На місці зруйнованої Першої державної гімназії встановили бронзову інсталяцію

На місці зруйнованої Першої державної гімназії встановили бронзову інсталяцію
  • На вулиці Гетьмана Сагайдачного біля мініатюри Першої державної гімназії встановили нову бронзову інсталяцію з увіковічненими іменами видатних учнів.
  • Її представили громадськості за участі скульпторів, які працювали над інсталяцію, представників міської ради та тернопільських гімназистів у понеділок, 11 листопада.

Інсталяція складається з кількох елементів – книг з іменами видатних тернопільських гімназистів та вчителів, глобуса з позначеними містами, де прославились тернополяни, чорнильниця з пером та книги, перетягнуті ременем. Саме так носили свої книги гімназисти раніше.

Як розповідають скульптори та архітектори, які втілюють проєкт «Тернопіль у бронзі» в життя, над інсталяцією працювали більше року. Ідеї постійно змінювалися. Спершу планували створити парту з бронзовим гімназистом та іншими деталями, однак ідеї кілька разів змінювалися.

На книгах викарбовано імена видатних тернополян та їх професії. Як кажуть організатори проєкту, на інсталяції планують розмістити QR-код посилання на інформацію про видатних викладачів та гімназистів. Як кажуть скульптори, які працювали над композицією, найважче було не скільки виготовити роботу, скільки відібрати імена видатних тернополян, а їх є чимало.

Відео дня

- Найважче було відібрати імена людей, які викарбувані на інсталяції, – розповідає скульптор Дмитро Мулярчук. – Тут представлено 22 імені. Композиція не дозволила дрібнити імена. Тому саме це було найважче зробити. Хотілось би, щоб імен було значно більше.

На глобусі можна побачити міста, де прославились вихованці гімназії. Це Київ, Львів, Харків, Берлін, Варшава, Прага, Відень та Рим. На глобусі можна побачити навіть Єгипет та Мадагаскар, де здобули визнання Тернополяни.   

Поруч з новою композицією встановлено мініатюру Першої гімназії, де також увіковічнено 10 імен видатних вихованців та рід їх діяльності.

- Місто може пишатися нашими предками та тим, що вони зробили для усього світу, – розповідає архітектор Борис Солонін. – Ми довго працювали над цим проєктом. У нас було багато різних варіантів та ідей. Це результат наших обговорень та багатомісячних старань.

Інсталяція та мініатюра розташована на тому місці, де колись і була гімназія. Заклад було відкрито 4 листопада 1820 року. У квітні 1944 року будівлю було зруйновано.

- У період війни Тернопіль фактично був зруйнований вщент, – розповідає заступник міського голови Леонід Бицюра. – Кожна з цих будівель була родзинкою міста. Ми намагаємося не просто нагадати про них, а повернути пам’ять про видатних людей Тернополя та нашого краю.

Як розповідає заступник міського голови, велику роль в створенні інсталяцій мають меценати. Частина коштів для створення мініатюр виділяють з міського бюджету.

- Я сподіваюсь, що у нас знайдуться меценати, які допоможуть профінансувати і інші ідеї, адже їх є багато, – каже Леонід Бицюра. – Ми б хотіли повернути ратушу та вокзал, хоча б у мініатюрі. Дуже добре, що є група ентузіастів, які люблять своє місто, свою історію і відкривають цю історію для інших тернополян.

Як розповідають організатори проєкту, це не остання бронзова інсталяція. У неділю, 17 листопада, біля морфологічного корпусу медичного університету, що на вулиці Руській, відкриють мініатюру Великої синагоги.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • 777

    От тепер заживемо !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up