Навесні у Тернополі планують висадити "залізне" дерево, японський клен та гледичію

Навесні у Тернополі планують висадити "залізне" дерево, японський клен та гледичію

На нараді, що відбулася в управлінні ЖКГ Тернопільської міської ради, йшлося про те, що озеленення має бути пріоритетом у цьогорічному двомісячнику благоустрою.

За словами начальника управління Олега Соколовського, насадження у Тернополі вимагають заміни, адже вони були висаджені приблизно в один час, відтак і постаріли одночасно.

– Основним завданням на найближчий час є висаджування максимальної кількості насаджень (дерев та чагарників), а також відновлення газонів, - каже Олег Соколовський. - Але просимо зауважити, що потрібно висаджувати дерева паркоутворюючі, а не лісоутворюючі, адже у відповідності до «Концепції озеленення» у місті повинні рости дерева з стержневою системою, а не з мичкуватою або радіальною, яка знищуватиме все довкола. 

Головний спеціаліст – ландшафтник відділу благоустрою та екології управління житлово- комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Світлана Молодецька порадила учасникам двомісячника шукати для висаджування низькорослі породи, і при цьому не забувати про дотримання ДБН –  садити дерева можна не менше, ніж за 5 метрів від зовнішніх стін будівель і споруд, і не менше, ніж 2 метри до комунікацій. 

Відео дня

Присутній під час наради ландшафтний архітектор Руслан  Черній констатував, що жодне місто України не має комплексного підходу до озеленення, за кордоном – таких міст небагато. Відтак Тернопіль – єдине місто в Україні, яке має концепцію озеленення.

  •  Необхідно висаджувати паркоутворюючі дерева, а саме – низькорослі, м’яколисті, з стержневою кореневою системою, - говорить Руслан Черній. - Раджу садити декоративні дерева – квітучі чи з гарним листям. Тернопільські каштани на межі – досліди показали, що ці дерева ще радянської селекції хворіють кількома видами  плямистості та гнилі. В умовах міста не можна допустити обробляння їх спеціальними дихлофосами, тому потрібно шукати ті породи дерев, які не піддаються захворюванням. Ми спробували посадити болотний кипарис, катальпу, червонолисті клени, які адаптуються в наших умовах. Щоправда, клени тяжко переносять застойну вологу, яка спостерігається в Тернополі. Цього року плануємо висадити «залізне» або «кам’яне» дерево, а також японський клен та гледичію.

Фахівці надали присутнім рекомендації щодо вікових та габаритних вимог посадкового матеріалу, а також запропонували виділити ділянки, де можна здійснити висадження дерев, дотримавшись всіх вимог. Про це повідомляє Тернопіль житлово-комунальний

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • марина

    скільки треба вкрасти  грошей  щоб посадити ці кущі і дерева задовбали вже посадили каштани і що
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up