Наші в Канаді: тут вищий інстинкт самозбереження. Ніхто не протестує проти профілактики та обмежень

Наші в Канаді: тут вищий інстинкт самозбереження. Ніхто не протестує проти профілактики та обмежень
  • Насправді, паніка виникає в будь-якому суспільстві і має свій сенс — це наш захист від страху під час зіткнення з чимось незрозумілим та загрозливим, переконана Наталія Гаєвська.
  • У разі відчуття, що вас накриває хвиля паніки, емоційно заземліться: перерахуйте мінімум п'ять предметів, що вас оточують, мінімум чотири звуки, що ви чуєте, запахи, тактильні відчуття — все те, що здатне вас знову повернути до реальності, радить психолог.
  • У тексті – чотири вправи за рекомендацією Наталії Гаєвської, які реально допоможуть побороти паніку.  

Професійний психолог та психотерапевт, кандидат психологічних наук Наталія Гаєвська давно із родиною проживає у Канаді. Часто приїжджає в Україну. Наталія Гаєвська розповіла, що зараз коїться у Канаді, які відмінності між настроями і поведінкою в Україні і Канаді та, як психолог, розклала по поличкам, як не піддаватись паніці під час карантину.

І поділилась з читачами «20 хвилин» порадами, як опанувати себе і які вправи провести, аби «повернутись на землю».

У всій провінції Онтаріо і, зокрема, в Торонто, у зв'язку зі стрімким поширенням коронавірусу та збільшенням кількості інфікованих було оголошено state emergency, тобто надзвичайний стан. Закрито всі розважальні заклади, кафе, ресторани, людям рекомендовано залишатися вдома і без особливої потреби не покидати домівок, за можливості працювати з дому.

Відео дня
  • Звичайно, такі новини не проходять безслідно, паніка, яка і так охопила велику кількість населення від цього лише зростає, - каже Наталія Гаєвська. - Проте, маючи можливість порівнювати реакцію людей в Україні і в Канаді на події навколо коронавірусу,  я помітила певні закономірності і відмінності.

Що схожого:

1. Панікують всюди - і в Україні, і в Канаді.

2. І там, і тут скуповують у великих кількостях продукти і засоби першої необхідності, в тому числі туалетний папір і антисептик, про які вже не раз і писали, і казали. Канада також як і Україна може "похвалитися" порожніми полицями у супермаркетах і чергами біля кас.

3. Мало не похвилинно люди перевіряють останні новини.

4. Офіційні новини переповнені темами про коронавірус, особливо статистикою, скільки інфікувалося, і скільки померло.

Що відмінного:

1. В Канаді, на відміну від України, значно більше довіри до офіційної медицини, більшість людей орієнтуються на рекомендації лікарів щодо профілактики і лікування коронавірусу.

2. Також в Канаді суттєво вищий відсоток довіри до дій влади в ситуації, що склалася. Відповідно, це знижує рівень тривоги в суспільстві.

3. Інформаційний простір, зокрема Інтернет-простір в Канаді в значно меншій мірі "забруднений" панічними і неперевіреними новинами, що також сприяє зменшенню загальної тривоги. Складно уявити собі, щоб хтось без кінця і краю перепощував щось типу: яка в нас погана медицина (хоча, канадська медицина також має багато недоліків і проблем, то ж не варто тут будувати собі зайві ілюзії), або дії уряду спрямовані на погіршення ситуації і т.д., що, на жаль, можна дуже часто побачити на українських сайтах і форумах.

4. На відміну від України, в канадців вища самосвідомість, а також інстинкт самозбереження. Ніхто не протестує проти введення всіх запобіжних та профілактичних заходів.

Насправді, паніка виникає в будь-якому суспільстві і має свій сенс — це наш захист від страху під час зіткнення з чимось незрозумілим та загрозливим.

Реально вплинути на об'єкт страху неможливо

  • Чим більше ЗМІ роздмухують тему небезпеки коронавірусу, тим швидше з'являється таке соціальне явище як індукція. Або зараження інформацією, коли люди ніби входять в резонанс одне з одним і починають боятися одночасно, - переконана Наталія Гаєвська. - Реально вплинути пересічній людині на об'єкт страху неможливо, отже залишається лише бігати, кричати, виражати емоції, скуповувати продукти і готуватися до найгіршого.

Феномен індукції полягає в тому, що ще хвилину тому людині було добре, вона раділа життю, і раптово, наприклад, після перегляду новин, в неї починає наростати жах, і досить лише маленького поштовху, щоб вона схопилася і почала рятуватися від жахіть, які народилися в неї голові і навряд чи мають щось спільне з дійсністю.

Читайте також Наші в Іспанії: в різних містах всі щодня о восьмій вечора виходять на балкон та аплодують медикам

Поради психолога: як не піддаватись паніці:

1. Налаштуйте свою стрічку новин так, щоб в ній були присутні не лише емоційні дописи, а й прагматичні та раціональні.

2. У разі відчуття, що вас накриває хвиля паніки, за можливості дистанціюйтесь від джерела паніки. Емоційно заземліться, поверніться в тут і зараз: перерахуйте мінімум п'ять предметів, що вас оточують, мінімум чотири звуки, що ви чуєте, запахи, тактильні відчуття — все те, що здатне вас знову повернути до реальності.

3. Практикуйте проти тривожного дихання: відчуйте землю під ногами, покладіть руку на живіт, глибоко вдихніть так, щоб живіт надувся як кулька, видихніть і відчуйте, як живіт "здувається". Опанувавши дихання животом, глибоко дихаючи, дотримуйтесь простої пропорції між вдихом і видихом. Вдих має бути двічі коротший ніж видих, тобто, якщо вдих триває, скажімо, 3 секунди, то видих — 6 секунд.

4. Коли паніка і тривожні переживання трохи ослабнуть, проаналізуйте, що з вами відбувається, щоб все розкласти на полички і частково повернути собі контроль над самим собою. Для цього візьміть аркуш паперу і дайте відповідь на кілька запитань:

- що об'єктивно відбулося?

- що я думаю з цього приводу?

- що я відчуваю з цього приводу?

- що мені хочеться або навпаки не хочеться зробити в цій ситуації?

- що я реально можу зробити і на що вплинути?

- чим я можу собі допомогти?

- Виконавши цю вправу, ви допоможете собі виразити емоції, знизити тривогу і ввімкнути раціональне мислення, - переконана психолог. - Здоров'я всім нам! Не хворіти і не панікувати! Бережіть себе та своїх близьких!

Читайте також Наші в Ірландії: продаж алкоголю – після 16.00, не святкували День Патріка і максимум довіри до влади
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Svitozar Rohach

    Я проживаю в Канаді, і в загальному популяція довіряє владі. Але багато людей також відноситься легковажно. На цих вихідних національні парки в Альберті були забиті відвідувачами і ніхто про ніякі соціальні дистанції не думав. Волмарт і Костко також були повні людей.. нажаль..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up