Партнер рубрики Події

На ринку бракує гречки, кажуть тернополяни

На ринку бракує гречки, кажуть тернополяни
-А гречка у вас є? - Нема. - А чому. - З'їли всю - старого урожаю уже нема, а нового - ще нема.

Такий діалог можна почути ледь не біля кожної ятки з крупами на тернопільському ринку. Придбати її тут стає усе важче. Адже передбачити, коли ж хтось із селян привезе на ринок продавати старі запаси, неможливо. А закупити десь інде, якщо свій товар не пропонують дрібні «крупорушки», - ніде.
- Зараз ми можемо запропонувати лише гречану січку, - каже продавець Ірина (прізвище назвати відмовилася - прим. ред.). - Але з неї каші не зготуєш, бо це, фактично, сміття. Січкою годувати - хіба що птицю. А от гречки у нас нема уже тривалий час.
Втім, вона все ж з'являється у продажі. ЇЇ в невеликих обсягах здають дрібні підприємці або ті ж селяни.
- Більше десяти кілограмів вони практично не привозять, - додає жінка. - Тому крупа на ринку швидко зникає з продажу. Той дефіцит з гречкою як почався навесні, так і триває донині. А покупці запитують про неї дуже часто. Проте зараз якраз такий період, коли усі запаси вичерпалися. Незабаром навіть січки бракуватиме.
Тернополяни «налягають» на каші і макарони
Втім, чи не найголовнішою причиною браку гречки на ринку підприємці називають простоювання відкритого акціонерного товариства «Екор». Саме тут більшість з них і закуповували тепер уже дефіцитний продукт.
- Гречаної крупи нема у нас і не буде до осені, - каже Ольга Юзюк. - Лише зрідка отримуємо її від людей, у яких ще збереглися якісь запаси. Крім того, завод зараз стоїть, то де ж нам її закупляти? Проте вона може бути в магазинах.
На простоюванні заводу, пояснюючи відсутність крупи, акцентує й підприємець Галина (прізвище просила не вказувати - прим. ред.) Жінка також торгує нефасованими крупами. Вони, за її словами, стали особливо популярними тепер, адже в більшості людей позакінчувалась стара картопля - один із основних для Тернопілля продуктів, а молода - ще задорога для того, аби купувати її щодня. Відтак покупці зараз особливо «налягають» на каші і макарони.
- Крупу люди купують, нема чого скаржитися, - каже вона. - Проте, хочуть гречки. А у нас нема. Завод не працює, то де нам її взяти? Там, наскільки нам відомо, також проблеми із запасами - задля кількох кілограмів, які отримають від населення, запускати таку «махіну» ніхто не буде.
Місячний запас розтягнули на дев'ять
У наявності проблеми із запасами, зізнаються й на самому підприємстві.
- На перше січня у нас був лише місячний запас, - пояснює бухгалтер товариства Галина Бакалець. - Його довелось розтягнути на дев’ять місяців. Відтак, нашу проблему почали вивчати в обладміністрації. Після чого там прийняли відповідне рішення - тепер ми постачаємо виключно в магазини за рознарядкою по цінах.
За словами пані Галини, через брак зерна підприємтсво працює лише кілька днів у місяць. Адже, аби запустити роботу заводу, на день потрібно мати принаймні 300 кг зерна, а є - лише тридцять. Щоб зробити 30 тонн гречки, потрібно 50 тонн зерна.
- Зрозуміло, що на ліво її ніхто не пускає, - каже бухгалтер. - Просто у нас нема стільки зерна, аби забезпечувати усіх. Проблема у тому, що зараз взагалі маємо лише п'ятиденний запас. Проте навіть за таких умов вартість нашого продукту для магазинів - 13 гривень. Вони ж продають за цінами - не вище 14 гривень, а неякісна китайська коштує 19 гривень. Тож гречка у масовішому продажі з'явиться у вересні.

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Теж мені проблема! Бараболька смачніша (особливо смажена...)

    Anonymous reply Anonymous

    ага, і корисніша...)))

    Anonymous reply Anonymous

    В фуршеті по 13,78
  • Anonymous

    у всіх супермаркетах міста є гречка, приблизно по 20 грн.
  • Anonymous

    Один мужик в фуршеті чуть не кожен день бере майже по мішку гречки кажуть він на ринку має точку і там її перепродує...
  • Anonymous

    з такою владою скоро на Україні не буде навіть муки на хліб.

    Anonymous reply Anonymous

    Регіони на мило і тоді на гречку поміняти тре
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Коли дитині треба міряти тиск? Розповідає кардіолог з Тернополя photo_camera 21:01 На Тернопільщині нарубали лісу на чверть мільйона гривень 20:02 Вбивство студента із Конго Ерітьє: чотири роки минуло, а вироку немає досі. Чому? 19:58 Поблизу Дарахова перекинувся бензовоз. Є постраждалі (ОНОВЛЕНО) Від читача 13:31 Масштабний благодійний захід в Тернополі “GO nail forum” 19:01 Від батарейок, колонки чи ліхтарика: 12 кмітливих способів зарядити телефон без електрики 18:20 Чортків навколішки зустрів загиблого героя Івана Ружила photo_camera 17:30 Мужньо боронив Україну від окупантів: зупинилось серце захисника Сергія Страхоцького photo_camera 16:40 Як у Збаражі гаївки дзвеніли (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 16:05 У Чортківській громаді за народження дитини виплачують додаткових 10 тисяч гривень 15:45 Житловий сертифікат на зруйноване майно (новини компаній) 15:21 На Тернопільщині 9 травня будуть обмеження зі світлом для підприємців 14:45 Чому на клумбах у Тернополі замість квітів – бур’яни photo_camera 14:25 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 14:09 На Теребовлянщині реставрують ще один міст: грошей на капітальний ремонт немає 13:25 На Чортківщині Mitsubishi наїхав на підлітків, які катались на мотоциклі photo_camera 12:45 У Тернополі збільшилась плата за паркування та графік роботи майданчиків 12:05 Рада в кілька разів підняла штрафи за відмову від повістки та неявку до ТЦК 11:25 У ТЦК застерігають щодо поширення інформації про місця їх перебування в соцмережах 10:45 У Кременці відкрили меморіал пам'яті 21 героя, які віддали життя за Україну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up