Партнер рубрики Події

Опломбування щитових: в обленерго нарікають на порушників, а ОСББ — на незручності

Опломбування щитових: в обленерго нарікають на порушників, а ОСББ — на незручності
  • Тернополяни скаржаться на опломбування щитових у багатоповерхівках міста. З їх слів, це обмежує доступ до лічильників та ускладнює процес проведення ремонтних робіт.
  • Навіщо встановлюють пломби, та які наслідки для тих, хто зніматиме її самовільно – розбиралися «20 хвилин».

Інформацію про опломбування щитових у тернопільських багатоповерхівках повідомив до редакції «20 хвилин» голова ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя» Сергій Лупак. Наразі відомо, що хаотично опломбували щитові у будинках за адресами: Карпенка, 12, Оболоня, 11 та 19, Підкови, 10 та Стадникової, 20.

— У багатоквартирних будинках міста Тернополя з незрозумілих причин працівники «Тернопільобленерго» почали опломбувати спільне майно співвласників будинку. Встановлюючи пломби, працівники обмежують доступ до слаботоків, заміни запобіжників, проведення ремонтних робіт. Світлини з опломбованими щитовими мені надіслали голови ОСББ, заздалегідь їх ніхто не попереджував. Наскільки мені відомо, за самовільне зняття пломби треба сплачувати кошти, — каже пан Лупак.

Люди звернулися в ОСББ

23 лютого жителі багатоповерхівки на Стадникової, 20 помітили, що на розподільних щитових з’явилися пломби. Вони це зафіксували на камеру та надіслали світлини голові ОСББ «Софіяс».

Відео дня

— Я був здивований, що у нашому будинку опломбували щитові, бо мене про це ніхто не попереджав. Та ще й встановили ці пломби якось вибірково. Тоді я з’ясував, що це проводили не працівники «Тернопільобленерго», а Тернопільського РЕМу. Вони пояснили, що пломби встановили на щитках, де є лічильники боржників, а також, де проводили заміну лічильників. Зауважу, що всі об’єкти завжди закривалися на ключ. І вільного доступу до них сторонні люди не мали, — каже голова ОСББ Андрій Зелінка.

Зі слів голови ОСББ, кожний щиток в багатоповерхівці на Стадникової, 20 має три отвори. Один – для доступу до автоматів, щоб за потреби вимкнути світло у квартирі, другий – для доступу до лічильників, третій – слоботок, підключення інтернету.

Та більше чоловік дивується, чому працівники не попередили та не передали акти, якими засвідчують встановлення пломб.

— Тобто, пломбу встановили і треба передати голові ОСББ акт. Також призначають відповідальну особу, яка має відстежувати, щоб ту пломбу ніхто не зірвав. Але мені, мешканцям квартир ці акти ніхто не передав. Це, тобто, я зараз можу просто зняти ці пломби і все? Фізично пломби є, але юридичних підтверджень нема, — обурюється пан Андрій.

Суцільні незручності

Перші пломби на щитові у будинках, якими опікується ОСББ «Карпенка, 12», встановили ще у 2016 році. Зі слів голови ОСББ Сергія Чайки, тоді мова йшла про загальнобудинкові об’єкти, до яких під’єднується домофон, освітлення в під’їздах та інтернет.

— У нас п’ять загальних щитових. Попри те, що доступ до них маю тільки я і кожна зачинається на ключ, нас зобов’язали встановити пломби. І від цього купу незручностей. Ми щороку маємо проводити профілактику щитових – подекуди треба замінити автомати, підчистити контакти. Також бувають аварійні ситуації, коли діяти треба миттєво, аби уникнути неприємних наслідків, — каже Сергій Чайка. — Але, перед тим, як провести будь-яку з вищевказаних робіт, я маю задзвонити в аварійну службу Тернопільського РЕМу і попередити, що зриваємо ту пломбу.

Голова ОСББ «Карпенка, 12» наголошує, перші пломби на всі п'ять загальнобудинкових щитових фахівці встановлювати безоплатно. А ось надалі за цю послугу треба сплачувати кошти.

— Коли електрик завершив профілактичні роботи чи усунув аварійну ситуацію, то я повідомляю про це Тернопільський РЕМ. Їхні фахівці виїжджають, перевіряють, чи все добре, опломбовують щиток знову і віддають розрахунок за послуги. Крайнє опломбування нам обійшлося в 500 гривень за щитову. Враховуючи, що у нас таких п’ять, то це – 2500 гривень. Як на мене, то це немаленькі кошти та і витрати недоречні, — розповідає пан Чайка.

Щодо розподільних щитових на сходових майданчиках, то вони і без опломбування постійно зачинені на замок. Перехожі люди доступу до електричного обладнання не мають, запевняє голова ОСББ «Карпенка, 12».

— Ключі від розподільних щитових є в мешканців будинку. За потреби люди вимикають повністю світло у квартирі. Наскільки мені відомо, то ніяких прецедентів з відмоткою електроенергії в нас не було. Кожен лічильник має свою пломбу, — каже Сергій Чайка. — Я питав у фахівців, навіщо нам ці додаткові пломби. Мені відповіли, що у них є внутрішні документи, розпорядження і це питання не обговорюється.

Нічого підписувати не будемо

14 березня представники Тернопільського міського РЕМу зустрілися з головами ОСББ, аби обговорити питання щодо опломбування загальних щитків на сходових майданчиках у багатоквартирних будинках міста. Зі слів голови ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя» Сергія Лупака, чітких відповідей вони так і не почули.

— Представники РЕМу опломбовують щитки, аби обмежити доступ людей до облікових кіл – мережі, що йдуть до лічильника. Але багатоповерхівки будували по-різному і щитові відрізняються. Наприклад, в деяких щитових є слаботоки, запобіжники, автомати і до них також обмежують доступ, — каже Сергій Лупак. — Якщо потрібно провести профілактику в щитках, підключити Інтернет чи кабельне, замінили автомат –  телефонуйте в аварійну РЕМ, для того щоби отримати дозвіл на зняття пломби. Під час зустрічі казали, що змінити пломбу можна безплатно….Та звісно буде якесь але.

Також пан Лупак наголосив, представники ОСББ проти таких дій зі сторони РЕМ. Як результат – відповідати за пломби, а також ставити підписи в актах не будуть.

Боремось з порушниками

Загалом у Тернополі планують опломбувати понад 106 000 щитків. Станом на березень опломбували 173. Про це «20 хвилин» повідомив заступник начальника міського РЕМу Юрій Наклюцький. А ось одна з причин опломбовування електричних щитків – під’єднання споживачів до електропостачання поза лічильником.

— Наприклад, на Вербицького, 7 виявили вісім дорозгалужень дооблікових, а також під’єднали два домофони без лічильників, тобто без обліку. Зі 140 будинків ми нарахували 854 порушень. Наводимо порядок, відрізаємо зайве, що йде поза лічильником і опломбовуємо. Це все передбачено правилами роздрібного ринку і кодексом комерційного обліку. Відповідно, виконуємо свою роботу, унеможливлюємо крадіжку, – повідомив пан Наклюцький.

Опломбування проводять за відпрацьованим алгоритмом. Зі слів пана Наклюцького, незручностей для звичайних споживачів не буде.

— Пломбуємо ту частину, де є лічильники й дооблікові кола проводи, які ідуть до лічильників. Зверху розташовані автомати, якими споживач зможе користуватись. Ця частина не блокується, бо там підключають кабельне й інтернет, — додає заступник начальника міського РЕМу.

У випадку зривання пломби відповідальність несе балансоутримувач або власник будинку. Це згідно із законодавством за правилами роздрібного ринку та Кодексом комерційного обліку. Якщо в будинку зірвано пломбу — голова ОСББ має повідомити фахівців міського РЕМу і тоді штрафних санкцій або дорахувань не буде. У випадку аварійних ситуації чи ремонтних робіт жителі багатоповерхівок мають зателефонувати до міського РЕМу.

Читайте також:

Мобільні роутери та навіть Старлінки: що можна купити у Тернополі, щоб мати хороше інтернет-з’єднання

Як тернополянам платити за електроенергію вдвічі дешевше? Роз’яснюють фахівці

Щоб прилади не згоріли: як захистити техніку від стрибків напруги. Поради тернопільських експертів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Саша Коваль

    Ще один спосіб видурити гроші,але обл енерго в осбб не являються власником лічильника чи будь чого,це те саме якщоб телерадіо компанія пломбувала Ваш пульт від телевізора,гнати тих електриків сцан.ю мітлою!
  • Надін Українка

    Спосіб додаткового заробітку в майбутньому.
  • Петро Беріт

    В Чорткові таке вже давно... слаботоки правда не пломбують, а електричні щитки або всередині всі запломбовані або взагалі вся щитова.
    Ідіотизм однозначно. Звісно з крадіжкою електроенергії потрібно щось робити але ж адекватно, а не ось так. Як спрацював рубильник, як його ввімкнути? А замінити як? Пломбуйте все що до лічильника!

    Поліна Дайнега reply Петро Беріт

    Петро Беріт тут теж люди в шоці🥺🥺
  • Andriy Budzinsky

    Дуже цікава схема вимагання грошей))) моделювання ситуації. У вас встановили пломби на щиток, якісь діти чи підлітки спеціально чи випадково відірвали її. Ніхто цього не помічатиме пів року чи більше, а потім завітає контролер електромереж і нарахують штраф в декілька десятків тисяч гривень за щоденне необліковане споживання електрики. Про слаботоки я вже взагалі мовчу, оскільки ремонт, заміна перепідключення інтернету, кабельного чи домофону це досить частий процес в будинку, якщо вони кожного разу будуть брати ще по 500грн за заміну пломби, то ще плюс в їхню копілочку. Також не можна виключати той факт, коли скажімо ви повідомили телефоном, що плануєте зірвати пломбу за якоїсь потреби, але оператор рему випадково "забуде" зафіксувати вашу заяву (дзвінки ж не записуються) і тоді знову теж саме щой описане на початку коментаря. Придумали собі бездонне дно, для відмивання грошей. В таких випадках при пломбуванні щитків у вашому будинку пропоную одразу звертатися з колективним зверненням до суду, нехай отримають судових позовів не декілька сотень тисяч гривень і тоді подумають ще раз.

    Arkady Rudnik reply Andriy Budzinsky

    Andriy Budzinsky Без узгодження з власником те пломбування до жопи. А вимогами, техумовами, узгодженнями і бюрократичними препонами можна так задовбати той обленерго, що вони не будуть знати як відмахатися від тих мешканців бо як будуть задіяні юридичні процедури і звинувачення то Обленерго  вже просто так не спиргне. Хитрість в тому, що мешканці неорганізовані і юридично неграмотні, тому їм будь яка лоХація проканає.

    Nataliya Diduch reply Andriy Budzinsky

    Andriy Budzinsky все буде саме так.
    Просто трохи згодом…

keyboard_arrow_up