Підозрюваний у хабарництві Вардинець хоче вернутись з Німеччини, але боїться СІЗО

Підозрюваний у хабарництві Вардинець хоче вернутись з Німеччини, але боїться СІЗО

Екс-очільник Тернопільської райлікарні Ігор Вардинець, якого підозрюють в отриманні 200 тис. хабара, хоче додому. Чоловік перебуває в Німеччині. Туди, за інформацією поліції, він втік. Та як каже сам пан Вардинець,  він виїхав відкрито на лікування. 

У німецькому Штутгарті Ігор Вардинець проживає уже майже рік. Там, яка каже він, перебуває під постійним наглядом медиків. Однак наразі в лікарні не лежить, бо дуже дорого.  Живе у квартирі за 200 метрів від клініки, звідкіля і ходить в медзаклад, або ж викликає  швидку.   

Історія з паном Вардинцем, нагадаємо, розпочалась два роки тому. 17 квітня 2015  поліція повідомила про затримання головного лікаря Тернопільської райлікарні, депутата обласної ради Ігоря Вардинця на хабарі. Йшлося про вимагання  200 тис. грн від підприємця за продовження договору оренди. Утім, надалі справа загальмувала через скарги на здоров’я, зокрема проблеми із серцем. Слідство призупиняли. Окрім того, підозрюваний скаржився на тортури. У це поняття захисники вкладали те, що пана Вардинця не випустили на лікування за кордон. Та він туди таки «поїхав», у 2016 році поліція оголосила його в розшук.

Зокрема, у квітні 2016 з міського відділу поліції надійшло клопотання у сектор укрбюро Інтерполу в Тернопільській області про оголошення у міжнародний розшук. На підставі цього запиту й оголосили розшук. Щоправда, не на загал на сайті Інтерполу, а по внутрішніх, дипломатичних каналах. І уже 23 травня з Німеччини отримали повідомлення, що 22 травня «було встановлено місцезнаходження підозрюваного».

Хоче повернутись, але не хоче потрапити в СІЗО

Сам підозрюваний і у 2015 стверджував, і зараз стверджує, що справа проти нього – замовна. А правоохоронців  називає кривоохоронцями.  Нещодавно чоловік заявив, що хоче  додому, а правоохоронці перешкоджають. Детальніше про це Ігор Вардинець розповів під час телефонної розмови з журналістом "20 хвилин". 

- Тут, у Німеччині, я - вільний чоловік, - каже він. – Але я хочу повернутись додому і захищати своє ім’я. Але не можу, поки та не змінять запобіжного заходу з тримання під вартою на якийсь інший, м’якший.  16 листопада буде суд в Тернополі по зміні запобіжного заходу, надія  дуже мала, бо суд заангажований.  Мені уже раз відмовляли у  такому проханні... Але я можу знаходитись вдома, в лікарні, але аж ніяк не в СІЗО , бо мені потрібна медична допомога. І ці психоемоційні переживання з утримання в СІЗО мені заборонені. Тут в клініці чітко розібрались в тому. І взагалі здивувались, що при такій ситуації – п’ять і інфарктів, 12 стентів, 25% діючого  міокарду і таке переслідування  над людиною, яка хоче повернутись і хоче іти до суду відкрито.

Аби повернутись додому, каже чоловік, йому слід йти у відомство, що займається справами біженців, і просити дозволу на поїздку. Однак там йому кажуть, що поки не буде зміни запобіжного заходу, не рекомендують. Мовляв, не для того надавали притулок, аби повертати в країну, де переслідують.

– М’яч на стороні наших, вибачте, кривоохоронців, - каже він. - Тому  що вони вперто не хочуть мене бачити. Бо прийдеться за свої дії відповідати. В мене таке враження, що вони спеціально чекали, щоб я поїхав, і на другий день  подати в розшук, хоча знали прекрасно, де я знаходжусь. Тут вся ця справа тривала майже рік. Мою справу розглядати суди і вони в один голос сказали, що це – переслідування ( Від спрощеної процедури екстрадиції чоловік відмовився. Тож тамтешній суд вирішував, чи достатньо підстав для видачі українця правоохоронцям – прим. ред). 

Потрібна ще одна операція
Попри велике бажання повернутись та захищати своє ім’я, не рекомендують, за словами пана Вардинця, повертатись наразі і лікарі. Фахівці радять ще поставити штучного водія ритму серця. Адже ритм у нього порушений, а особливо, коли  виникають психоемоційні навантаження.

- Ця операція дуже дорога. Коштує 30 тисяч євро, - каже він. – Я тут маю страхівку на відвідування лікаря,  отримання медикаментів та ін.. Але на велику операцію потрібен дозвіл - зараз адвокат  звертається до німецького уряду про те, щоб дали мені можливість. Вони не проти, але кажуть, щоб частину коштів оплатили родичі. Я знову ж таки до суду звернувся, щоб мені дозволили продати майно, яке в арешті, мені відмовили. А в мене все майно арештоване.

Відео дня

Утім, навіть  без операції, він готовий повернутись. Але не збирається потрапляти в СІЗО, бо там – якісної медичної допомоги не дочекаєшся. Окрім того, він хоче бути впевнений в тому, що якщо дійде його черга до  операції, то зможе повернутись в Німеччину та її зробити. 

В Україні чекають…
В Головному управлінні Національної поліції про будь-який суд щодо пана Вардинця не чули. Кажуть, що міра запобіжного заходу обирається, відповідно до законодавства, тільки в присутності підозрюваного та адвокатів.  Тим не менше, якщо пан Вардинець хоче повернутись, то тут йому будуть раді. 

- Кримінальне провадження щодо головного лікаря районної лікарні не закрите, його продовжують розслідувати за фактом  отримання ще влітку 2015 неправомірної вигоди у сумі 200 тис. грн, - кажуть в управлінні. - Згодом під приводом  операції на серці він покинув Україну, працівники ГУ НП в області офіційно оголосили його в міжнародний розшук. Далі, отримавши інформацію від відповідних органів про те, що він перебуває  на території Німеччини, поліцейські тернопільські неодноразово звертались з відповідними запитами до німецьких колег  з питання про екстрадицію тернополянина. Німецькі колеги  відмовляли працівникам тернопільської поліції, посилаючись на можливе погіршення стану здоров’я.  Тож заява фігуранта про те, що хтось з тернопільських правоохоронців перешкоджає його поверненню на територію, не відповідають дійсності.

За інформацією  поліції,  після офіційного підтвердження про його одужання, правоохоронці наші  вкотре клопотатимуть про його повернення в Україну для обрання міри запобіжного заходу та завершення досудового слідства. 

- Як йому можуть обирати міру запобіжного заходу, якщо його нема в Україні? Він має бути присутній, - кажуть правоохоронці. - Якщо він повернеться, ніхто його не забере в СІЗО, а заберуть до суду.

До слова, подібного засідання ми не знайшли у графіку Тернопільського міськрайонного суду ні 16 листопада, ні 16 грудня. Перепитали знову пана Вардинця. Той відповів, що таке повідомлення отримав минулого тижня телефоном його адвокат. І ще повідомив, що  засідання по зміні запобіжного заходу не може знайти у графіку і адвокат. Тож – далі буде. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    чого до того тіпа гетьмана вчипились
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up