Партнер рубрики Події

Пікетувальники пройшли у зал з "боєм" та вимагали скасувати незаконне рішення про плату за дитсадок

Пікетувальники  пройшли у зал з "боєм" та вимагали скасувати незаконне рішення про плату за дитсадок
  • Скасувати рішення міськради, яким фактично на батьківські плечі поклали обов’язок щомісячної плати за дитсадок у розмірі 1200 грн, вимагали жителі Тернополя без реєстрації та мешканці навколишніх сіл.
  • У міськраді натомість відповіли, що питання про оплату не стосується батьків. Мовляв, платити мають за дитсадок територіальні громади чи райони,  де зареєстрований той чи інший мешканець.

На сесію матері та батьки проривались з «боями». Охорона міськради не пропускала нікого – ні батьків, ні навіть журналістів. Випихали, за словами обурених пікетувальників, навіть мам з дітьми. Потрапити у раду вдалось тільки після втручання депутата міськради Юрія Штопка та очільника міської поліції Сергія Гаврилюка. Причому, певний час охорона міськради ігнорувала вказівки навіть очільника міської поліції щодо того, аби впустили жінок.

Потрапивши, опісля голосування за питання з порядку денного, пікетувальники отримали право виступу.  
чит. також: «Не робіть мамі нерви!» Незадоволені батьки «пікетували» міську раду
 ​​​​​

- Розуміючи, що бюджет міста не в змозі у повному обсязі  забезпечити  необхідним навчальні заклади, щороку, щомісяця, щосезону за власні кошти робимо в тих садочках  ремонти, змінюємо вікна задля енергозбереження, купуємо меблі, інвентар, все, змінюємо систему освітлення, - звернулась одна із  пікетувальниць Людмила Панашій. -  Крім цього, працюючи в Тернополі, ми наповнюємо міський бюджет Тернополя податками, які відраховуються із наших заробітних плат. Водночас зароблені  нами кошти ми також витрачаємо у Тернополі. Тим самим, інвестуючи їх в розвиток малого та середнього бізнесу. Ми не заперечуємо  проти передання частини коштів із громад, де ми зареєстровані, у Тернопільську громаду для фінансування навчання наших дітей. Серед нас є батьки, які приїхали з інших обласних центрів і керівники яких не підозрюють про прийняте  міськрадою рішення. Вони не розуміють, за що і кому мають  оплачувати. Ми дуже обурені, що обов’язок такої влади сьогодні покладається на нас через те, що  чиновники, вибачте, не змогли своєчасно порозумітись між собою. І так ми вимагаємо скасування пункту 4 рішення Тернопільської міськради №7/14/19, яке передбачає право оплати, а за фактом на сьогоднішній день, з нас вимагають ту плату в обов’язковому порядку – за освітні послуги для дітей без Тернопільської реєстрації. 


На кінець батьки зазначали, що  сподіваються на прийняття зваженого рішення, яке  сприятиме розвитку міста, сприятиме інвестиційній привабливості, а не дискредуватиме місто.

Звернувся до депутатів і майданівець, голова сільради Гаїв Шевченківських Богдан Брич. Очільник приміського села наголосив на порушенні  рішенням про оплату за дитсадок для не тернопільських діток законодавства та передав звернення від 16 голів сільрад Тернопільського району. Причому, під час виступу не обійшлось без дошкулянь зі сторони Сергія Надала. Мовляв, голові у своєму селі роботи бракує, раз ходить на сесії міськради. На що голова сільради зауважив, що він був і є тернополянином, хоча і працює сільським головою. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9"> - Враховуючи,  що  у законодавстві нема жодних обмежень щодо прийому дітей в  дошкільні навчальні заклади, які стосуються місця їхньої реєстрації  чи приналежності до тих чи інших територіальних одиниць,  - наголосив Богдан Брич, - сільські ради Тернопільського району вважають рішення міськради про встановлення плати за навчання дітей у ДНЗ за навчання, які не зареєстровані у Тернополі, незаконним і порушенням їхніх конституційні прав та інтерес.

На противагу пікетувальникам слово взяла одна із завідувачів дитсадком. Основний месидж її виступу – у Тернополі бракує місць у дитсадках, батьки не так зрозуміли ситуацію, Тернопіль має думати про тернополян. У відповідь на що отримала  вигуки «Ганьба» у свою сторону.  Завідувачів дитсадків, до слова, також не бракувало на останніх рядах залу. 

 Схожу відповідь дав і міський голова. Очільник міста нагадав, що питання на лютневій сесії  приймалось не про батьківську плату, а про  взаємовідносини між бюджетом Тернополя та територіальних громад, райадміністрацій.  Тож, якщо ОТГ чи райадміністрація не хоче платити за дошкільну освіту, то претензії насамперед слід ставити їм. Адже міськрада пропонує ще з липня укласти про міжбюджетні відносини.


- Я пропоную зробити ще раз запит до голови  райдержадміністрацій, до об’єднаних громад і закликати їх  не допустити стягнення з громад кошти за навчання дітей в садочках, зобов’язати їх виконати вимоги Бюджетного кодексу і передбачити гроші в бюджет,   -  зазначив Сергій Надал. 

Врешті-решт, після бурхливого обговорення, пропозицій депутатів,  на сесії міської ради вирішили звернутись  до райдержадміністрації і районної ради та запросити їх до спільного обговорення  проблеми.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Катя Попик

    Я ж попереджала, що сільських змій на грудях не можна пригрівати. Сільські змії є льготчиками, туніядцями, користі вони не принесуть ніякої окрім матеріальних витрат, проблем, істерик, головної болі.Населення, яке за 20 років на родючій землі не спромоглося організувати бізнес, користі місту не принесе
  • S S

    Дякуйте всім хто голосував за С. Надала
    Cкоро винесуть Cерьожу та компанію вперед ногами. вони дограються
  • Anonymous

    (Випихали, за словами обурених пікетувальників, навіть мам з дітьми) а якого х ... дітей брати всі з села втікають і ніякої контрольованості немає

    Dmytro Basiuk reply Anonymous

    Треба було зголоситися і посидіти з дітьми поки їхні батьки були на пікеті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up