Партнер рубрики Події

На Тернопільщині пацієнти масово кинулись за «доступними» ліками

На Тернопільщині пацієнти масово кинулись за «доступними» ліками

Майже 10 тисяч  рецептів отоварили уже на Тернопільщині за урядовою програмою «Доступні ліки», що стартувала у квітні. Відповідно до цієї програми пацієнти мають змогу отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з певною доплатою. Наразі до програми долучились 149 аптек.


Процес проходить не зовсім гладко, адже деякі моменти, приміром, із замовленням та постачанням ще налагоджуються. А за ліками  люди кинулись досить активно. Причому,  пацієнтам не завжди зрозуміло, чому за деякі  препарати вони повинні доплачувати. Про це та інше розповіли завідувачі аптечних закладів та пацієнти під час рейду голови облдержадміністрації із журналістами у деякі аптеки сьогодні, 19 квітня. 

 - Наше підприємство працює по програмі «Доступні ліки» через 18 своїх підрозділів, тобто там, де є наші структурні підрозділи, в тому числі і в сільській  місцевості, - розповідає директор обласного виробничо-торгового аптечного об’єднання Наталія Марків, що розташоване на Бродівській,5. - Усі наші заклади мають лікарські засоби відповідно до програми.  Можливо, не у повному обсязі, оскільки люди нахлинули фактично, і тому визначити, скільки конкретно треба тих чи інших таблеток, неможливо. Попрацює програма тиждень-другий, тоді будемо краще  орієнтуватись.  Ще так само не визначили загальну потребу. Зранку ми робимо замовлення, є ще ліки, а до вечора може не бути.  Буває таке, що препарат відсутній, ми даємо номер телефону, і людина на другий-третій день може отримати препарат. 

Відео дня

читайте також:

 Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 03 квітня 2017 року 

Аптеки у Тернополі, де можна отримати доступні ліки (список)
Хто може отримати безкоштовно ліки


 


Про великий наплив розповідають і в обласній  аптеці №78 на Руській, 23 та в обласній комунальній міжлікарняній аптеці №126 на Тролейбусній, 14.

Ліки відпускають пацієнтам тих медичних закладів, з якими заключені договора. У першій наразі отоварили понад 2300 рецептів, у другій – 600. 


- Люди хочуть, щоби всі ліки були безкоштовними повністю, - каже в.о. завідувача аптеки на Тролейбусній, 14. Христина Кіндрат. -  Коли йде оплата навіть  30-40 копійок,  люди сприймають це «Як це так?!»…Але вже минуло два тижні, лікарі більш-менш  ознайомлені, і відпуск вже іде нормально. Препарати є майже всі. Є проблеми з постачанням. 


Тож надалі, сподіваються в аптеках,  працювати з цією програмою простіше, а усі процеси стануть злагодженіше. В області ж сподіваються, що до програми підключиться якомога більше аптек. У тому числі – і приватні. 

- Маємо позитивну динаміку, - каже голова  облдержадміністрації Степан Барна. -  Ще в п’ятницю, 4 квітня, було отоварено  приблизно чотири тисячі рецептів. А станом  на сьогодні – вже 9 тисяч 7 00 рецептів.  І, якщо минулої п’ятниці було 90 аптек залучено до програми «Доступні ліки», то на сьогодні - уже 149 аптек. Щоправда, є певні проблемні моменти : перший – долучення  аптек до програми, адже в області є більше 600 аптек, а лише 149 долучились до програми. Другий момент  -  розподіл коштів відбувся ще 10 квітня сесією обласної ради за моїм розпорядженням відповідно   до змін до бюджету області, але ще в багатьох районах не відбулись сесії районних рад. Третій момент - наявність самої номенклатури ліків і хвилю охочих отримати ліки. Хотів би запевнити, що всі встигнуть отримати. Проблем з фінансуванням нема.

Так, за словами очільника області, відповідно до програми понад 13 млн перераховані в Центри медико-санітарної допомоги  кошти і в усіх 17 районах є уже кошти на казначейських рахунках. Відповідно проблем з точки зору організації нема. 
- Цією програмою мають можливість скористатись більше як 700 тис. жителів області, - додає пан Барна. - Це 640 тисяч людей, які мають серцево-судинні захворювання, майже 30 тисяч – діабет ІІ категорії,  і третє – астматичні  захворювання в межах 5 тисяч осіб.

У той же час, пересічні мешканці не настільки позитивно оцінюють  програму, як влада. Люди кажуть, що ще збиратимуться під облдержадміністрацією. Мовляв, справді необхідних ліків у списку тих, яких можна отримати безкоштовно чи з частковою доплатою, нема. 

- Ліки з того списку "доступних" протипоказані таким як я, - каже пенсіонер В’ячеслав Павлюк. – Це не ліки, це крейда з крохмалем, а такі ліки, як потрібні тим, хто пережив інсульт, нема. От тому ми хочемо потрапити з тим питанням в управління охорони здоров’я. Якщо я буду лікуватись тим, що пропонують із того списку, то я і півроку не проживу. Буде ще один інсульт, а в мене їх уже два було. 

 

Коментар:  У чому різниця між «Доступними ліками» і безкоштовними

Лідія ЧАЙКОВСЬКА, заступник начальника управління охорони здоров’я ТОДА:
Постанова Кабміну, яка регулює амбулаторне лікування пільгових категорій  населення по безкоштовних  ліках,  вийшла ще у 1997 році під №1303. У цю постанову кабміну входить широкий спектр захворювань, відповідно до яких люди пільгових категорій мають право  на  отримання ліків безкоштовно, але лише в амбулаторних поліклінічних умовах.  Гроші на цю постанову не виділялись окремо, як зараз виділяються гроші від уряду  - 13 млн 671 тис. на програму «Доступні ліки». А на забезпечення пільгових  категорій населення безкоштовним амбулаторним лікуванням   треба було вишуковувати кошти з бюджету лікарні. І, якщо близько 75-80% бюджету лікарні, будь-якого закладу іде на оплату праці самих медичних працівників, ще 10 % на оплату комунальних  послуг, тому  дуже мало грошей залишається на те, аби забезпечити повністю безкоштовне лікування хворих  - чи  в амбулаторно-поліклінічних умовах, чи це в умовах стаціонару. Тому власне Урядом на пропозицію президента і була розроблена програма «Доступні ліки», на реалізацію якої  Уряд  додатково по Україні виділив 500 мільйонів, і 13 мільйонів -  на Тернопільську область. Кошти виділяли і  розприділяли пропорційно до того,  скільки  хворих перебуває на диспансерному обліку в кожній області.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Sova

    Ну і до чого такий коментар, люди рятуються як можуть.

    Петро Білецький reply Sova

    Не факт шо то добрі лікарства, бо немає нічого безплатного. Там або неякісне або прострочене. Лазять туда чи треба чи нетреба, у купують. Як тільки акція то збігається пів міста, накуплять назбирають в домашній аптечці і там стоїть. Потім вийде термін придатності і викинуть.
  • Петро Білецький

    Дибіли
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up