Партнер рубрики Події

Перевірили, як завантажити ковідний сертифікат у «Дії». Кому це зробити не вдасться? (ВІДЕО)

Перевірили, як завантажити ковідний сертифікат у «Дії». Кому це зробити не вдасться? (ВІДЕО)
  • В Україні уже запрацювали ковідні сертифікати. У міністерстві цифрової трансформації запевнили – отримати такий може кожен за кілька кліків. Для цього не потрібно стояти в чергах та отримувати паперові довідки – все у вашому смартфоні.
  • Однак насправді все не так. Журналіст «20 хвилин» перевірив на собі, як працює дана функція у додатку «Дія» та чи справді сертифікат може отримати кожен, хто пройшов повну імунізацію.

Система вже працює. Сертифікати почали отримувати. Хоча довгий час запуск нової послуги відкладали, і вона працювала лише для невеликої групи людей в демо-режимі. 

Отримають не всі

Журналіст «20 хвилин» пройшов повний курс вакцинації проти коронавірусу та спробував згенерувати ковідний сертифікат у «Дії».

Відео дня

Спершу переходимо у свій додаток. На нижній панелі обираємо «послуги». Там є новий розділ «COVID-сертифікати».

Тут натискаємо «Отримати сертифікат», але треба отримати Дія.Підпис.

– Це необхідний пункт, адже COVID-сертифікат — це перший медичний документ. Щоб отримати медичні дані, потрібен підпис і згода людини. Замість того, щоб затверджувати папірці в кабінетах, це можна зробити за допомогою Дія.Підпису. Це унікальна у світі технологія електронного підпису за PhotoID, яку ми використовуємо першими. Також Україна стала однією з перших країн поза ЄС із цифровим сертифікатом COVID-19, який повністю визнаний Європейським Союзом, — зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Тиснемо підписатися. Далі потрібно виконати деякі дії. Вмикається фронтальна камера, яка знімає ваше обличчя. Так ви підтверджуєте свою особистість.

Однак не все так сталося, як гадалося. Після натискання «Підписати» з’являється повідомлення «На жаль, сталася помилка». Кілька разів ми намагались отримати підпис та навіть перевстановлювали програму, однак без змін.

Зробили і другу спробу на більш сучасному смартфоні. Можливо, проблема в застарілій системі чи не надто потужній фронтальній камері? Однак і на новому смартфоні така ж проблема. Не вдається підписатися.

Ми звернулися в службу підтримки додатку. Як з’ясувалось – проблема не в смартфоні. Щоб отримати підпис, нейронна мережа порівнює ваше обличчя з фото з вашої ID-картки або біометричного закордонного паспорту. Однак якщо у вас лише український паспорт-книжечка – отримати підпис не вдасться, оскільки в додатку немає цього документу.

Тож отримати ковідний сертифікат зможуть не всі, а лише ті, хто має нові документи, які відображаються в додатку…

Але навіть якщо у вас є ці документи, з отриманням підпису можуть бути проблеми. Як розповідає журналістка «20 хвилин» Тетяна Шпікула, довелося помучитись, доки система розпізнала її.

– Спробувала отримати сертифікат, бо вже маю два щеплення. Маю закордонний паспорт. Завантажила додаток «Дія». Після того, як натиснула «Підписатися» – увімкнулась камера. На екрані з’являються завдання – повернути голову вліво, вправо, подивитися в камеру тощо. Але все вдалося не з першої спроби. Кілька разів було повідомлення, що я не пройшла перевірку. Хоча ніби було хороше освітлення, та і камера на телефоні хороша. Зрештою, таки вдалося підписатися.

Як тільки ви виконаєте завдання – з’явиться повідомлення «Дякуємо, особу підтверджено». Тоді треба почекати, і сертифікат відобразиться разом з іншими документами в додатку.

– Коли підтвердила особу – минуло кілька хвилин, і сертифікат відобразився, – каже Тетяна.

Проголосуйте, чи відображається ковідний сертифікат у вас!

Опитування

Чи відображається ковідний сертифікат у вашому додатку «Дія»?

Як отримати паперовий сертифікат?

Якщо отримати електронний сертифікат ви не можете – можна звернутися до свого сімейного лікаря. Він зможе видати ковідний сертифікат у паперовому вигляді. Звичайно, це вже не можна зробити за кілька хвилин, не виходячи з дому – треба йти в лікарню, вистояти чергу та отримати довідку.

Також можна отримати і міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Читайте також:

Від запису до отримання сертифікату. Ми перевірили, як щепитися від ковіду і отримати документ

Які переваги дає сертифікат

Електронну довідку визнали в країнах ЄС. Тому ви можете вільно подорожувати в ті країни, де дозволено в’їзд вакцинованим. Також в інших країнах, де діють суворі карантинні обмеження та ковід–паспорти, можна показати сертифікат з телефону, щоб відвідувати заклади громадського харчування, культури, транспорт тощо. За допомогою QR-коду дійсність сертифікату можуть одразу перевірити.

Сертифікат діятиме впродовж 180 днів з моменту отримання повного курсу вакцинації. Перевірити дійсність COVID-сертифіката можна буде за QR-кодом. Це зручно, адже не потрібно додатково впроваджувати спеціальне обладнання для перевірки. У QR-коді закодований документ. В аеропорту, коли ви приїдете в іншу країну, у вас перевірять ваш фізичний закордонний паспорт. А також відсканують QR-код COVID-сертифікату в Дії. Ваші медичні і персональні дані не передаються в інші країни і розміщені тільки у вашому телефоні та в ЕСОЗ.

 

А ви же пройшли імунізацію? Чи маєте  сертифікат? Пишіть у коментарях!

 

Читайте також:

Хто і за скільки пропонує «липові» ПЛР–тести у Тернополі: розслідування «20 хвилин» (ЕКСКЛЮЗИВ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Михайло Шидлівський

    Промахався пів дня і забив. Їхня нейронна мережа не змогла порівняти обличчя з закордонним паспортом. Напевне суттєво змінився ))). Візьму в сімейного паперовий )))

keyboard_arrow_up