Опікового відділення в місті не буде, але опіки лікуватимуть

Опікового відділення в місті не буде, але опіки лікуватимуть

Виконком вирішив реорганізувати опікове відділення в міській лікарні швидкої допомоги бо на рівні міста воно не передбачене. Біда в тому, що більше ніде в області такого немає і у нас лікували всіх. Спеціальна комісія шукала варіанти зберегти «опіковий напрям»

Рішення про реорганізацію опікового відділення, яке налічувало 25 ліжок, в відділення політравми виконавчий комітет тернопільської міської ради прийняв наприкінці листопада. Це викликало заперечення з боку частини медперсоналу, який працював в опіковому та в професійному середовищі медиків, котрі займаються опіковою травмою в Україні.

- Навіть зараз прийдіть в відділення, яке поки що ще не переформатували і подивіться на кількість пацієнтів, їх травми, рівень надання допомоги, умови перебування, - каже завідуючий відділенням Андрій Ковальчук. - Ми впроваджуємо сучасні методи лікування, за спонсорські кошти зробили належні умови, медперсонал висококваліфікований. Не можна знищувати таке відділення.

Виконавчий комітет, який приймав рішення, в свою чергу, керувався змінами законодавства та медичною реформою. Рівень міста - вторинна медична допомога. Опікові відділення та центри - третинний, тобто обласний рівень. Існувати в межах міста опікові відділення чи центри не можуть... Але ліквідувати таку структуру на рівні міста і не створити на рівні області - маневр, який з часом вилізе боком.

Відео дня

Аби дати оцінку рішенню виконкому та знайти вихід з ситуації, за наполяганням медиків була створена спеціальна комісія з представників влади міста, медиків різних рівнів, громадських діячів, депутатів. Комісія працювала тиждень. Вивчали накази, нормативні акти, аналізували статистику, перевіряли відділ, багато дискутували і навіть сварились.

- Не буду заглиблюватись в деталі, бо це декілька сторінок дрібним шрифтом, скажу лише, що 25 «опікових ліжок» для Тернополя дійсно забагато, половина пацієнтів - дійсно не тернополяни, лише третина дійсно з глибокими травмами і закон дійсно передбачає опікові відділення лише на рівні області - каже член комісії, депута Андрій Шкула. - Відділення створювали ще за радянських часів, коли опікова травма була поширена. Зараз у нас ні виробництва, ні промисловості, тому й пацієнтів щороку меншає. Разом з тим я побачив кваліфікований персонал і значні напрацювання. Руйнувати - найпростіше, але не завжди правильно. Тому моя позиція проста: опікова служба повинна бути з меншою кількістю ліжок, але як окрема структура в складі хірургічного відділення. Ця позиція комісією врахована. Сподіваюсь наші висновки та рекомендації виконавча влада та керівник лікарні врахують.

РЕКОМЕНДАЦІЇ КОМІСІЇ

1. Внести зміни в рішення виконавчого комітету від 30.11.2016 року №1003 “Про заходи по удосконаленню структури лікувально-профілактичних закладів”, зокрема, в Додатку до рішення п.2 “Заходів по удосконаленню структури лікувально-профілактичних заходів м. Тернополя на 2016-2018 р.р.” викласти в наступній редакції: “Для виконання функціональних завдань комбустіологічної допомоги відкрити 10-15 опікових ліжок в структурі хірургічного відділення Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги”;

2. Головному лікарю Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги:

2.1. провести відповідні зміни в штатному розписі, структурі та статуті лікувального закладу з урахуванням п.1. даних рекомендацій та відповідно до вимог класифікатора професій;

2.2. враховуючи наказ МОЗ України від 02.09.2016 року №928 “Про втрату чинності наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 лютого 2000 року № 33”, передбачити створення в структурі хірургічного відділення підрозділу з опіковими ліжками;

3. З урахуванням вимог наказу МОЗ України від 30.09.2013 року №838 “Про систему комбустіологічної допомоги в Україні”, з метою належного надання медичної допомоги хворим з опіковими травмами, які є жителями Тернопільської області, звернутися до Голови Тернопільської обласної ради Овчарука В.В. та Голови Тернопільської обласної держаної адміністрації Барни С.С. про переведення на обласний бюджет опікових ліжок Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дикий

    Ні честі, ні гідності, ні слова чоловічого! Одна назва - чиновники...
  • Діонісій

    козли, щоб ви свої хати ліквідували і бомжами були,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up