Партнер рубрики Події

Пенсії в Україні зросли з 1 грудня: хто отримає підвищення

Пенсії в Україні зросли з 1 грудня: хто отримає підвищення

З 1 грудня в Україні планово збільшився розмір деяких соціальних допомог.

Пенсійний фонд України з 1 грудня 2022 року провів планові перерахунки пенсій. Перерахунки проводяться автоматично без додаткових звернень пенсіонерів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу ПФУ.

— Виплата пенсій в перерахованих розмірах буде проводитись з грудня у встановлені пенсіонерам дати виплати, —  йдеться в повідомленні.

Відео дня

Як зазначили в прес-службі, для перерахунку є три підстави:

У зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб: з 2027 до 2 093 гривень (закон про держбюджет).

Це є підставою для перерахунку розмірів мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму.

Які виплати зросли

Розмір підвищення у кожного пенсіонера визначається індивідуально та залежить від того, чи є в пенсійній виплаті складові, розмір яких базується на прожитковому мінімумі.

— Як правило, такий перерахунок торкається великої кількості пенсіонерів, однак середній розмір підвищення є не досить великим, - йдеться в повідомленні ПФУ.

У зв’язку зі встановленням мінімальної пенсійної виплати непрацюючим особам з повним страховим стажем (30/35 років для жінок/чоловіків відповідно) віком до 70 років, які отримують "страхові" пенсії, на рівні 2500 гривень або пропорційно наявному страховому стажу, виходячи з розміру 2500 гривень.

Тим, хто має меншу тривалість страхового стажу, доплата встановлюється до розміру, пропорційного до наявного в них страхового стажу.

Ця доплата враховується при проведенні подальших перерахунків.

Тим, хто отримує «страхову» пенсію, має повний страховий стаж і продовжує працювати, доплата до 2 500 гривень або до розміру, визначеного пропорційно наявному стажу, встановлюється з дати звільнення з роботи.

У зв’язку зі зміною показника середньої заробітної плати, який застосовується при обчисленні пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та непрацездатним членам їх сімей.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2022 року в результаті проведених планових перерахунків зросли розміри пенсій у 2,8 млн пенсіонерів. Середній розмір підвищення склав 231 грн.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Светлана Келембет

    Головне щоб депутатам було з чого підвищувати зарплатню ,а пенсіонери і так  якось проживуть.Коли це хтось про людей дбав?
  • Ksenia Reynolds

    Вообще незнаю кому они повышают.у меня уже год как 2100 грн пенсия у сына по инвалидности  вообще 1934 грн .
  • Віктор Гавура

    Це не пенсія. Це знущання з людей які все життя працювали. Це приниження людської гідності.
  • Ліля Покиданець

    Є чим похвалитися

keyboard_arrow_up