Партнер рубрики Події

Парламент ухвалив законопроєкт про використання в медицині ліків на основі канабісу

Парламент ухвалив законопроєкт про використання в медицині ліків на основі канабісу

21 грудня Рада ухвалила законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу у другому читанні. Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності.

Парламент ухвалив законопроєкт № 7457 про використання в медицині ліків на основі канабісу. «За» проголосували 248 народних депутатів.

Про це повідомила пресслужба МОЗ.

В МОЗ це рішення назвали історичним.

Відео дня

— Дякуємо від імені лікарської спільноти за прийняте рішення, адже медичний канабіс – це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу, тощо, — йдеться у повідомленні.

Після першого читання закон був суттєво доопрацьований – до нього було подано майже 900 правок, з яких враховано більш як сто.

Міністерство охорони здоров’я затвердить перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначатися ліки на основі медичного канабісу. Відпуск лікарських засобів на основі медичних конопель буде можливий виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за рецептом. Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом.

На зображенні може бути: 1 особа, лікарня та текст

Що означає прийняття законопроєкту про медичний канабіс

Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності, зазначив у Телеграм нардеп Ярослав Железняк.

  • Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.
  •  Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта.
  • Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Закон вводиться в дію через півроку після його опублікування. Тому це десь друге півріччя 2024-го року, зазначив Железняк

Довідка
Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, що Рада ухвалила закон про різні види відпусток.

 

Читайте також:

Рада ухвалила закон про різні види відпусток

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up