Партнер рубрики Події

Назріває “війна” на Тернопільському міському ринку

Назріває “війна” на Тернопільському міському ринку
Новий конфлікт назріває між підприємцями-орендарями та адміністрацією Центрального ринку у Тернополі.

Ця поки що тиха “війна” може перерости у масові протести, адже під реконструкцію, за конфіденційною інформацією, має потрапити велика кількість торговельних рядів. Ця ситуація має й інший бік. Оскільки підприємці за час реконструкції понесуть збитки, до того ж, заплатять за нові кіоски, то неодмінно піднімуть ціни на товар. Це вдарить по кишені кожного тернополянина, який звик закуповуватися на ринку.

Втім, керівництво ринку обстоює протилежну позицію, наголошуючи, що жодної масштабної реконструкції не проводитиме, а лише намагається покращити умови праці для підприємців і створити комфорт для покупців. 

Відео дня
nt>

“Ми й так – у “закутку” 

Делегація підприємців з Центрального ринку підійшла до журналістів, коли “мобільна редакція” працювала на “Алясці”. Чоловіки і жінки переконували, що їхні права збираються порушити, і просили допомоги.

-         Наші торгові місця лише рік тому перенесли у нове місце, - бідкалася Леся Костюк (41 р.). – Тепер на тій ділянці ринку – у “закапелку” між господарськими будівлями і ринком “Котломонтаж” - працюють 14 підприємців. Ми весь рік були у збитках, поки пукупці звикли, що у тому місті є торгівля. Тільки встигли налагодити бізнес – чергові зміни. І це у кризу! Коли прибутки значно знизилися, адже люди не так активно купують, як раніше. Доходи впали у всіх!

Жінка показала лист, датований 14 липня, який отримала, як решта підприємців,  від керівництва ринку. Там повідомляли, що з 1 серпня вона має припинити торгівлю.

- Навіщо той ремонт? Всі наші лотки – нові, з євроролетами. Дехто навіть не до кінця за них розплатився. Досі – у боргах. Асфальтове покриття біля кіосків - теж нормальне, - додала Надія Василько (41 р.). - Нас просто хочуть змусити купувати кіоски, які незабаром з’являться на тій території. Відтак або ми повністю збанкрутуємо, або змушені будемо піднімати ціну на свої товари.  

“Втратимо єдиний дохід...”

Людей обурило, що повідомлення, на їхню думку, надійшло їм із запізненням - не за місяць до початку робіт, як начебто має бути за умовами договору з адміністрацією ринку, а лише за два тижні. До того ж, впритул до їхніх кіосків уже працює бригада ремонтників, котрі пораються на території колишніх господарських споруд. Там цілий день гуде болгарка, працює зварювальний апарат. Шум не дає продавцям спілкуватися з клієнтами. Для розмітки території майстри натягли мотузки. Одна з клієнток Лесі Костюк за них перечепилася, ледь усі коліна не позбивала.

- У мене – двоє студентів, у тієї жінки – двоє маленьких дітей, є й такі, хто має по троє малят. Нас ніхто не спитав, як ми сплачуємо оренду, втритивши при переїзді “хлібні” місця, - скаржиться жінка. – Так, дехто, аби виправити справи, змушений був перебратися назад, поближче до дороги. Але ці люди все одно платили оренду за свої місця, бо їм пообіцяли, що зроблять вихід на інший бік ринку, а тому з’явиться більше покупців. Натомість тепер ми можемо взагалі втратити єдиний дохід. Не секрет, що базарний бізнес – переважно сімейний.

За словами підприємців, їх хочуть змусити купувати окремі кіоски на критому євроринку, котрий збирається звести на тій території адміністрація. Свої нинішні лотки їм запропонували вивезти – “у село, на дачу, куди завгодно”.

- Кожен із нас торгує різним крамом, - каже Віктор Моравський (33 р.). – Це - товари промислової групи. Лише у Лесі Костюк – меблі “на замовлення”. Мій кіоск свого часу обійшовся у 5 тис. дол. Ціну нових нам не кажуть. Звісно, більшості доведеться позичати гроші у родичів-знайомих, адже банки кредитів не дають. Відтак, той, хто фінансово слабший, не зможе зберегти бізнес. А перекваліфікуватися чи знайти іншу роботу нині не так вже й просто.

Приєднаються інші люди

Минулого тижня всі, хто працює на ринку, за їхніми словами, бачили, як гендиректор ринку Євген Ворко водив за собою територією кількох підлеглих. Мовляв, показував, що і де мають незабаром перебудувати. Під реконструкцію начебто повинні потрапити і ряди, де торгують іграшками, і столи, де продають овочі та фрукти, навіть ринок-“басарабка”.

- Люди вже мають страх. Ще трохи і вже буде пізно кричати. Нам один із адміністраторів підтвердив інформацію про велику реконструкцію, - каже Наталія Шоломейчук. – Звісно, цей чоловік своє прізвище для газети не назве, бо боїться втратити роботу. Реконструкцію починають з того “закутка”, бо там мало підприємців. Однак, як тільки інші зрозуміють, що їх це теж не мине, вони приєднаються до протесту. Не можна так знущатися з людей.

До речі, підприємці, які звернулися у редакцію, не проти, аби на території, котру звільнять від господарських споруд, з’явилися нові кіоски – це привабить у “закуток” більше покупців. Однак вони не розуміють навіщо знищувати їхні торгові місця. Люди розуміють, що часу у них залишилося небагато, але ще надіються, що мер Роман Заставний, до якого вони ходили на прийом, встигне втрутитися і “не дозволить адміністрації ринку знущатися над підприємцями”. Нагадаємо, міська влада підписала договір оренди на земельну ділянку із “Тернопільський міський ринок LTd” до 2016 р. Згодом у цієї землі може з’явитися інший “господар”. Що тоді буде із суперновими кіосками та підприємцями - не знає ніхто.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (44)
  • Anonymous

    вже 5 днів наші кіоски стоять на "бесарабці", перевозили за свій кошт і своїми силами, на "чудовий" мер не допоміг, бо навіщо ми йому здались. дякую БОГУ і людям що повірили в мої і свої сили і боролись. розумію що ми не перемогли , бо змушені були перевезти кіоски на інше місце, але перемогли бо не дозволили відібрати у нас бізнес і все ж таки показали що ми є СИЛА і з нами треба рахуватись. ДЯКУЮ УСІМ НЕБАЙДУЖИМ !!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    особлива подяка "Мобільній редакції", Вам , пані Красновська. хай усе у вашій нелегкій праці складається якнайкраще. ви справді нам допомогли, бо надали нам впевненості у собі!!!!!
  • Anonymous

    хочу щоб люди знали : поки що ми не добились від адміністрації жодної конкретної відповіді, хоч ми звернулись з конкретними пропозиціями. ОБІЦЯНКИ-ЦЯЦЯНКИ. а робочий місяць розпочався , я не працюю, там ведуться буд.роботи, а податки проплачені!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    ні , проблема саме вцьому! ми маємо розрахуватись своїм бізнесом і своїми( ще навіть не заробленими) грішми за бардак на Шептицького?!!!! жоден з постраждалих підприємців не торгував на Шептицького!!! КЛЯНУСЬ.

    Anonymous reply Anonymous

    Ага їдуть зранку закупляються на Шептицького а потім перепродують, дорожче, ще мені одні підприємці лібше в супермаркетах купувати

    Anonymous reply Anonymous

    дійсно, на Шептицького скоро на гурт будуть продавати.?????!!!!!.. тупішого вже придумати не міг.? бред..........повний.

    Anonymous reply Anonymous

    Шо в основному продається на ринку ? Китайсько-турецька ЛОХня...В кожній палатці практично той самий товар. Одноманітні сведри. Дегеративне чоловіче взуття. Однотипні штани. І. Т.Д Це все Г. можна продавати в одному відділі "Орнави" наприклад.

    Anonymous reply Anonymous

    люди мають різний достаток, а на ринку не тільки Г продають, ви просто не знаєте де шукати. зато ціна дуже помірна і якість та що в ОРНАВІ , ЧАСОМ І КРАЩА

    Anonymous reply Anonymous

    в орнаві продають те ж саме Г, тільки ціни ...ЛЮКС! ТОЙ САМИЙ КИТАЙ ТІЛЬКИ ТРОШКИ ЛІПШИЙ НА ВИГЛЯД, І ЦІНА ЗАЛЕЖИТЬ НЕ ВІД ЯКОСТІ В ВІД ВАРТОСТІ ОРЕНДИ ЗА МІСЦЕ
  • Anonymous

    кожен рік- новий кіоск! для нас це закруто, є ще й інші потреби, не тільки годувати............

    Anonymous reply Anonymous

    Проблема зовсім в іншому. Якщо розмістити на ринку господарський двір, стоянки для авто, нормальний благоустрій, як це вимагають державні норми то на одне торгове місце вийде 42 кв. м. землі. Звичайно всякі нові кіоски це тільки виманювання у торгівців грошей що все одно не приведе до норм. Потрібно це людям сказати прямо, але владі це страшно. Краще продавати вільні ділянки ніж задарма розмістити нові ринки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up