Партнер рубрики Події

Під Тернополем на могильнику відкриють археологічний музей

Під Тернополем на могильнику відкриють археологічний музей
Юрій Вербовецький представляє архітектурну концепцію Археологічного музею в Чернелеві Руському біля Тернополя
Унікальний археологічний музей планують створити у селі Чернелів Руський неподалік Тернополя на території могильника Черняхівської культури початку ІІІ – початку V століть.

З такою ініціативою виступив голова обладміністрації Степан Барна.

– Задум створити музей на місці розкопок могилдьника Черняхівської культури виношував ще його багатолітній дослідник Ігор Герета. Тож це його ідея. Я тільки висловлюю підтримку її втілення, – розповів для читачів “20 хвилин” Степан Барна. – Плануємо наступного року розпочати роботи.

Архітектори уже розробили концепцію майбутнього музею. Площа земельної ділянки, необхідної для комплексу, – 1,018 га. Під забудову має піти 1380 кв. м.

Відео дня
blockquote>

– Наша концепція археологічного музею у Чернелеві Руському передбачає декілька частин. Це зона транзиту з виставками предметів побуту Черняхівської культури, зал із похованнями звичайних людей, зал із князівськими похованнями і відтворення могил під відкритим небом, – розповідає провідний архітектор “Архітектурної майстерні Юрія Вербовецького” Тетяна Онищук. – Музей стоятиме на горі, що є дуже ефектним. Нашою концепцією передбачено, окрім експозицій оглядові майданчики, кафе, центр археології з лабораторіями, конференц-залом, залом імені Ігоря Герети.

На території музею архітектори запланували навіть відтворення календаря Черняхівської культури за зразком того, що був знайдений на ритуальній чаші у селі Лепесівка на Волині. У музеї календар зобразять у вигляді колової доріжки у зоні відпочинку.

Previous Next

Голова обладміністрації говорить, що Тернопільщина своїми силами такий масштабний проект одразу не потягне.

– Проект від архітекторів передбачає витрати на декілька десятків мільйонів гривень, і без зовнішніх коштів його втілити складно. Його можна назвати проектом-перспективою, – говорить Степан Барна. – Якщо показники області будуть такими, як ми фіксуємо тепер, то наступного року можна буде виділити 200-300 тис. грн на створення у Чернелеві Руському скансену як філії обласного краєзнавчого музею.

Створення філії, а не окремого музею, за його словами, буде економнішим.

– Утім, Зарваниця також починалася з однієї каплички. Головне – розвивати там інфраструктуру, – каже пан Барна. – Усе залежить від того, чи буде зацікавлення відвідувачів новим музеєм.

Тернопільський археолог Богдан Строцень брав участь і дослідженнях могильника у Чернелеві Руському протягом 1973-1980 років і з тих же часів досі вивчає Черняхівську культуру. Він вважає, що музей створювати потрібно, а втілення ідеї залежатиме від її популяризації в Україні та за кордоном. Чоловік – один із тих, хто займається промоцією створення музею.

– Черняхівський могильник у Чернелеві-Руському унікальний як найбільше досліджений на всій Правобережній Україні. У ньому представлені всі етапи Черняхівської культури. Проект музею передбачає використання сучасних технологій, виставки, фестивалі, тематичні екскурсії та відкриті уроки, заняття експериментальною археологією.

Щодо грошей, то страшною виглядає тільки кінцева сума, необхідна на втілення проекту, наголошує пан Строцень.

– Наприклад, у Замості нещодавно відкрили музей зброї – дорогий проект. Але міська влада виділила на нього тільки 20% коштів. Решту необхідного залучили через єврогранти, – продовжує археолог. – Наразі пам'ятка у Чернелеві Руському, як кажуть, широко відома у вузьких колах. Її потрібно популяризувати, передусім через виставки в Україні і особливо за кордоном. Тоді ми також зможемо залучати гроші від грантів. Задуми щодо цього вже є. Але потрібне розпорядження голови обладміністрації для начальника облуправління культури, який також знає про проект і підтримує його.

Зрештою, археологічний музей буде корисний для іміджу Тернопільщини і всієї України, продовжує Богдан Строцень.

– Ми зможемо показати всьому світу, що нам не потрібно щось вигадувати і натягувати факти – наша історія дуже давня і тісно пов'язана з історією Європи, а не Азії, – говорить він.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up