням твердих побутових відходів. Відтепер жителям громади не потрібно самостійно відсортовувати сміття, адже це професійно виконується на полігоні, після чого органічні сполуки підлягають захороненню. Зараз триває завершення пусконалагоджувальних робіт газогенераційної установки, і уже незабаром можливо успішно постачати «зелену» електроенергію. Цим самим буде вирішено екологічну проблему, тому що захоронення на полігоні відбувається виключно органічних відходів без хімічних сполук, а по-друге, газ метан, який утилізується, є небезпечним та часто спричиняє пожежі на полігоні.

Що важливо, відтепер з місцевого бюджету не витрачатимуться кошти на утилізацію твердих побутових відходів, адже утримання, обслуговування та рекультивація полігону відбувається за кошти компанії ТОВ «Еко-Лідер Т», з якою укладено договір про оренду земельної ділянки на 49 років. Окрім того, сусідні селища та громади сплачують кошти, які надходять до місцевого бюджету, за використання Малашовецького полігону.

Відео дня

Будівництво станції дегазації на полігоні проводить група компаній «Кліар Енерджі» і за словами головного інженера Іван Самусенка, наразі тут відбувається буріння вертикальних свердловин, через які відкачуватиметься шкідливий газ метан і далі по трубах транспортуватиметься до газових фільтрів, а потім спалюватиметься для виробництва електроенергії. Згенерована електроенергія подаватиметься у загальну мережу і згодом продаватиметься за зеленим тарифом. Вперше в Україні на Малашовецькому полігоні буде застосовуватися змішаний вид відбору метану (вертикальні і горизонтальні свердловини).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Teren Teren

    От блін! Та там вже років з 10 цілий завод мав працювати, як сам Надал обіцяв. А тут станцію обіцяють, яка буде, як і той завод. Тут головне, щоб лисий знову до корита дорвався. До речі, а як вам симбіоз Свободи і Бєніного майбаха? Цікаво ж то як, правда?
  • Мах

    На фото прекрасно все) І відсутня система подачі і відсутня система забору відсортованих мішків. Та й що відбувається далі з тими мішками? Просто викидаються на різні купи? На одну?
    Камон, свобода і мер на виборах попередніх обіцяла цілий завод. А оця "ізбушка на курчих ножках" це навіть не смішно..
  • Ігор Шиманський

    Перед кожними виборами тіж самі граблі, ще запрацює аеропорт  ....

    Teren Teren reply Ігор Шиманський

    Блін, чисто забули! А ж обіцяв! Але нічого, то для наступних лисий прибереже ту цяцянку.
  • Pavel Orestovich

    То це так званий сміттєпереробний завод від мера?)

    Ivan Pizhitskij reply Pavel Orestovich

    Швидше, черговий бізнес для друзів мера...

    Оксана Вагіна reply Pavel Orestovich

    Тебе что то не нравиться?))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up