Партнер рубрики Події

На Тернопільщині триває консервація єдиного в Україні замку, де живуть люди

На Тернопільщині триває консервація єдиного в Україні замку, де живуть люди
  • Зруйнованими кам’яними стінами нині нагадує про себе Микулинецький замок. Те, що лишилося, нині намагаються відновити та зберегти працівники Національного заповідника “Замки Тернопілля”. Консервація (захист від подальших руйнувань - ред.) почалась ще 5 років тому і триває до нині.

- Коли ми туди прийшли, вся територія була захаращена чагарником, хащами. Ми це все вирубали, вичистили, - розповідає завідувач Микулинецького сектора Теребовлянського відділу Національного заповідника “Замки Тернопілля” Богдан Кордуба. - У середині у казематах було багато сміття. Ми це все прибрали, руками перебираючи, щоб не упустити чогось цікавого.

Відновлюють стіни і бійниці

Замок у занедбаному стані, тут дуже багато аварійних стін, проломів, розповідає пан Кордуба.

Відео дня

- Зараз стараємося провести консервацію, щоб не було подальшого руйнування,- каже він.   Відновлюємо бійниці, стіни, товщина яких в середньому 2, 80-3 метри. Стараємося зробити так як було. Наприклад, є бійниця і має бути ще одна, ми проводимо заміри і робимо таку саму. Використовуємо тільки камінь, який знаходимо в процесі прибирання території замку. На сьогодні весь камінь, який ми вклали в стіни, це камінь, з якого збудований замок. Зараз хочемо відновити арку, яка розвалена. По мірі можливості будемо далі проводити консервацію стін і тримати чистоту. Якщо цього не зробити, все пропаде.

У Микулинецькому секторі працюють четверо чоловік, які займаються відновлювальними роботами, прибиранням території.

- Залучаємо фахівців із нашого центрального офісу “Замки Тернопілля” консультуємось, радимось, - каже пан Кордуба.

Коли починається сезон - з травня до вересня, до замку навідуються туристи. Часто це гості з Польщі, також часто приїжджають на екскурсії школярі з Тернопільщини.

- Замок закритий на консервацію, але якщо приїхали люди і їх щось цікавить, то совість не дозволяє не показати і не розказати, - каже Богдан Кордуба.

Хто тут живе?

Цікаво, що Микулинецький замок єдиний в Україні, на території якого живуть люди. У флігелі (прибудові замку) живе пані Стефанія, якій близько 90 років, і її квартиранти. Як каже Богдан Кордуба, з жінкою працівники Микулинецького сектора не спілкуються, але і не конфліктують.

- Добрий день і до побачення. Ось такі контакти ми підтримуємо, - каже чоловік. - Її мати була улюбленою служницею графині Юзефи Рей, яка володіла замком у 20-х роках минулого століття. І коли служниця Анна вийшла заміж, графиня сказала, що вона з чоловіком може там жити.

Чоловік Анни загинув на війні, залишивши її з двома малими дітьми на руках. Забрала війна і сина графині, від тифу померла її донька згодом померла і сама графиня.  З того часу, замок і його приміщення перейшли у розпорядження Анни, бо інших спадкоємців у цієї родини не було, розповідає “Вікіпедія”. Коли Микулинці захопили німецькі війська, то за старезними замковими мурами розмістилися танки, а в самому замку квартирували солдати. За радянських військ в Микулинецькому замку була організована ветеринарна лікарня, в якій доглядали поранених і хворих коней. Після утвердження радянської влади, залишки муру та веж влада внесла в реєстр пам'яток архітектури, але поселенців звідти не виганяла. Графській служниці запропонували працювати сторожем замку. Її донька Стефанія живе там до нині.

- Може і добре, що вона тут живе, - каже Богдан Кордуба. - Її трохи боялися, що не дало рознести той замок до кінця.

Шукають волонтерів

Богдан Кордуба додає, що у замку є багато підземних ходів, які ще треба досліджувати. За переказами місцевих жителів, для захисту давні мешканці містечка збудували підземний хід аж до Теребовлі завдовжки 9 км. Входи до підземель можна побачити й досі, але пройти ними далеко не можна, бо вони завалені.

-  Одні кажуть, що в дитинстві тут лазили. Копаємо і нічого. Інші кажуть, що доходили до річки, чули шум води і верталися назад. Наскільки це правда я не знаю, - каже пан Кордуба. - Також тут є криниця, але вона захаращена сміттям. Вона гарно вимурована, в діаметрі 2,15 м, але треба дорогу  техніку, щоб її розчистити.

Пан Кордуба шукає волонтерів, які на добровільних засадах допомогли б відновлювати замок. Треба буде попрацювати декілька годин.

-  Це очисні земельні роботи, - каже він. – Треба допомогти розчистити завали, попрацювати фізично  на благодійних засадах, чай каву ми обіцяємо.

Хто готовий допомогти, телефонуйте за номером: 096-915-39-23.

Довідка

Микулинецький замок будований у 1550 році. Він мав форму квадрата  з довжиною стін 75 метрів і товщиною оборонних мурів — 2 метри. На 3-х кутах замку височіли круглі вежі, які мали 3 яруси з бійницями для гармат. Із західного боку, де оборонні мури додатково захищені глибоким ровом, замок мав в'їзну браму із звідним мостом. Ще один в'їзд у замок зі східного боку. Всередині фортеці були житлові будинки, а під ними льохи і підземні ходи.

За інф. Вікіпедії

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Який то замок? Пару стін - то не замок, але як нема чим зайнятись - то чому б і ні?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up