Дівчинка вигадала історію про викрадення її дорослими чоловіками, аби не йти до школи

Дівчинка вигадала історію про викрадення її дорослими чоловіками, аби не йти до школи

За безпеку дітей відповідають поліція, вчителі, батьки, але й дітям варто знати, як поводитись у різних ситуаціях. 

Випадків, коли незнайомці завдавали шкоди дітям чи викрадали їх, останніми роками у Тернополі, на щастя, не було, кажуть у поліції.

  • У 2016 р. було повідомлення від тернополян, що на «Дружбі» дві циганки у районі вул. Карпенка забрали дитину і ведуть її в невідомому напрямку, - розповів начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності головного управління нацполіції в області Петро Тихович. – На щастя, інформація не підтвердилась. Дитина була з мамою.

Роком раніше було повідомлення, що невідомі чоловіки посадили школярку до авто і повезли в невідомому напрямку.

  • Невдовзі з’ясувалось, що дівчинка вигадала цю історію, аби не йти до школи, - розповів Петро Тихович. – Це була учениця середньої школи. Провели і з нею, і з батьками профілактичну розмову щодо безпеки.

Працівники поліції, кажуть, регулярно приїжджають до шкіл, вузів, та спілкуються з дітьми на правову тематику. В тому числі вчать, як поводитись, коли підходять незнайомці на вулиці, коли хтось телефонує чи стукає до будинку.

Відео дня
  • Що стосується квартир, батькам потрібно навчити дітей єдиному правилу: «Мій  дім – моя фортеця!», - каже Петро Тихович. - За безпеку дітей відповідають поліція, вчителі, батьки, але й дітям варто знати, як поводитись у різних ситуаціях.

Минулий рік запам’ятався низкою злочинів, скоєних заїжджим гастролером. Чоловік підходив до дітей у парку, представлявся працівником поліції і повідомляв, що потрібно перевірити мобільний телефон дитини. Мовляв, зараз підійду до машини – он, в кількох метрах стоїть, і перевірю. А потім принесу назад.

  • Дані злочини всі розкриті, особу, яка скоїла з десяток таких злочинів, встановлено, - каже Петро Тихович. – Це немісцевий житель, не з нашої області. Приїжджав до нас на вояжі. Найчастіше промишляв в парку «Топільче» - біля «Орнави» і в Шевченка. Обкрадав дітей з молодшої і середньої школи.

У поліції є свої правила безпечної поведінки, яким радять навчити дітей.

  • Якщо ти опинився вдома без батьків, нікому чужому або малознайомому не відчиняй двері.
  • На питання чужих людей, чи є тато, мама, краще відповісти, що батьки зараз відпочивають вдома.
  • На телефонні дзвінки із запитаннями, чи є, та коли повернуться батьки з роботи, потрібно відповідати, що вони зайняті, та запитати, кому та куди їм потрібно зателефонувати.
  • Не запрошуй додому малознайомих хлопчиків та дівчаток ні під яким приводом.
  • Не вихваляйся перед оточуючими про те, які є у вашій квартирі дорогі речі.
  • Не лякайся, якщо, перебуваючи дома, почуєш, що хтось намагається відчинити вхідні двері, а голосно спитай „Хто там?". Якщо двері продовжують відчиняти чужі люди - телефонуй „102", точно вказавши адресу, після чого з балкону або з вікна покликач сусідів або оточуючих на допомогу.
  • Виходячи з дому, не забувай зачиняти балкон та вікна, особливо, якщо мешкаєш на нижніх поверхах.
  • Будь уважним з ключами від квартири - не губи, не залишай під килимком, у поштовому ящику та у інших місцях.
  • У разі, якщо ти загубив ключі або не пам'ятаєш, де залишив ключі, важливо одразу повідом йти батьків та замінити замки в дверях.
  • Не сідай до незнайомих в автомобіль покататися, навіть якщо дуже хочеться або ти запізнюєшся.          
  • Якщо незнайомі запросили послухати музику, подивитися відеофільми, погратися із собакою (може бути й інший привід), не поспішай погоджуватися, перед тим обов'язково порадься з батьками або вчителями.
  • Не можна заходити до ліфту наодинці з незнайомою особою.
  • Не треба на вулиці розмовляти з п'яними, навіть знайомими людьми.
  • Незнайомі предмети - пакети, банки, пляшки ні в якому разі не можна відкривати, нюхати, збирати, кидати в полум'я. В них можуть бути отруйні речовини (рідина, порошок або газ), які можуть потягти тяжкі отруєння, вибухи.
  • Не бери сірники, не розводь багаття, не вмикай незнайомі електроприлади, не роби самостійно всілякі досліди при відсутності батьків.
  • Якщо в дворі або біля школи хлопчики вимагають гроші, намагайся запевнити їх, що грошей в тебе немає, та повідом про цей випадок батьків та працівників поліції.
  • Не бери із собою великої суми грошей, однак, якщо раптово такі гроші опинилися в кишені, нікому не розповідай про це.
  • Якщо відчуваєш, що тебе переслідують, зайди до найближчого магазину, іншої установи або попроси дорослого перехожого довести тебе додому.

    Читайте також У 99 відсотках випадків дитина добровільно йде за педофілом
     

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up