Партнер рубрики Події

Нацбанк послабив валютні обмеження: який курс долара та євро у Тернополі

Нацбанк послабив валютні обмеження: який курс долара та євро у Тернополі

З 3 жовтня Національний банк України перейшов до режиму керованої гнучкості курсу долара. Що це означає та який актуальний курс валют у банках, обмінниках та міняйл у Тернополі.

Як повідомили у НБУ, тепер офіційний курс долара, який з кінця липня 2022 року зафіксували на  рівні 36,5686 грн, зможе змінюватися.

Що змінилось

Відтепер курс долару перейшов до «режиму керованої гнучкості». Як пояснили у НБУ, це ще не є повний ерехід до «плаваючого курсу», як було до початку повномасштабного вторгнення, але курс тепер зможуть корегувати. Залежно від ситуації, офіційний курс зможе як зростати, так і знижуватися.

Також у НБУ заспокоюють – різких коливань допускати не будуть.

Відео дня

– Національний банк значно обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного ослаблення гривні, так і істотного зміцнення – наголосив регулятор.

Водночас курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і раніше. Тобто, курс продажу валюти в готівковому сегменті, й надалі визначатиметься попитом та пропозицією на ньому, як останні півтора року, заявили у НБУ.

Станом на 3 жовтня офіційний курс долару не змінився – 36,56 грн. Офіційний курс євро – 38,51. Він, на відміну від долара, не був зафіксований на одному рівні та змінювався.  

Який курс у Тернополі

Ми обійшли кілька обмінних пунктів Тернополя. Як ми помітили, деякі тернополяни, приходять до обмінників, щоб дізнатися курс. Між собою обговорюють нові зміни. Дехто прийшов, щоб купити валюту на випадок, якщо курс знову значно зросте.

Курс валют у обмінниках, де ми побували – від 37,70 до 38,10 грн за купівлю долара, та від 38,50 до 38,80 за продаж.

Курс євро – від 39,60 до 40,30 за купівлю та від 40,50 до 41,00 за продаж.

У банках курс продажу долару привабливіший, ніж у обмінниках, однак купити валюту вдасться лише якщо вона є в касі.

У одному з відділень «ПриватБанку» доларів у касі не було. Можна лише попередньо замовити їх для зняття з валютного рахунку.

У відділенні «Таскомбанку» долари у касі були, але лише невелика сума дрібними купюрами. Купюр номіналом 100 доларів не було.

Тож щоб купити долар дешевше у банку – потрібно обійти різні відділення у пошуках готівки у касах.

Євро у касах банків купити простіше. Однак курс близький до того, що ми побачили у обмінниках.

На ринку у міняйл курс долара приблизно 37,9 за купівлю та 38,50 за продаж. Євро – 39,70 за купівлю та 40,80 за продаж.

Однак у Головному управлінні Національної поліції у Тернопільській області закликають не користуватися послугами валютників, оскільки їх діяльність незаконна. Також ж є ризики стати жертвою шахраїв.  

Читайте також:

У Тернополі теж відмовляються міняти старі долари – ми перевірили (ЕКСПЕРИМЕНТ)

Валюту продають, а чеки не дають. Ми перевірили, який курс і як працюють обмінники в Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up