Підприємці закликають тернополян працювати попри локдаун. Біля ОДА "гаряче": чи домовились із владою?

Підприємці закликають тернополян працювати попри локдаун. Біля ОДА "гаряче": чи домовились із владою?

Понад сотня тернополян зібралися біля ОДА, щоб висловити свій протест проти локдауну. Чимало підприємців та батьків прийшли з плакатами та гаслами, щоб показати свою позицію проти посилення карантину, яке триває з 8 по 24 січня.

Розпочався мітинг о 10:00 біля «Білого дому». Тернополяни збирали підписи під зверненням до очільника області, правоохоронців та вищого керівництва держави.

«Ми проти посилень карантину»

Багато людей вимагали дати їм працювати, адже під час локдауну заборонена робота закладів громадського харчування (працювати можна лише на виніс чи доставку), також заборонено роботу непродовольчих ринків. Продаж непродовольчих товарів в магазина також потрапив під заборону.

Відео дня

– Я не маю великих доходів, зараз ледве тримаюсь, – каже підприємниця на тернопільському речовому ринку пані Наталя. – Я стою тут не лише за свої інтереси, а і за інтереси усіх підприємців. Ледве зводимо кінці з кінцями. У мене недорогий товар, тому великі прибутків немає, ледве вистачає на проживання, орендну плату.

Були серед мітингарів і багато батьків, які виступили проти закриття шкіл та дистанційного навчання.

– Це просто знущання над батьками і над дітьми, – каже тернополянка Ольга. – Дитина має вчитися, бо дистанційне навчання – це не навчання. Дітям лише дають завдання, які треба виконувати. А як можна самостійно вивчити матеріал вдома?

Опитування

Чи потрібен локдаун до 24 січня?

– Нам казали почекати спершу два тижні, потім два місяці, тому ми вже не віримо нікому, – каже голова громадської організації «Підприємці Галичини» Ольга Шахін. – Ми хочемо годувати свої сім’ї, щоб наші працівники отримували зарплати, щоб нас не ділили на касти. Одним дозволили працювати, іншим – заборонили. Тому ми проти цих посилень. Ми хочемо нормально працювати.

«Підтримуємо, але повноважень не маємо»

До мітингувальників спершу вийшов голова обласної ради Михайло Головко. Він розповів, що підтримує мітингувальників, однак обласна рада не може нічим допомогти, адже вона не має повноважень дозволити працювати підприємцям або ж скасувати рішення Уряду.

– Я розділяю думки тернополян, які виступають проти локдауну, – каже голова обласної ради Михайло Головко. – Конституційний суд визнав неконституційними постанови, які обмежують право людей на підприємницьку діяльність, на освіту, на працю. Але, на жаль, Уряд далі видає ці постанови і порушує конституційні права. До того ж, кількість хворих не є такою, щоб говорити про нові обмеження. Прикро, але обласна рада не може впливати на ведення підприємницької діяльності, торгівлі тощо. Але оскільки зараз свята, зібрати депутатів облради нереально, скоріш за все, це вдасться лише до кінця місяця. Але навіть якщо буде сесія – наше рішення може бути виключно рекомендаційним.

Вимагали керівництво області

Згодом тернополяни почали кликати заступників очільника області. Однак довгий час до людей ніхто не виходив. Спершу мітингувальникам пропонували сформувати ініціативну групу з п’яти людей, які поспілкувалися б з заступником голови ОДА. Однак ті почали вимагати, щоб представники влади вийшли до людей.

– Чому влада боїться нас? – каже тернополянин Олександр. – Ми вимагаємо, щоб до нас вийшли представники влади, а не ховалися всередині за поліцейськими.

Спершу в ОДА аргументували те, що заступник не може вийти, оскільки працівники ОДА спілкувалися з головою Володимиром Трушем, у якого повторно виявили коронавірус. Тому вони є контактними. 

Мітингувальники почали вигукувати: «Чекаємо» та здійняли галас. До них таки вийшов заступник голови області Ігор Дем’янчук.

– Ви маєте повне конституційне право збиратися на мітинг, я особисто прийшов отримати звернення від людей, – каже Ігор Дем’янчук. – Хочу довести до відома, що в нас при обласній державній адміністрації є робоча група, де ми спілкуємося і приймаємо багато конструктивних рішень. Я такий самий житель України, і так само потерпаю від тих обмежень, які є. Але ми повинні їх перенести. Коли в мене перегоріла в автомобілі лампочка повороту, я проїхав 40 кілометрів, щоб знайти, де її купити. Але ми маємо постанову Кабміну, якої маємо дотримуватися. Маємо розірвати «ланцюжок захворювання» та стримати поширення коронавірусу.

Закликали усіх працювати

Діалог не склався. Мітингувальники постійно перебивали заступника. Згодом пішли образи та крики. Тому людям запропонували все ж створити ініціативну групу та обговорити ситуацію у спокійній обстановці.

Доки триватимуть обговорення ініціативної групи і керівництва ОДА – мітингувальники чекатимуть. Вони не розходяться.

– Ми не збираємося сидіти, склавши руки, ми маємо годувати сім’ї, – кажуть протестувальники.

Як розповіли підприємці, вони продовжать працювати та закликали своїх колег вивісити на вході написи #Працюю.

Чи дійшли згоди з владою?

Ініціативна група підприємців поспілкувалась з заступником голови ОДА. Діалог бізнесу та влади, поки що на обласному рівні, продовжиться у вівторок, 12 січня. Наразі підприємці готують звернення до Уряду. 

- Завтра відбудеться робоча група при обласній адміністрації, де ми передамо всі свої пропозиції, - розповіла Ольга Шахін. – Ці пропозиції передадуть до вищого керівництва держави. 8 тис. гривень – це не є допомога. Ми хочемо передати інформацію про збитки підприємців. Наразі ми обговорюємо з підприємцями міста, з якими саме пропозиціями ми підемо на робочу групу. Стосовно роботи під час локдауну – ті підприємці, які продовжать працювати і зіштовхнуться з проблемами – ми надаватимемо їм юридичну допомогу, як ми це робили раніше. Для цього підприємці можуть звернутися можуть звернутися до нашої громадської організації «Підприємці Галичини».

Повний перелік вимог підприємців стане відомий згодом. Однак чи прислухається до них керівництво держави? Питання лишається відкритим...

Що заборонено під час локдауну?

8 до 24 січня включно 2021 року в Україні діятимуть посилені карантинні обмеження.

Відповідну постанову «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19» було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів 9 грудня.

Рішення прийняте для того, щоб не допустити розгортання нової потужної хвилі захворюваності, яка може наступити, зокрема, і після новорічних та різдвяних свят.

Відповідно до ухваленого документа, з 8 до 24 січня 2021 року заборонятиметься робота кафе, ресторанів, барів (крім доставки та замовлень на винос).

Забороняється приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

торгівлі виключно товарами, що належать до продуктів харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, побутової хімії, засобів зв’язку, друкованих засобів масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, на торгівельних площах, не менше як 60 відсотків яких призначено для торгівлі такими товарами. Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки замовлень.

Забороняється робота кінотеатрів, фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів, театрів.

На період дії посиленого карантину заборонятиметься відвідування закладів освіти, торгівля непродовольчими товарами, проведення будь-яких розважальних, спортивних або культурних масових заходів.

Ми обов'язково повідомимо вас про результати перемовин із владою. Стежте за оновленням матеріалу. 

Читайте також:

"Ми вчимося": як в Тернополі діти будуть ходити до школи під час локдауну?
У голови ОДА знову коронавірус, міські рішення не беруть до уваги: чи буде локдаун в Тернополі?
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Volodymyra Karpyak

    Треба протестувати, проти підвищення цін на газ і електроенергію, а чим платити буде народ?
  • Тетяна Вівчар

    Підприємцям завжди чогось не хватає,а що говорити про простих людей (
  • Nadya Pushkar

    Ну і до чого домовились?
  • Руслан Елизаров

    Дави ту владу януковича
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up