Без військового квитка ні полікуватися, ні одружитися чи працевлаштуватися – не вдасться

Без військового квитка ні полікуватися, ні одружитися чи працевлаштуватися – не вдасться
  • Спочатку надайте військово-обліковий документ, а потім отримаєте послугу! Саме за таким принципом обслуговують осіб, які підлягають військовому обліку.
  • Це стосується медицини, реєстрації шлюбів, прийому на роботу та виїзду за кордон. Розповідаємо, як це стосується тернополян.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з представниками різних структур та дізналися, у яких випадках без військово-облікового документа не обійтися і як діяти людям. 

Від військкомату в лікарню – зась

До редакції «20 хвилин» звернувся учасник бойових дій, тернополянин Микола з проханням розібратися у ситуації. Він запевнив, отримати допомогу лікарів зараз неможливо, якщо не маєш при собі військово-облікового документа. Нещодавно чоловік особисто опинився у такій ситуації. З нами поділився своєю історією.

– Я учасник бойових дій ще з 2016 року. Попри те, що раніше отримав інвалідність на війні, зараз продовжую працювати військовим. Мені систематично треба проходити медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) і надавати відповідні документи. Я заздалегідь взяв офіційну відпустку, у поліклініці отримав електронне направлення і прийшов в лікарню, щоб мене поклали на обстеження. Але там мені повідомили, що навіть з електронним направленням мене не можуть залишити в медустанові, бо зараз треба обов’язково надавати відношення з військкомату. Інформація про офіційну відпустку ніяк не змінила ситуацію. Останнє, що мені сказали лікарі: «Надайте відношення з військкомату, що підтвердить ваше перебування у відпустці і тільки потім вас зможуть покласти до лікарні», – розповідає чоловік.

Відео дня

Зі слів тернополянина, він звернувся до військкомату, де йому надали необхідний документ і тільки після цього був прийнятий у медичному закладі. Також пан Микола поцікавився у лікарів, а як бути з тими чоловіками, які поступають у важкому стані чи без свідомості. Невже і вони мають першочергово йти до військкомату?

– Лікарі мені повідомили, що взагалі-то без довідки з військкомату чоловіків призовного віку в лікарні не госпіталізують. Якщо ж привозять людей без свідомості чи у тяжкому стані, то медики надають допомогу і обов’язково повідомляють про це у військкомат. А далі там вже перевіряють особу в базі або ж приїжджають до медзакладу, – додав пан Микола.

Аби детальніше дізнатися про нові правила прийому чоловіків призовного віку до медичних закладів, за роз’ясненнями наші журналісти звернулися до директорки департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОВА Ольги Ярмоленко.

– Звичайно, під час звернення до медичної установи чоловіки призовного віку повинні мати при собі документи, серед яких і військово-обліковий. Але, це не означає, що коли людина потребує термінової допомоги, лікарі будуть цікавитися, чи стоїть він на обліку у військкоматі. Вони першочергово надають необхідну медичну допомогу, а вже потім все інше. Я ще не чула від пацієнтів, щоб наші медики дали комусь померти, якщо немає військового квитка, – каже Ольга Ярмоленко.

Під час розмови пані Ольга акцентує увагу і на тому, що пацієнтам варто розмежовувати ургентну і планову медичну допомогу. Якщо при плановій є час на збір документів, то ургентна потребує негайних дій, коли кожна хвилина важлива.

– Якщо мова йде про планову допомогу (довготривале лікування, заплановану операцію), то в пацієнта питають наявність військово-облікових документів. Забув вдома – просто принести. Якщо людина відмовляється надавати військовий квиток, то наші медики скеровують пацієнтів до військкомату. Коли ж до працівників надходить інформація про ДТП з потерпілим, інсульт, інфаркт, отруєння, серйозні травми, то вони виїжджають на виклики і перед ними стоїть мета – врятувати життя людині. Навіть, коли людина отямилася після операції, у неї не питають про наявність військового квитка, а продовжують надавати медичну допомогу, –  додає пані Ярмоленко.

Роботодавці платять штраф

У нещодавно прийнятій постанові №1487 зазначили, наразі приймати на роботу або навчання військовозобов’язаного зможуть лише після надання військового квитка. Його також можна буде показувати на вимогу в електронному варіанті за допомогою застосунку «Дія» або після поставлення на військовий облік. Крім того, всі центри зайнятості тепер подаватимуть інформацію про безробітних військовозобов’язаних.

Тобто, без військово-облікового документа людині, яка підпадає під мобілізацію, не надаватимуть статус безробітного, а отже, і на виплати по безробіттю можете не розраховувати. Відповідну інформацію надала речниця Тернопільського обласного центру зайнятості Олена Рак.

– Особи, які звільнилися із строкової військової служби та військовозобов'язані особи під час воєнного стану у зв'язку з мобілізацією пред’являють військово-обліковий документ. Допускається три варіанти: військовий квиток, посвідчення про приписку до призовної дільниці, тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Можна принести паперове або показати електронне у додатку «Дія». Тільки в такому разі ми можемо зареєструвати особу, і вона буде отримувати фінансову допомогу по безробіттю. Якщо ж людина відмовляється надавати військовий квиток, у такому разі від нашого центру зайнятості він може розраховувати лише на інформаційно-консультаційні послуги. Ці умови прописані у пункті 17 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2018 року № 792 (із змінами), – наголошує пані Олена.

Аналогічна ситуація і з офіційним працевлаштуванням. Про це нам розповіли в управлінні інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

–  Без військово-облікового документа людину призовного віку не можуть офіційно працевлаштувати. Мова йде про чоловіків, віком від 18 до 62 років. При працевлаштуванні, крім загальний документів, у відділ кадрів чоловіки мають принести приписне посвідчення (для осіб до 27 років). Після 27 років у чоловіків має бути військовий квиток або тимчасове посвідчення. Для резервістів також є військовий квиток. Тобто, без цих документів можна навіть не звертатися на підприємство, – каже головна державна інспекторка Надія Береза.

Більше того, підприємці, які своєчасно не звітуватимуть перед військкоматом про новоприйнятих працівників призовного віку, можуть отримати покарання.

– Відомості про новоприйнятих працівників мають обов’язково подавати до військкомату. Зараз таке правило. І за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, за неподання своєчасно інформації про прийнятих на роботу призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які не перебувають на військовому обліку, підприємства несуть відповідальність згідно із законом. Є Закон «Про мобілізаційну підготовку» і Закон «Про військовий обов’язок, військову службу». Швидше за все, це може бути протокол та адміністративний штраф, – додає пані Надія.

Відповідно до статті 210-1 «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинене порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А на посадових осіб – від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Які документи треба для виїзду за кордон?

Нагадаємо, чоловікам, віком від 18 до 60 років під час воєнного стану заборонили виїжджати за кордон. Натомість є винятки, про які вчергове нагадали у Державній прикордонній службі України.

Отже, за кордон можуть поїхати українські чоловіки призовного віку, якщо вони зняті з військового обліку за станом здоров’я. Наприклад, мають інвалідність, або за рішенням медичної комісії визнані, як непридатності до військової служби. Важливо! Це не стосується чоловіків, які є обмежено придатними.

Також дозволяється чоловікам призовного віку виступати супроводжуючими для осіб з інвалідністю І-ІІ групи. Або осіб, які потребують термінового лікування за кордоном. Це може бути дружина та діти з інвалідністю I або II групи, а також тяжкохвора на перинатальні ураження та інші захворювання малеча.

На виїзд можуть розраховувати і батьки трьох неповнолітніх дітей чи батьки, які самостійно виховують неповнолітню дитину. Визначальним є фактор не наявності дітей, а утримання їх, про ще треба надати підтверджувальні документи.

Виключення діють і для культурних діячів, моряків, волонтерів, спортсменів та водіїв компаній, що мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів.

Якщо говорити безпосередньо за військовослужбовців, то залишити територію України мають право лише поранені військовослужбовці, або ті, хто проходить підготовку чи навчання за кордоном.

Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію», для кожного випадку передбачили індивідуальний пакет з довідками. Вони мають обов’язково підтвердити приналежність чоловіка призовного віку хоча б до однієї з вищевказаних категорії. Проте, є загальні документи, що мають бути обов’язково під час перетину кордону особам призовного віку, зокрема:

  •  військово-облікові документи;
  • документи (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб тощо);
  • документи (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують інвалідність, спільне проживання;
  • довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні захворювання тощо;
  • документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд;
  • висновки лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному сторонньому догляді;
  • акт встановлення факту здійснення догляду (це новий документ для перетину кордону, раніше такого не було).

Неможливо одружитися та розлучитися

Військово-обліковий документ необхідно мати при собі навіть під час подання заяви на шлюб. У Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції наголошують, це ніяк не пов’язано з військовим станом. Органи державної реєстрації актів цивільного стану повідомляють районні (міські) військові комісаріати про державну реєстрацію шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені призовників і військовозобов’язаних, їх смерті, вилучення військово-облікових документів, пільгових посвідчень, а також про зміну прізвища, імені, по батькові та інших даних зазначених осіб.

– Вимагати військово-обліковий документ під час подання заяви почали не лише після 24 лютого 2022 року, коли розпочалося повномасштабне вторгнення. Такі правила були завжди. Якщо глянути на заяву про державну реєстрацію шлюбу, то зверніть увагу на пункт сім. У тому пункті просять вказати відношення до військової служби і запитують таку інформацію: де перебуває на обліку, назва міста, номер поштової скриньки військової частини, де служить, військове звання (категорія) та серія та номер військового квитка (тимчасового посвідчення) або посвідчення про приписку. Стосовно призовників зазначається – «призовник». Те ж саме стосується і розлучення, – розповіли нам у пресслужбі.

Далі інформацію подають до військкомату, де працівники мають вказати про зміни в особовій справі, або як ще називають її – особова картка. У цій карті окрім сімейного стану вказують ще й особисті дані, інформація про стан здоров'я. Там же зберігають копії паспорта, атестатів і дипломів, виписки з амбулаторних карт, характеристики з місць навчання і роботи.

 

А ви вже зіштовхувалися з тим, що у вас вимагали обов’язково надати військово-обліковий документ? Якщо так, то коли і де? Свої відповіді пишіть у коментарях. 

Читайте також:

Тисячам жінок заборонили виїзд за кордон. Про які професії йдеться

Захисники з Терноноля можуть отримати індивідуальні аптечки

У Раді обговорюють можливість надсилати повістки через месенджери

Мобілізація українських жінок і видача повісток через «Дію»: міфи та реальність

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (328)
  • Sem Vinter

    Ось читаєш що вони придумують і питання де ж у нас демократія? Замість приймання потрібних важливих законів приймають те щоб змусити йти людей (мясо для фронту) без досвіду ну абсолютного, нуль з нуля. Заборона працювати і платити в держу податки через те що не поміняв приписний вчасно? і що тепер чи йди і здохни вибачте тому що в наших комісіях срати хотіли на тебе і хочуть лише гроші, а здоровий ти чи ні їх не цікавить, у них всі годні, відправляють зараз навіть дцпешників. Рука одна пряцюе? піздуй під Бахмут.

    (небуло б питать якщо б всіх гнали і чоловіків всіх і жінок всіх) А то туризм псевдо біженців вже вибачте ну занадто(і всі тихенечко мовчать про це) , а потім ось ці героїні патріотки останнього року будуть ще принижувати

    другий варіант не йди і не працюй, і не май право ні на що тому що ти лох, ти народився в Україні з пісюном і ти винен все життя поки не подохнеш.

    Хоч донать ти, хоч купуй ти військові обл, хоч працюй легально і плати податки клала на нас ця держава.
  • Володя Волинець.Україна.

    А від "донорів крові"в лікарні для ЗСУтеж вимагають воєнний квиток?)Клоуни.
  • Галина Петрук

    А як покарають тих, хто втік з країни з 24.02 і не підлягає жодній категорії?!

    Паша Пашинський reply Галина Петрук

    Штраф цьоцю дадуть, я також маю звалити на роботу в Європу, на вас жидів робити впадло цьотко

    myvova83 reply Паша Пашинський

    А в Європі на кого робиш, клоун? Кріпак, це твоя доля.
  • Олександр Ципняк

    Ще зроблять щоб в церквах вимагали військовий квиток при шлюбі,похоронах і т.д.

keyboard_arrow_up