Від запису до отримання сертифікату. Ми перевірили, як щепитися від ковіду і отримати документ

Від запису до отримання сертифікату. Ми перевірили, як щепитися від ковіду і отримати документ
  • В Україні триває імунізація населення від коронавірусної хвороби. Хоча пандемія пішла на спад – медики застерігають – це пов’язано з літнім періодом. Однак восени та взимку ковід може повернутися.
  • Журналіст «20 хвилин» зробив щеплення від коронавірусу. З якими труднощами довелося зіштовхнутися та чи легко отримати підтвердження про вакцинацію. Розповідаємо, як є.

До Тернополя перша партія вакцини прибула до Тернополя вночі, 25 лютого. Її довго чекали медики та люди з груп ризику, адже поки в країнах Європи та США вже активно тривала вакцинація, в Україні доставку вакцини постійно переносили. Область отримала індійську вакцину CoviShield від AstraZeneca.

Читайте також:

Вакцина від COVID-19 вже в Тернополі. Кого щеплять першим та де зберігатимуть препарати?

Відео дня

У першу чергу, щеплювали медичних працівників, які працюють з хворими на коронавірус. Згодом, для популяризації вакцинації могли стати в чергу та отримати залишок вакцини лідери думок, відомі люди, журналісти тощо. Оскільки в одній ампулі розчину на 10 осіб, а термін придатності після відкриття всього 6 годин – МОЗ дозволив вакцинувати лідерів думок залишками.

Як почуваєшся після першої вакцини?

Журналіст «20 хвилин» також вирішив пройти імунізацію. Для цього – став у чергу на залишок AstraZeneca. У суботу, 13 березня, перетелефонували та повідомили – можна приходит

Спочатку у пункті вакцинації необхідно заповнити інформаційну згоду. Вона необхідна не лише для імунізації проти ковіду, а і для будь–якої іншої. 

Окрім персональних даних, місця проживання, та контактів треба вказати відомості про стан свого здоров’я. У спеціальному бланку треба відмітити, чи здорові ви, чи не хворіли ви на певні недуги, чи не спостерігалось у вас ускладнень після попередніх щеплень, чи не маєте ви алергії тощо.

Заповнення документу зайняло більше часу, ніж сам укол. З документом заходимо в кабінет. Один лікар вносить дані в електронну систему. Інший – вимірює температуру та запитує про самопочуття. Третій медик робить укол.

Це не боляче і триває всього мить. Медики одразу попереджують, про можливі побічні ефекти – біль у місці уколу, головний та біль у м’язах, температура, запаморочення. Це нормальна реакція організму.

У день після ін’єкції ніяких побічних проявів не було. Кілька разів журналіст вимірював температуру. Однак на ранок наступного дня побічні реакції все ж проявилися – невеликий біль у м’язах, температура піднялась до 37,8 градуса. Стан не надто приємний, схоже самопочуття під час застуди. До вечора температура спала до 37 градусів. Згодом самопочуття покращилося. Болю у м'язах вже не було. На ранок понеділка вже не було ані підвищеної температури, ані поганого самопочуття. 

У Міністерстві охорони здоров’я пояснюють – після введення вакцини організм формує імунну відповідь. Вироблений імунітет захистить від важкого перебігу хвороби чи ускладнень. Після вакцини можуть бути і наступні побічні реакції:

  • Почервоніння, біль, набряк у місці ін’єкції;
  • Лихоманка чи озноб;
  • Головний біль, біль у м’язах чи суглобах;
  • Збільшені лімфатичні вузли;
  • Нудота;
  • Втомленість;
  • Безсоння.

Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації – повідомляють у МОЗ. Тому боятися вакцини не потрібно.

Як після ревакцинації?

Другу дозу довелося чекати не рекомендованих 12 тижнів, а майже 15. В Україні настав момент, коли AstraZeneca просто закінчилась, а обіцяна партія не надходила. Це сталось саме тоді, коли повинні були починатися ревакцинації. Нову партію все ж доставили, і лікарі почали телефонувати до пацієнтів.

Журналісту зателефонували 22 червня та повідомили, що для ревакцинації можна підходити зранку наступного дня, якщо добре себе почуває.

Пункт на базі районної лікарні мав почати працювати о 9:00. Там вже збиралися люди.

– Я перенесла перший укол добре, щеплююсь і не боюсь, – розповіла в черзі тернополянка Ольга. – Чого мені боятися? Це потрібно робити. Чоловік мій вже пройшов ревакцинацію. К нього побічні ефекти проявлялися – була температура. Але другу вакцину він переніс легше. Коли малі були, нас у школах щеплювали, батьки водили до лікарів. Тепер ми дітей вакцинуємо. Бо ті, хто виступає проти – не знають, що це таке, і чим може хвороба обернутися і які наслідки будуть.

Вакцину доставили в спеціальній холодильній сумці

Перед ревакцинацією знову потрібно заповнити інформаційну згоду. Далі – така ж сама процедура. У кабінеті вимірюють температуру, запитують про самопочуття та вносять інформацію в електронну систему. Після цього – ін’єкція.

Вже під вечір почали проявлятися побічні ефекти – невелика слабкість та температура – 38 градусів. Однак вже на ранок ані температури, ані поганого самопочуття не було. Друга вакцина хоч і не пройшла без побічних ефектів, але вони минули швидко.

Єдине, що ще майже два тижні нагадувало про вакцинацію – синець, який з’явився в місці уколу. Ні дискомфорту, ні болю не були – лише колір. Це також часто буває після будь–яких уколів.

Так синець виглядав на наступний день після другого щеплення
Сходити синець почав лише через два тижні

Що треба знати про вакцину

Тернопільський професор–інфекціоніст, академік НАМН України Михайло Андрейчин каже – вакцинація допоможе здолати пандемію. Професор сам вакцинувався і радить це зробити іншим. Особливо це варто зробити тим, хто знаходиться у групі ризику – медичні працівники, працівники соціальних сфер, які контактують з великою кількістю людей, люди з хронічними хворобами, пенсіонери.

Професор розповідає, щоб виробити колективний імунітет, щонайменше 70-75% населення повинні або перехворіти, або отримати імунітет шляхом вакцинації.

– Вакцинуватися – це було моє рішення, адже ми бачимо, що відбувається зараз, – каже Михайло Андрейчин. – Україну пандемія не оминула. Люди потерпають від цього. Тому ми повинні якомога швидше вакцинуватися і виробити колективний імунітет від коронавірусу. Завдяки вакцинації вдалось побороти багато смертельних хвороби, через які помирало чимало. Я щепився разом з дружиною. Потрібно дбати про своїх рідних та оточуючих. Тому закликаю тернополян не боятися та прислуховуватися до думок медиків та експертів і не вірити усілякій нісенітниці.

Читайте також:

Чи врятує вакцинація від нових штамів ковіду і чому після щеплення хворіють – інфекціоністи

Однак професор також наголошує: вакцинація не може дати 100% захисту. Є кращі вакцини, є гірші, однак є люди, які мають дефекти імунної системи. Саме тому варто виробити колективний імунітет.

– Ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації, – каже професор. – Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Тому не можна вимагати 100% ефективної вакцини, бо такої не існує.

Відомий професор–інфекціоніст, доктор медичних наук та практикуючий лікар Василь Копча наголошує – після вакцинації хвороба протікатиме легше чи без симптомів. Цим ви вбережете себе від важких наслідків ковіду, однак навіть вакциновані, на жаль, можуть захворіти.

– Вакцина, на жаль, не гарантує того, що ніхто не захворіє, – каже професор Копча. – Вона дозволяє перенести хворобу легше. Це дуже важливо з точки зору пацієнта. Але з точки зору епідеміології, це не має значення, бо людина може лишатись джерелом збудника. Саме цим вакцина від коронавірусу відрізняється від усіх інших. Якщо я вакцинувався від кору – не захворію на кір, і в такий спосіб можна погасити епідемію. Але не вийде погасити епідемію коронавірусу тільки шляхом вакцинації. Це можна зробити тільки в поєднанні з карантинними заходами. І це стосується всіх вакцин від коронавірусу, які зараз існують. Тому навіть якщо ви щепились – не забувайте про дотримання карантинних норм. З ковідом нам ще доведеться жити довго.

Чи видали свідоцтво?

Як повідомляли у Міністерстві охорони здоров’я та обласному Департаменті охорони здоров’я ОДА, одразу після другого щеплення ви можете отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Однак, виявилося, що все не так просто. Медики у пункті вакцинації пояснили, що їм спершу треба внести інформацію в електронну систему. Свідоцтво можна буде взяти у свого сімейного лікаря за два дні після другого щеплення.

Журналіст спробував отримати довідку, однак сімейний лікар сам на лікарняному. У реєстратурі за довідкою направили до іншого лікаря. Спершу довелося вистояти в черзі майже годину.

Коли нарешті дійшла черга – почались проблеми. У базі даних лікарів не відображалась вся необхідна інформація. Просто роздрукувати форму та заповнити її самостійно не можна. Це необхідно зробити тільки через спеціальну електронну систему.

– Скоріше б вже запустили сертифікати в «Дії», бо ми не маємо часу, щоб людей лікувати, купа часу йде на свідоцтва, – скаржились медики.

Читайте також:

Як тернополянам отримати міжнародний сертифікат вакцинації проти COVID? Розповідаємо про переваги

Понад годину кілька лікарів намагалися сформувати свідоцтво, однак марно. Врешті, сказали прийти на ранок.

Як пояснили лікарі, проблема через те, що використовуються різні електронні системи. Інформація про перше щеплення – в одній, про друге – в іншій. Тому з тими пацієнтами, які отримували щеплення одними з перших, є проблеми.

Врешті, на наступний ранок видали потрібний документ. На ньому вказано серійний номер вакцини, дати щеплень, підписи сімейного лікаря та печатки. Дійсна довідка впродовж 180 днів після другої імунізації. 

Якщо ви плануєте їхати за кордон і вам потрібно свідоцтво – варто одразу брати закордонний паспорт, щоб правильно продублювати інформацію в медичній довідці.

У контакт–центрі МОЗ нам пояснили, що це свідоцтво видається за формою, ствердженою ВООЗ. Тому воно є дійсне у всіх країнах ВООЗ. З ним можна вільно подорожувати цими країнами, відповідно до правил в’їзду. Воно може дозволити вільно пересуватися країною чи не здавати ПЛР тест.

Свідоцтво не є обов’язковим, тому його можна взяти за бажанням. Ця послуга безкоштовна.

«Дія» повноцінно не працює

Окрім міжнародного свідоцтва, яке можна отримати лише в медичному закладі, з 1 липня в Україні повинні були запустити інший електронний сертифікат. Однак чи працює він? Ми перевірили це.

Електронний сертифікат має відображатися в «Дії». У самому додатку ніякого нового розділу чи сертифікату ми не побачили. Є лише можливість подати заявку на імунізацію.

На платформі «Дія» вказано лише те, що ще триває розробка та бета–тестування нових сертифікатів. Можна лише залишити заявку, щоб стати учасником бета–тестування.

Для цього вводимо прізвище та ім’я латиницею, також телефон. Якщо у вас iPhone – на жаль, записатись не вдасться. Всі місця на тестування iOS-версії вже зайняті. Якщо ж у вас Android система – треба ввести свою пошту з Google Play. Відправляємо інформацію, однак на пошту нічого не надійшло.

Ми зателефонували на гарячу лінію МОЗ. Там пояснили, що ковідний сертифікат запрацював з 1 липня в бета-режимі.

– Якщо ви пройшли два щеплення від коронавірусу, ви можете подати заявку через платформу «Дія», – пояснив оператор контакт–центру МОЗ. –  Користувачі, які це зробили, зможуть мати доступ до бета–режиму впродовж 48 годин. Ці користувачі вже отримали доступ. Потрібно трохи почекати, доки він з’явиться у вас.

На пошту повинні прийти подальші інструкції.

Як повідомив заступник міністра охорони здоров'я України з питань цифрового розвитку Ярослав Кучер, для отримання сертифікату про вакцинацію проти COVID-19 українцям не потрібно особисто звертатися в будь-яке відомство – весь процес відбувається в онлайні.

– Нікуди бігти не потрібно, – запевнив заступник міністра. – Після того, як ви зробили друге щеплення, через деякий час у застосунку "Дія" ви можете згенерувати сертифікат. Потрібно зайти та оформити запит на отримання цього сертифіката. І система надасть ваш сертифікат, з яким далі ви зможете подорожувати.

Заступник розповів, що система працює в тестовій версії. Вона видаватиме сертифікат виключно на базі проведення двох щеплень. Причому, вакцинуватися потрібно однією вакциною. У тестовій версії поки не відбивається варіант, що людина перехворіла COVID-19, і тому зараз вона не вакцинувалася.

А ви вже щепилися? Діліться своїм досвідом в коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ростислав Гарасимчук

    😡

keyboard_arrow_up