Партнер рубрики Події

Новий законопроєкт про мобілізацію хочуть ухвалити вже в березні. Які останні правки внесли?

Новий законопроєкт про мобілізацію хочуть ухвалити вже в березні. Які останні правки внесли?

Верховна Рада має намір ухвалити законопроєкт про мобілізацію до кінця березня. У матеріалі розповідаємо детально про головні правки. 

До кінця березня Верховна Рада має всі шанси прийняти законопроєкт про мобілізацію (№ 10449) у другому читанні. Про це повідомив член Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, до документу внесли понад 4 тисячі поправок. Тому було ухвалене рішення всі однотипові законодавчі поправки розбити на групи. В результаті з понад 4 тисяч поправок було отримано 16 блоків з ключових речей, які пропонувалось змінити або викласти в іншій редакції.

Це, по-перше, стосується обмеження конституційних прав і свобод, що було найбільш дискусійним з усіх норм цього законопроекту. Мова йде про обмеження прав фізичної особи у виїзді за межі України, про обмеження прав на керування транспортним засобом, а також про накладення арешту на банківські рахунки та цінності, що зберігаються в банках.

Відео дня

«Ми вирішили, що обмеження у праві виїзду за межі України для військовозобов'язаних, чоловіків віком від 18 до 60 років вже є прописане в законі про правовий режим воєнного стану. Додатково це регулювати в новому законі, на наш погляд, потреби немає», — пояснив народний депутат.

Про електронний кабінет

Щодо питання обмеження права фізичної особи в керуванні транспортним засобом, Веніславський зазначив, що якщо така особа не оновлює свої військово-облікові дані, не стає на облік, ігнорує повістки тощо, то в тому чи іншому варіанті це обмеження може залишитися у законопроекті. Щодо блокування коштів на рахунках, грошових активів тощо — в комітеті цю норму відхилили.

Інший ключовий момент, за словами народного депутата, стосується електронного кабінету призовника і можливості оповіщення в електронному форматі про необхідність з'явитися до ТЦК та СП. 

«Це фактично альтернатива електронних повісток — ми від цього також відмовилися, воно не знайшло підтримки в комітеті. Ми залишили можливість реєстрації в електронному кабінеті як право, а не як обов'язок. І також ми залишили можливість, передусім особам, що проживають за межами України, скористатися електронним кабінетом для дистанційного оновлення даних без в'їзду на територію України, оскільки потім виникне проблема з можливістю їх виїзду. А це мова може йти і про студентів, які навчаються за кордоном, про тих чоловіків, які ще до війни переїхали мешкати за кордон», — сказав Веніславський.

Ще один важливий блок — повноваження органів державного влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій у мобілізаційних заходах. 

«Ми дійшли згоди, що і органи державної влади, і органи місцевого самоврядування, і військові адміністрації, і підприємства, і органи соціального захисту, освітні та інші установи та організації спільними зусиллями будуть забезпечувати мобілізаційні процеси, сприяти, допомагати, брати участь у різних формах — це точно залишиться в новому законі», — наголосив член Комітету ВР.

Про повноваження поліції

Один із блоків також стосувався повноважень поліції.

«Ми вирішили, що представники поліції за зверненням ТЦК та СП беруть участь в оповіщенні громадян і в їх присутності представники ТЦК та СП можуть вручати повістки для того, щоб не допускати якихось неправомірних дій в адресу працівників ТЦК та СП. Наступне — всі поліцейські мають перейти зі спеціального обліку на загальний військовий облік, але одночасно всі поліцейські 100% підлягають бронюванню - тобто вони не можуть бути призвані під час мобілізації.

Крім того, у період дії воєнного стану, поліцейські і представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мають право вимагати в осіб віком від 18 до 60 років пред'явити разом з документом, що посвідчує особу, військово-обліковий документ, який вони будуть зобов'язані мати при собі під час дії правового режиму воєнного стану. А поліцейські і представники ТЦК та СП матимуть право фіксувати це на відповідні засоби відеофіксації», - розповів Веніславський.

Він повідомив, що Комітет пройшов усі 16 блоків. Далі, орієнтовно 4 березня, секретаріат Комітету має підготувати порівняльну таблицю цього законопроекту. І, починаючи з 5-6 березня, Комітет зможе приступити до постатейного обговорення і до врахування або відхилення цих законодавчих поправок за участі народних депутатів, які їх подавали.

«Оптимістично — що комітет до 10-15 березня зможе закінчити з поправками. Песимістично - до 20 березня ми зможемо їх розглянути, сформувати висновок комітету, проголосувати і направити законопроект на друге читання до Ради. Тобто і за оптимістичного, і за песимістичного сценарію до кінця березня ми маємо всі шанси в залі цей законопроект проголосувати в другому читанні», — резюмував Веніславський.

Кого бронюватимуть

На запитання, чи буде бронювання передбачатись не лише для держслужбовців, працівників Нацполіції і працівників ОПК, Веніславський дав стверджувальну відповідь.

«Звичайно, бронювання буде і для інших сфер…Ми прийшли до консенсусу, що бронювання буде зберігатися для тих осіб, діяльність яких в економічній сфері є критичною для функціонування держави і органів державної влади, органів місцевого самоврядування, життєдіяльності населення. Але це буде визначатися детально постановою Кабінету Міністрів», — наголосив народний депутат.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 7 лютого підтримала у першому читанні законопроєкт № 10449, що стосується мобілізації, який до другого читання планують суттєво підкоригувати.

Нещодавно журналісти «20 хвилин» запитали у людей, що вони думають про можливі зміни. 

 

Читайте також:

Має бути відпочинок, нормальні виплати та підготовка: думки тернополян щодо мобілізації

Вже 24 місяці триває лютий: як життя тернополян змінилось через повномасштабну війну?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Читач66

    В стойло бидло, палицями заженем вас биків воювати, а ви думали😂😁🤣😁
  • Nik Nikon

    Хотя би один Слуга Урода захищає Україну? Не чув такого. Ну хіба що Тищено,і Безмозгла,вибачаюсь безугла.А ще Люся (Обдристович) десь на Канарах. Слава правителям які знищують Україну.

    Читач66 reply Nik Nikon

    Люся тобі передає привіт з New York USA 😁, телепню знімай лапшу з вух🤣😂
  • Бронювання

    Я в шоці що це робиться. Це вже на камеру яка висить не прихована  і їм плевавать а що вони роблять з людьми де немає камер забивають на смерть  Бучач  приклад

    ОляUA 🇰🇵 reply Бронювання

    Так, це жах,  поки українські кріпаки нічого з цим робити не будуть, це буде продовжуватися, а всім насрати, ще з рашки дивуємося, такі самі сцикуни які бояться купки людей при владі

    Бронювання reply ОляUA 🇰🇵

    💯

    ОляUA 🇰🇵 reply Бронювання

    Там де немає камер просто забивають до смерті, як ось нещодавний випадок, а так як поліція заодно с підарасами ТЦК, справедливості не буде, а українські кріпаки і надалі будуть  просто ходити на роботу нічого не роблячи з цією жестю яка поряд із ними, а ще з рашки дивуємося
  • а до цього часу я блять можу виїхати? де рівноправ'я бабів тако ж чи вони не громадяни України  є пізда і все - єбатись дала і відсосала - добровільно.?!

    Читач66 reply

    може в сторону Авдіївки😁😁😁

keyboard_arrow_up