Партнер рубрики Події

Перед виборами тернополян агітують по телефону: чи законно це

Перед виборами тернополян агітують по телефону: чи законно це
  • Напередодні виборів тернополянам почали телефонувати на мобільний і агітувати за конкретну партію та кандидатів.
  • Чи дозволена така форма агітації та звідки політсили дізнаються про особисті дані виборців, дізнавався журналіст «20 хвилин».

Передвиборча агітація уже розпочалася. Окрім рекламних роликів та друкованої продукції, представники різних партій використовують ще один прийом – телефонують до виборців особисто та агітують за конкретного кандидата чи партію. Однак подобається це далеко не усім. До того ж, виникають питання із законністю таких дій.  

- Мені зателефонувала дівчина, яка представилася волонтеркою однієї з партій та почала розповідати про одного з кандидатів, – розповідає тернополянка Людмила Лукіян. – Я не стала слухати і відразу запитала, звідки вони мають мій номер телефону. Дівчина сказала, що з інтернет-бази. Я випитувала у неї, що це за база, хто її сформував та як я туди потрапила. Дівчина розгубилася, було чути по голосу, почала розказувати про реєстрацію в соціальних мережах. Потім вибачилась і розмова закінчилась.

Номер телефону, із якого телефонували агітатори, не був прихований, однак нікуди скаржитися пані Людмила не стала.  

Відео дня

- Обурило таке втручання в особисте життя. Мій номер відкритий у різних соціальних мережах, але для інших питань, – каже пані Людмила.

Такий спосіб агітації не регулюється законодавством, тому він може використовуватися.

- Така форма агітації законом не заборонена, тому формально порушення немає, – розповідає координатор громадського спостереження від ОПОРИ в Тернопільській області Ольга Галушка. – Агітатори повинні представлятися і після цього вони можуть проводити як агітацію, так і антиагітацію. Інформацію про виборців можуть знаходити в соціальних мережах. Дехто може надавати свою особисту інформацію у відкритий доступ або при заповнені різних анкет, де потрібно залишати номер телефону та контактну інформацію.

Бази даних мобільних телефонів можна знайти і у відкритому доступі. Цим часто користуються передвиборчі штаби та різні компанії для розповсюдження своєї реклами. Хоча такий спосіб агітації може надокучати, він не забороняється. Отже, якщо ви залишали свої контактні дані у відкритому доступі – до вас цілком можуть телефонувати з передвиборчих штабів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Саша Краузе

    Телефонували в понеділок
    Почув від якого кодла, запитав звідки номер взяли, дівчинка мило відповіла: із загальної бази. Запитав шо за база і сказав шо я не надавав згоди ніде на використання мого номеру партіями і дівчинка одразу побажала «гарного дня, допобачення». Ясно понятно шо бази номерів незаконні
  • Єврей

    В статті не вказано, але дзвонять агітувати за Максима Черкашина, сраколиза сірожки надала
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up