Хто і за скільки пропонує «липові» ПЛР–тести у Тернополі: розслідування «20 хвилин» (ЕКСКЛЮЗИВ)

Хто і за скільки пропонує «липові» ПЛР–тести у Тернополі: розслідування «20 хвилин» (ЕКСКЛЮЗИВ)
  • Ще із кінця 2020–го року різні ЗМІ повідомляють про те, що в Україні масово підробляють ПЛР-тести. Із власних джерел ми дізнались, що такі послуги можна отримати і в Тернополі.
  • Ба більше, обійдеться це дешевше, ніж справжня довідка. Журналісти «20 хвилин» перевірили, як це працює

За нашою інформацією, аби відправитися  у мандрівку, необов'язково  по–справжньому проходити ПЛР-тест напередодні. Деякі турфірми охоче включають цю послугу у вартість пропозиції. До того ж ціна «липової» довідки з негативним результатом вдвічі менша, ніж ту, яку у своїх прайсах публікують тернопільські лабораторії. За такою ж схемою працюють і окремі перевізники, які возять тернополян за кордон на заробітки чи у справах. 

Довідки можна купити

Як це роблять? Журналісти «20 хвилин» від видом клієнтів завітали та передзвонили у десять туристичних фірм, а також звернулися до місцевих перевізників. І ми таки знайшли тих, хто хоче «допомогти». Тому, якщо ви зібралися у подорож за кордон і переконані, що всі ваші сусіди в аеропорту, літаку та в готелі теж здорові, бо мають негативні ПЛР-тест на коронавірус – розслаблятись не варто. Адже дехто довідки про відсутність коронавірусу міг просто… купити.

Ми не вказуємо у цьому матеріалі назви фірм, аби не робити їм реклами та не підштовхувати інших тернополян скористатися їхніми послугами. У нас є записи всіх розмов, ми знаємо адреси цих «кантор», тож готові поділитися зібраною інформацією з правоохоронцями. 

Відео дня

До речі, у червні цього року інформацію про те, що четверо тернополян виготовляли фальшиві довідки ПЛР-тестів для замовників з різних областей України, опублікували на офіційному сайті ГУНП в Тернопільській області. Шахраїв затримали.

Про те, що учасниками таких «схем»  в Тернополі є і деякі місцеві туристичні агенції, редакцію повідомили читачі, яким пропонували зробити «фейкові»  довідки без їх участі та дешевше, ніж справжні. 

Допоможіть з тестом 

20 серпня  під виглядом подружньої пари журналісти відвідали відвідали п’ять туристичних агенцій в Тернополі. Ще стільки ж обдзвонили та просили проконсультувати, що потрібно, аби полетіти на відпочинок за кордон. Для подорожі у Єгипет, наприклад, потрібен негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до від'їзду. За легендою, перед перельотом ми мали їхати на кілька днів в Карпати, тож не могли здати ПЛР-тест у визначені терміни. Просили усе організувати швидко, бо відпустка. 

Ту частину розмов, де розпитуємо деталі перельоту, умови готелів та оплату за тур, подавати не будемо. Описуємо, як реагували на наші питання.

 

Агенція №1, район «Східний» 

Через кілька днів ми зателефонували в цю турфірму знову. 

Агенція №2, Центр

Агенція №3, Центр

Агенція №4, Центр

№ 5, Центр

«Розмова не по телефону» 

Ще у п’ять агенцій ми зателефонували згодом. Легенда та сама і одразу розпитували, як із оформленням  документів.

У двох агенціях, у які ми звернулись, сказали, що таку відповідальність на себе брати не хочуть. Адже тести робить клієнт самостійно. В інших агенціях наголошували, що отримати негативний ПЛР-тест – не проблема. І вони в цьому допоможуть. Але більше детально розкажуть не по телефону. Мовляв, приходьте.

– За це можете не хвилюватись, все організуємо, далі розмова не по телефону. Туристи, які летять від нас, ми допомагаємо їм знайти лабораторію і робимо так, щоб вони тест не здавати. Наразі не допомагаємо тим, хто від нас не летить. Із тестами допомагаємо, за це можете не переживати, – так відповідали працівники турфірм. 

Питання: але чи готові одразу відкрити усі карти працівники турфірм незнайомцям, яких навіть не бачили і вперше чують? А може, після проплати завдатку за тур розмова буде зовсім іншою? У кого саме турфірми замовляють «липові» ПЛР-тести, ми не встановили, оскільки не оплачували вартість туру. Однак про сам намір і те, що такі варіанти цілком можливі, дізналися. 

Замовити довідку онлайн

В інтернеті ми також знайшли сайти, де пропонують купити довідки про проходження ПЛР-тесту. Ми натрапили на один ресурс, де замовити сертифікат про вакцинацію і негативний ПЛР–тест, і негативний тест на антигени до ковіду. Зрозуміло, без здачі аналізів.

Скрін зроблено на одному з сайтів, де ймовірно, можна купити фальшиву довідку про відсутнімть коронавірусу

Схожі онлайн–контори знаходили наші колеги із видання «Радіо Свобода» . 

Журналісти «20 хвилин» теж залишили заявки на різних сайтах, однак поки відповіді не отримали.  Ймовірно, телефонуватимуть після державних вихідних. Інакше, навіщо створювати сайт з продажу таких послуг?!

Перевізники теж махлюють

Також ми звернулися до трьох перевізників та розповіли, що бажаємо поїхати до Італії в найкоротший термін. Один з перевізників одразу озвучив, що це вартуватиме нам 200 Євро, якщо ми робитимемо ПЛР–тест самі та 250, якщо тест зробить фірма.

– На вироблення документів потрібно три–чотири дні. Відскануйте та надішліть копію вашого паспорта та обов’язковий завдаток в розмірі 50 євро. При посадці доплатите решту грошей, – пояснив він.

На наше запитання, чи не виникне питань при перетині кордону, якщо це не ми робитимемо ПЛР-тест, нам відповіли, що «все роблять так, щоб ніяких питань не виникло».

Ще один перевізник просто озвучив суму, а на запитання, чи потрібно робити ПЛР-тест, запевняє, що його на кордоні не потрібно.

Третій перевізник говорив лиш про гроші.

– Від вас треба лиш паспорт та дані, більше нічого не потрібно, – заспокоїв перевізник. Ми самі все зробимо, – наголосив він.

У соцмережах нам вдалось знайти жінку, яка переконує, що в Україні можна зробити підроблений сертифікат про вакцинацію для пред’явлення в Італії. 

– Я зараз в Італії. Хочу їхати додому і тому допитувалася, як там в Україні  на рахунок пропуску на кордоні і взагалі ситуація з короною. То сказали, що є можливість зробити Green Pass (цифровий сертифікат про вакцинацію), 80€ в еквіваленті, якщо треба для роботи чи виїзду за кордон. Я не боюся, можете назвати моє ім'я, тільки я не зможу вам сказати, від кого чула. Бо це грозить людині втратою роботи. А за совість, то хай сам думає, – написала Олеся Шпашинська.

Отже, як побачили ми, навіть у Тернополі можна замовити «липову» довідку про відсутність коронавірусу. Але чому це робити не потрібно і чим може загрожувати – читайте у коментарях експертів. 

 

Коментарі експертів

 «Такі люди небезпечні для суспільства» : Оксана Чайчук, головний санітарний лікар області 

Наскільки зараз поширене явище підробки медичних документів, сказати не можу. Це справа поліції. 

Кому і  чим це загрожує: Віталій Вітів, адвокат 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач22

    За турфірми зрозуміло, а от цікаво за лабораторії, які цим займаються.
    Якщо вони не виконують аналізів, то питання про дійсність і ефективність інших результатів з іхньої лабораторіі
  • Yuriy Hladiy

    Ви повідомили в правоохоронні органи про відповідні турфірми і перевізників, які надають такі "послуги"??
  • Kateryna Volodymyrivna

    Турфірми пропонують по 500, а державна лабораторія на Федьковича робить справжні по 600... 😅
  • Оля Войтюк(Романишиш)

    В нас все купляється і продається.....нажаль😭

keyboard_arrow_up