Партнер рубрики Події

Облрада — без голови. Чи є вже кандидатури, які можуть зайняти це крісло?

Облрада — без голови. Чи є вже кандидатури, які можуть зайняти це крісло?
  • 26 жовтня під час шостої сесії Тернопільської облради депутати звільнили Михайла Головка з посади голови. За звільнення проголосували всі присутні – 51 депутат.
  • Пан Головко засідання сесії легітимним не визнає. Що буде далі?

Скликати сесію та розглянути питання щодо звільнення голови облради — вимога депутатів. Таку пропозицію 25 жовтня на засіданні комісії з питань розвитку місцевого самоврядування, архітектури, будівництва, енергетики, транспорту, дорожнього та житлово-комунального господарства облради висунув голова ОВА Володимир Труш.

Присутні на комісії одноголосно підтримали вимогу та призначили скликання чергової сесії на 10.00 26 жовтня. Рішення №196/28 від 25 жовтня 2023 року підписав голова комісії Святослав Лебонтов.

Відео дня

На шостій сесії був присутній 51 обранець із 63. Зокрема, 49 депутатів підтримали пропозицію проведення таємного голосування без додаткових обговорень. Година на голосування, 15 хвилин на підрахунок і вже о 13.36 лічильна комісія оголосила про результати. За усунення пана Головка з посади проголосував 51 депутат.

Питання тягнеться з вересня

Нагадаємо, напередодні цього, а саме 27 вересня, частина депутатів Тернопільської облради сформували вимогу про скликання позачергової сесії, ряд важливих питань та надіслали керівництву — голові та заступникам. Вони зібрали 23 із 64 підписів. Другого жовтня Михайло Головко надав відповідь, у якій «формально» відмовив депутатам у проведенні сесії, посилаючись на «регламентні норми». Також повідомив, що наступна сесія має відбутися в листопаді 2023 року.

Фото зі сторінки депутата Дениса Милого

Депутати обласної ради знову збирали підписи 25 жовтня. Цього разу не лише за скликання сесії, а й звільнення Михайла Головка з посади. Загалом вдалося зібрати 47 підписів.

— На вимогу від 27 вересня Михайло Головко не скликав сесію, а отже, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», депутати отримали право збиратися самостійно, — розповів секретар постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань законності Денис Милий. — Відповідно до законодавства, мало просто скликати сесію. Треба визначитися з питаннями для порядку денного та зібрати підписи. Отож, станом на 25 жовтня, ми вже виконали повну процедуру. І фактично 26 жовтня отримали право повноцінно провести сесію.

Під час зустрічі з журналістами Михайло Головко наголошував, що комісія з питань розвитку місцевого самоврядування, архітектури, будівництва, енергетики, транспорту, дорожнього та житлово-комунального господарства облради не має повноважень розглядати дане питання. Та як воно насправді?

— Відповідно до частини 9 статті 46 ЗУ «Про місцеве самоврядування», депутати можуть провести сесію як після зібрання 22 підписів, так і після рішення постійної комісії. Зауважу, що в законодавстві не вказали, яка саме комісія має право розглядати це питання. Тож я не бачу підстав для того, щоб вважати рішення про скликання сесії на 26 жовтня незаконним,  — наголосив Денис Милий.

Журналісти «20 хвилин» ознайомилися із Законом «Про місцеве самоврядування». Цитуємо: «У разі якщо посадові особи, зазначені у частинах четвертій та шостій цієї статті, у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу суб'єктів, зазначених у частині сьомій цієї статті, або у разі якщо такі посади є вакантними, сесія може бути скликана депутатами відповідної ради, які становлять не менш як одну третину складу ради, або постійною комісією ради».

Щодо постійних комісій, то закон і регламент дозволяють їм готувати на сесію проєкти рішень, але виключно питання в межах своїх повноважень. Відповідно до рішення №223, комісія з розвитку місцевого самоврядування, архітектури, будівництва, енергетики, транспорту, дорожнього та житлово-комунального господарства не має повноважень розглядати питання звільнення голови облради.

Що каже регламент

У регламенті Тернопільської обласної ради зазначено, що пропозиції чи вимоги про скликання сесії подають голові обласної ради у письмовій формі з переліком питань, які необхідно розглянути, та з коротким обґрунтуванням необхідності скликання сесії. Такі подання розглядаються головою ради не пізніше як у двотижневий строк.

Зауважимо, перелік питань, що подавали з вимогами про скликання сесії від 27 вересня та 25 жовтня, відрізняються. Зокрема, 27 вересня депутати хотіли провести засідання, аби спрямувати вільні залишки коштів обласного бюджету на реалізацію програми «Турбота» в частині реабілітації військовослужбовців та ветеранів, та врегулювати резонансні питання функціонування обласної ради, йдеться у вимозі від частини депутатів.

А вже 25 жовтня на порядку денному планували розглянути два зовсім інші питання:

Чи буде оскаржувати рішення?

26 жовтня Михайло Головко наголошував, події, що відбулися у залі засідань за участю депутатів, —  для нього незрозумілі. Адже 24 жовтня він ініціював проведення наступної сесії, зокрема спочатку 15, а потім 8 листопада. Одним із питань, які мали розглянути депутати під час засідання, — недовіра до нього та можливе звільнення з посади голови облради. Також пан Головко переконував, все зробили задля певної мети.

— Відповідно до законодавства, сесію скликає голова. Якщо на вимогу депутатів голова з невмотивованих причин відмовляється це робити, то вони мають право через два тижні її ініціювати самі. На вимогу депутатів я дав відповідь, що сесія відбудеться в листопаді. То на підставі чого вони збиралися? Депутатські збори – добре, але за ту сесію, що влаштували 26 жовтня, мені соромно, — наголосив пан Головко. — Я хотів вийти до депутатів, висловити свою позицію, подякувати багатьом за нашу спільну працю. Але вони дуже не хотіли, щоб я з’явився в залі. Мене на збори ніхто не кликав, лише читав про це всі плітки в інтернеті.

Одразу після завершення шостої сесії пан Головко переконував, офіційних рішень з підписами ще не бачив, тож очікує на документи. За кілька годин на сайті Тернопільської обласної ради опублікували рішення №813 від 26 жовтня, у якому зазначили про звільнення Михайла Головка з посади керівника.

Також у структурі виконавчих органів на сайті обласної ради вже прибрали його дані. А колонка голови Тернопільської обласної ради наразі порожня.

І хоча Михайло Головко наголошував, що за керівне крісло триматися не збирається, але ми вчергове поцікавилися, чи буде оскаржувати рішення. Додзвонитися до нього журналістам «20 хвилин» не вдалося, та на власній сторінці у соціальній мережі він залишив допис щодо звільнення.

«Те, що 26 жовтня відбулося в Тернопільській обласній раді, точно не можна назвати сесією. Події ці суперечать і Конституції, і Закону про місцеве самоврядування. Оцінку їм дадуть правоохоронні органи та суди. Час покаже, хто замовник, організатор, виконавець і чому я їм так сильно заважав», — написав він.

Без керівника не залишиться

Під час сесії 26 жовтня вирішили, що тимчасово обов’язки голови облради виконуватиме перший заступник Володимир Болєщук. Та чи обговорюють депутати питання щодо призначення нового керівника?

— Усім депутатам чітко зрозуміло, що в обласній раді має бути голова, якісь там інші варіанти – лише тимчасово. Призначення керівництва – одна з ознак легітимності, дієвості та дієздатності всієї ради, — наголошує Денис Милий. — Це питання вже обговорюється між депутатами, у фракціях. Я думаю, що разом ми його вирішимо.

Чи претендуватиме пан Болєщук на крісло голови облради та як швидко планують зібрати наступну сесію для обрання нового керівника – журналісти «20 хвилин» поцікавилися у помічниці пана Болєщука.

— Щодо ймовірних кандидатів на посаду керівника Тернопільської обласної ради, то краще запитувати у голів фракцій. Можливо, вони вже обговорюють це, можливо, планують висувати когось зі своєї фракції. Стосовно Володимира Болєщука, я вам не готова сказати. Наразі він виконує обов’язки голови, — сказала помічниця.

Також телефоном та у телеграм ми намагалися зв’язати з паном Болєщуком. Слухавку він не взяв, на повідомлення не відповів. 

Журналісти «20 хвилин» зверталися до різних фракцій Тернопільської обласної ради з питанням, кого вони бачать серед кандидатів на посаду нового голови облради.

Голова фракції «Батьківщина» Роман Мороз наголосив, від сесії, на якій звільнили пана Головка,  минуло замало часу, щоб вже обговорювати дане питання.

 — Наша фракція ще не засідала, щоб чітко обговорити питання про майбутнє голосування, нового голову облради і чи будемо висувати кандидатів. У нас має відбутися засідання бюро, ось там, можливо, і порушимо цю тему. Поки що офіційної інформації від нашої фракції я надати не можу, адже позиція не тільки від мене залежить, а й від депутатів, — каже пан Мороз.

 

 

Депутат від ПП «Довіра» Віталій Шафранський також переконаний, зараз не на часі обговорювати голосування та призначення нового голови облради.

 — Ми проголосували на сесії за звільнення Головка, але невідомо, що від нього очікувати далі. Тому говорити про нові призначення ще зарано. Будемо далі бачити, як воно буде і вже тоді прийматимемо якісь рішення, — повідомив пан Шафранський.


 

 

Процедура обрання голови облради

Зауважимо, відповідно до статті 55 ЗУ «Про місцеве самоврядування», голову облради обирають депутати шляхом таємного голосування.

Перше: кожен депутат має право пропонувати для обговорення будь-яку кандидатуру на посаду голови обласної ради, у тому числі й в порядку самовисування. Бюлетень для таємного голосування формують, враховуючи всі запропоновані кандидатури, крім тих, хто заявили про
самовідвід. Прізвища висунутих кандидатур розміщуються в бюлетені в алфавітному порядку.

Друге: напередодні таємного голосування лічильна комісія має перевірити наявність кабін та опечатує скриньки.

Третє: під час таємного голосування на виборах голови облради кожен депутат отримує один бюлетень. Його видають виключно при пред'явленні депутатами тимчасового посвідчення чи іншого документу, який посвідчує особу. За отриманий бюлетень депутат ставить особистий підпис.

Депутат користується правом одного голосу – у бюлетені навпроти прізвища кандидата, якого він підтримує, треба поставити позначку. Це може бути «плюс», «пташка» чи інше.

Четверте: після закінчення голосування лічильна комісія розкриває виборчу скриньку та підраховує голоси. Бюлетень вважають недійсним, якщо:

Прізвища, дописані в бюлетені, при підрахунку голосів не враховують.

П’яте: про результати таємного голосування лічильна комісія складає протокол. Його мають підписати всі члени комісії та затвердити обласна рада.

Головою обласної ради має стати кандидат, який набрав понад половину голосів від загального складу ради. Якщо жоден з кандидатів на посаду керівника не набрав необхідну кількість голосів, за пропозицією лічильної комісії обласна рада приймає протокольне рішення щодо проведення повторного голосування.

У бюлетень для повторного таємного голосування вносять два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів під час попереднього.

Увага! Якщо при повторному голосуванні жоден кандидат не набрав необхідної кількості голосів, за рішенням обласної ради процедуру обрання керівництва розпочинають з початку відповідно до затвердженого порядку. При цьому не забороняють повторне висунення кандидатур.

Довідка:

За інформацією САП, НАБУ, ВАКС, Суспільне, нагадуємо основні події після затримання Михайла Головка на хабарі до звільнення з посади голови облради.

26 червня 2023 року Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура затримали Михайла Головка на отриманні хабаря. Також повідомлялося, що затримали двох заступників голови Тернопільської ОВА − Ігоря Дем'янчука і Ігоря Гайдука. За даними слідства, вони вимагали 2,4 млн грн.

28 червня Головка арештували на 60 діб з можливістю внесення застави у 805 тисяч грн. 29 червня його випустили зі слідчого ізолятора після внесення за нього застави. 3 липня затриманий на хабарі Михайло Головко повернувся до роботи.

6 липня прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подав до Вищого антикорупційного суду клопотання про відсторонення від займаної посади голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка. Про це повідомили тоді на сторінці САП у соцмережі.

7 серпня судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду розглянули апеляційну скаргу прокурора Антикорупційної прокуратури. Голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка не відсторонили від посади.

26 жовтня «Суспільне» повідомило, що голові Тернопільської обласної ради Михайлу Головку не продовжили особисті зобов’язання, він може покидати межі області та не носитиме електронний браслет. 26 жовтня на позачерговій сесії облради депутати звільнили Михайла Головка з посади голови. Того ж дня його фото видалили з сайту облради з розділу керівництво ради.

Читайте також:

Головка звільнили: «за» проголосували всі депутати

Головко узяв понад мільйон, а заступники – по 800 тисяч: які зарплати у працівників обласної ради?

Цирк в облраді: де порушили регламент і як провели сесію без Михайла Головка

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Andrii Yaremchuk

    От уйобок
  • Читач95

    Мужні воїни б*ються за Україну на полі бою. проливаючи кров. та віддаючи найдорожче- життя. а у файному місті іде боротьба за тепле місце в облраді. Ця епопея із затриманням голови. суди та самовільні відпустки тривала довгенько, народ возмущався. негативно висловлювався. а тим часом бувший голова жив і діяв за своїм хитромудрим планом заради вічного панування. Народ вже анегдоти складав, а фігурантам  хоть би що. Нарешті рорзродилися, а бувший ще довго лоскотатиме нерви використовуючи наші найсправедливіші суди у світі. які забулись засісти і електронний браслет з фігуранта зняли.

    Отака в нас правда, панове земляки Хто нажив капусти- тому море по коліна і дозволено все. А цвіт нації тим часом гине, владоможці наживаються і саме заради цього йде бій  не заради процвітання області, а заради власних меркантильних інтересів. СУМНО І ГИДОТНО .
  • Віка Віка

    Мені не зрозуміла позиція Зюбаненко на те, що працівники ТЦК бють жителів м.Тернопіль, на його думку, бити було за що ... Цікавий ментяра, а прикидався хорошим поліцейським ... Невже він не має юридичної освіти?!
  • Віка Віка

    1) на кірсло голова облради мітить Труш

    2) а на крісло голови ОВА мітить Олександр Богомол колишній очільник поліції, якого погнали з Києва і він успішно пішов на тепле місце радника в ОВА



    Усе всі знають, але роблять вигляд що чують це вперше

keyboard_arrow_up