Партнер рубрики Події

Підвал на 15-го Квітня затопило фекаліями. Тернополянка скаржиться, а ЖЕК обіцяє прибрати

Підвал на 15-го Квітня затопило фекаліями. Тернополянка скаржиться, а ЖЕК обіцяє прибрати
  • Калюжі води, сморід та сміття – тернополянка незадоволена станом підвального приміщення багатоповерхівки на вулиці 15-го Квітня, 6. Вона наполягає: цей підвал слугує для людей укриттям.
  • Що стало причиною підтоплення та чи входить цей підвал до переліку укриттів – дізнавалися «20 хвилин».

18 лютого о 21.20 в одному з тернопільських телеграм-каналів опублікували відео, на якому чітко видно, що підлога підвального приміщення залита невідомою рідиною, а навкруги сміття. У дописі стверджували, що це укриття за адресою: вулиця 15-го Квітня, 6 і воно в такому незадовільному стані. 

Пірнати у фекалії?

Під час перегляду відео журналісти «20 хвилин» почули, як жінка висловлює своє незадоволення щодо стану підвалу. Свого імені та прізвища авторка контенту не називає, лише обурюється. 

 —  Ось такий підвал у першому під’їзді багатоповерхівки на 15-го Квітня, 6. На підлозі калабаня з фекаліями і далі чути звук, як щось воно ллється. Цей запах передати не можливо. Це просто жах, антисанітарія повна. І це називають бомбосховищем. Нормально тут ховатися? Прямо у фекалії пірнати? – коментує мешканка будинку на відео.

Відео дня

Також жінка додає, що вже дзвонила у відповідні служби та просила відреагувати на безлад.

Натомість у коментарях тернополянка Світлана Яхван, яка каже, що живе по сусідству, переконує, даний підвал ніколи не був укриттям, бомбосховищем чи будь-якою іншою захисною спорудою на випадок повітряних тривог.

– Це звичайний підвал панельного будинку. Якщо там ховатися, то буде братська могила. Слово «Укриття» на підвалах писали працівники ЖЕКів у 2022 році, коли почалася війна. Наразі ці позначки замальовують, бо є спеціальні захисні споруди. Навіть, недалеко від цього будинку є спеціальне укриття, — каже пані Світлана.

Роботи тривають

Журналісти «20 хвилин» дізналися, що за багатоповерхівку відповідає ЖЕК-10 ПП «Сонячне». Секретарка Леся Боєчко підтвердила, відео дійсно зняли у підвалі першого від’їзду на 15-го Квітня, 6.

— Це звичайне засмічення каналізаційних труб. Відходи не могли далі проходити до колектору і набивалися в одній ділянці. Як результат – стався невеликий порив, і вода почала виливатися до підвалу. Мешканка помітила це на вихідних і почала публікувати відео у соціальних мережах. Ми неодноразово наголошували, що в такому випадку можна викликати аварійну службу «Тернопільводоканал», — каже секретарка Леся Боєчко.

Станом на 12.00 19 лютого, працівники вже мали б усунути засмічення в трубах. Наразі прибирають залишки води з приміщення та мають засипати ділянки піском.

Також пані Леся наголосила, під час повітряної тривоги мешканці багатоповерхівки не мають спускатися до цього підвалу, адже він не слугує укриттям.

— У нас сформований чіткий перелік укриттів і підвалу на вулиці 15-го Квітня, 6 там немає. Тобто, це приміщення не має жодного відношення до захисної споруди. Тому ніхто його і не облаштовував. Мешканці цього будинку повинні ходити в укриття за адресою: вулиця 15-го Квітня, 7 або у школу №22, — розповідає секретарка.

Де найближче укриття?

Загалом у Тернополі є 36 сховищ, 31 протирадіаційне укриття і 171 найпростіше укриття, повідомляють у міській раді. Їх можна знайти на інтерактивній карті або у додатку «е-Тернопіль». Отож, перевіряємо, де найближчі захисні споруди для мешканців багатоповерхівки 15-го Квітня, 6.

За даними додатку «е-Тернопіль» ми знайшли найпростіше укриття за адресою: 15-го Квітня, 7. Одночасно там можуть поміститися 85 людей. Відстань до нього – 300 м, дійти можна за п’ять хвилин. 

Є також за адресою: 15-го Квітня 28-в, але функціонує з 08.00 до 22.00.

Має бути доступним і сховище на Тернопільському радіозаводі «Оріон» за адресою: 15-го Квітня, 6. Воно розраховане на 4 000 людей, є інтернет та санвузол. Відкривають на випадок повітряної тривоги.

На випадок надзвичайних ситуацій тернополяни можуть звернутися до школи №22 (бульвар Симона Петлюри, 8), де є пункт масового перебування. Відстань до навчального закладу – 270 м, дійти можна за чотири хвилини.

Читайте також:

«18 місяців користувались грішми і не вернули!»: як пенсіонерка воює з Водоканалом

Третя платіжка за газ: тернополяни мають віддавати до 700 грн за обслуговування труб

Чоловік на війні, а мамі з трьома малими дітьми «відрізали» світло. Люди стали заручниками

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • 666

    ті жеки достали а управи нема через не дружність мешканців,бо вкожного свій інтерес,засунуть язики в сраки і чекають
  • Svitlana

    Всі жаліються, возмущаються, а тоді йдуть до туалету і спускають затички і гандони в унітаз. Ох, все ті жеки зажраті😁

    666 reply Svitlana

    до чого той висер?жек до внутрішньо будинкових мереж нічого не має і вони самі то кажуть,то чистить водоканал
  • Юлія

    Два тижні тому на Симоненка таж ситуація була
  • Yur Buryms'kyy

    було б добре, коли б аудити перевірив списання коштів, витрачених на ремонти комунікацій на цій ділянці

keyboard_arrow_up