Партнер рубрики Події

Наші у Швейцарії: люди без грошей не залишаться. Або виплатить біржа, або маєш власні заощадження

Наші у Швейцарії: люди без грошей не залишаться. Або виплатить біржа, або маєш власні заощадження
  • «Червоний хрест» днями надіслав пакетик з насінням квітів та рекомендацією зайнятись домашніми справами і присвятити час рідним на час карантину.
  • Заборонено збори більше як 5 осіб. Перше попередження - штраф 100 франків, друге - 250 плюс рішення суду. В залежності від розміру зарплати, може сягнути й 10 тисяч франків!
  • Зараз саме висаджуємо квіти – «Червоний хрест» днями надіслав пакетик з насінням та рекомендацією зайнятись домашніми справами та присвятити час рідним на час карантину, - екс-тернополянка Ірина Новак, тепер Villard, переїхала до Швейцарії кілька років тому. На Різдвяні свята вона побувала у Тернополі, гостювала з чоловіком у рідних. За місяць до оголошеного карантину повернулась до Швейцарії. - Від нас до Мілану – 3 години машиною, тому це не надто тішить, але ми стараємось адекватно реагувати на все, що відбувається у світі.  

Тернополянка проживає у містечку поблизу кантону Fribourg (Фрібург). Селище  маленьке, каже, паніки немає. Про карантин і коронавірус дізнались вже тоді, як в Італії щодня збільшувалась кількість інфікованих.  

На біржі виплатять 70% від зарплати

  • Ми знаходимось близько до Італії, але ще понад тиждень тому всі кордони були відкриті, пересування вільні, - розповіла пані Ірина. – Близько 10 днів тому всі кордони перекрили. За кілька днів після цього люди з газет дізнались, що і в нас – близько 4 тисяч інфікованих. А для маленької Швейцарії – це було багато. Станом на 23 березня інфікованих вже 8 тисяч 60 осіб.

Читайте також Наші в Канаді: тут вищий інстинкт самозбереження. Ніхто не протестує проти профілактики та обмежень
На федеральному рівні діє заборона на працю таких організацій, що мають великі скупчення людей - курорти лижні і з термальними водами, ресторани-кафе, спортивні секції, школи- гуртки, перукарні, салони краси. Відмінили концерти, ярмарки, не працюють магазини одягу, техніки.

Відео дня

  • За порушення заборони - штраф 20 тис. швейцарських франків (приблизно така ж сума, як і в доларах США), - розповіла пані Ірина. - Решта підприємств можуть працювати. Це, в основному, в будівничому секторі, пошта, банки, товари першої необхідності. Продовольчі магазини і аптеки - працюють.

Організації, за власним бажанням, можуть тимчасово припинити діяльність. Або окремі працівники, якщо виявлять таке бажання. Їх тоді тимчасово поставлять на біржу праці.  

– На біржі такому працівнику виплачуватимуть близько 70% від зарплати, - пояснила Ірина Новак. – Є тільки 2 кантони в Швейцарії - Женева і Во, які прийняли на регіональному рівні заборону на продовження будь-якої діяльності, крім аптек і магазинів з продуктами. Тоді держава їм зробить відтермінування різних платежів, як юридичним особам. Всі решта не мають ніяких пільг.

Штраф від 100 франків до 10 тисяч

Взагалі без грошей залишитись неможливо. Не працюєш – отримаєш певну суму з біржі. Маєш власний бізнес - маєш і заощадження.

  • Заборонено збори більше як 5 осіб, - розповіла про обмеження пані Ірина. - Перше попередження - штраф 100 франків, друге - 250 плюс рішення суду. В залежності від розміру зарплати, може сягнути й 10 тисяч франків!

Великої паніки у невеличкому містечку немає. Проте напередодні карантину пройшли чутки про закриття магазинів харчування. Тому чоловік, як справжній швейцарець, зробив добрячі запаси, жартує пані Ірина.

  • Був момент, коли пропав туалетний папір – швейцарці, як бачимо, в цьому мало відрізняються від українців, - жартує пані Ірина. - Вчора купувала туалетний папір, все на місці, в магазинах є достатньо, люди вже не скуповують масово. У супермаркетах відділи одягу, косметики, техніки – закриті. Не працюють кафе, бари, ресторани. Розрахунок – тільки карткою, аби уникати контактів.

Швейцарці – народ чемний. Люди усвідомлюють ризики. Проте й в такій країні є нестача тестів на коронавірус. Всіх попередили, що тести робитимуть тільки тим, в кого є всі ознаки захворювання. А також лікарям.

Читайте також Наші в Іспанії: в різних містах всі щодня о восьмій вечора виходять на балкон та аплодують медикам
- Всюди по трасі висять електронні табло, тепер там весь час нагадування, щоб не виїжджали без нагальної потреби, - каже Ірина Новак. – Ми і дотримуємось. Тому людей на вулицях суттєво поменшало. Нехай це все скоріше мине і всім побажання: будьте здоровими!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Що рівняти Швейцарію і Україну .Там хоч валюта стабільна ,а тут бавляться тим баксом і гривнею всякі спекулянти ,а держава витрачає золотовалютні резерви на стабілізацію .

    Ірина Белякова reply Анонім

    Ми не рівняємо. Ми намагаємось розповісти нашим читачам історії тернополян, які зараз перебувають в різних країнах світу. Ми бачимо все, що відбувається, їхніми очима...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up