Планують урізати зелені зони: як під час війни У Тернополі змінюють Генплан (ЕКСКЛЮЗИВ)

Планують урізати зелені зони: як під час війни У Тернополі змінюють Генплан (ЕКСКЛЮЗИВ)
  • Тривають громадські обговорення змін до містобудівної документації. Як нам відомо, у міськраді планують вносити зміни до Генерального плану та плану зонування міста. Активісти б’ють на сполох: може стати менше зелених зон. Ми дізналися, які саме зміни чекають на парки та сквери.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Генеральний план населеного пункту — це містобудівна документація, яка визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту. Якщо простими словами, то це така мапа, де різними кольорами позначені різні ділянки міста.

Відповідно до чинного законодавства строк дії генерального плану населеного пункту не обмежується. Зміни можуть вноситися не частіше, ніж один раз на п'ять років.

Скандали через зміни

Проблеми під час утвердження змін до містобудівної документації супроводжували нас завжди.

Відео дня

Нагадаємо, що раніше зміни до Генплану хотіли пропхати ще у 2015-му році. Тоді наша редакція підготувала спецвипуск, де вказала і на порушення процедури, і порівняла можливі втрати зелених зон. У результаті чого звучали закиди, мовляв, газета оброблена психотропними речовинами. Звісно, це все були нісенітниці.

До 2017-го внесення змін вдалось гальмувати через активність журналістів, активістів та окремих депутатів.

У 2017-му все ж відбулося депутатське голосування. Більшість були За. Тому всі зміни прийняли. Щоправда, аби «продавити» той пакет, зацікавлені в прийнятті були змушені піти на на поступки: сформували перелік змін, які зобов’язались внести до вже прийнятого Генерального плану в межах одного року і, повторно, внести документ на голосування. І лиш частину змін згодом підтримали.

Земельними питаннями та Генпланом Тернополя, зацікавились правоохоронці та прокуратура ще у 2014 році. Приміром, під час розслідування працівники УДСБЕЗ УМВС України в Тернопільській області виявили факт зловживання службовим становищем посадовими особами Тернопільської міської ради, які всупереч ЗУ «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах» затвердили проект землеустрою, щодо організації і встановлення меж територій рекреаційного призначення та встановлення межі територій парків «Національного відродження», «ім. Т.Г. Шевченка» та «Топільче», згідно з якими території згаданих парків значно зменшено в порівнянні із площами, наведеними у рішенні Тернопільської міської ради від 02.10.2008 року № 5/21/105 «Про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій рекреаційного та природоохоронного призначення».

З того часу минуло вже понад 9 років! Ми звернулися до Обласної прокуратури Тернопільської області та запитали, чи триває розслідування. 

— Досудове слідство триває. По документації усіх парків міста Тернополя, з метою визначення дотримання вимог земельного законодавства та інших нормативних документів з питань землеустрою та землекористування, призначено земельно-технічні експертизи. Їх проводять у експертній установі  однієї з сусідніх областей. Експертизи розпочаті у серпні – вересні  2022 року  і тривають досі, — повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

На скільки ще може затягнутися справа — наразі невідомо. Ми продовжимо стежити за перебігом подій. 

Цьогоріч міська рада оголосила про початок громадського обговорення розроблених містобудівних документацій 10 лютого. Ознайомитися з нею може кожен житель громади та подати свої пропозиції або заперечення з 14 лютого по 16 березня. Пропозиції після встановленого строку не розглядаються. Інформація про це є на офіційному сайті органу місцевого самоврядування.

Тим часом у редакцію «20 хвилин» звернулися громадські активісти «Об’єднання Наше майбутнє». Вони занепокоєні змінами до містобудівної документації. Якщо їх затвердять, кажуть,— зелених зон у Тернополі значно поменшає.

— Міська рада умисно обрала час проведення цих обговорень під час війни, щоб про зміни дізналися якомога менше людей і це не набуло розголосу,— каже активіст Віталій Чубатий.— Наприклад, забороняють робити фото містобудівної документації, або принаймні тих локацій, де відбудуться зміни. Міська рада не розміщує на сайті ані графічних матеріалів, ані опису змін.

Журналісти редакції «20 хвилин» також ознайомилися з новою містобудівною документацією. То ж яких змін чекати?

Фотографувати забороняють

Ми побували в Управлінні містобудування, архітектури та кадастру міськради, де можна ознайомитися з новою, ще не затвердженою, містобудівною документацією. Зробити це можна у будні з 9.00 до 13.00 за адресою: вул. Коперника, 1, каб. 206 (другий поверх).

Щоб ознайомитися із кресленнями, спершу потрібно внести дані про себе у журнал, після цього вам нададуть доступ до друкованої документації. Фотографувати Генплан чи план зонування нам не дозволили, мовляв, усе через війну. У кабінеті є кілька працівників, які пильно стежать, аби нічого не фотографували. Дозволяють лише занотувати зміни у блокнот. Хоча у відповіді ОВА виконавчому комітету міськради, яку вивісили на дверях управління, немає ні слова про те, що фотографувати Генеральний план чи план зонування місцевим для власного ознайомлення не можна.

Речниця міської ради Мар’яна Зварич пояснила, чому так.

— Якщо на плані є будь-які позначки інженерних мереж або об’єктів критичної інфраструктури, будь-яка інформація, що може бути використана під час воєнного стану, то її не можна фотографувати, — каже вона.

Незважаючи на це, на сайті міської ради все ще доступний Генеральний план міста! Його можна завантажити. А от план зонування та плани окремих територій недоступні. Тож виходить, міська рада не дотримується вимог, на які самі ж посилаються!

Юрист Павло Чепугов каже — якщо міська рада пояснює ці обмеження воєнним станом, то і самі обговорення та зміни до містобудівної документації варто було б відкласти. 

— Затвердження містобудівної документації має відбуватись виключно з проведенням громадських слухань які, у свою чергу, мають бути проведені з дотриманням Порядку, або бути перенесені на інший час. Якщо міська рада посилається на військовий стан, то й дії з містобудівною документацією, вочевидь, взагалі слід відкласти до кращих часів, — наголошує він.

Юрист додає, що в статті 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» встановлена обов'язковість громадського обговорення проєктів містобудівної документації. Зокрема:

  • Громадському обговоренню підлягають розроблені в установленому законодавством порядку проекти містобудівної документації на місцевому рівні.
  • Затвердження на місцевому рівні містобудівної документації, зазначеної у частині першій цієї статті, без проведення громадського обговорення проектів такої документації забороняється.
  • Порядок проведення громадських слухань проектів містобудівної документації на місцевому рівні визначає Кабінет Міністрів України.

Як пояснює Павло Чепугов,відповідно до Закону, громадські слухання відбуваються у відкритому режимі, проводиться їх веб-трансляція, відео- та/або аудіозапис. Кожен учасник громадських слухань має право робити аудіо-, відеозапис або веб-трансляцію громадських слухань. Засоби масової інформації мають право вести пряму відео- чи радіотрансляцію, робити аудіо- чи відеозапис.
Під час ініціювання, підготовки, проведення, а також після проведення громадських слухань не може чинитися перешкод для діяльності представників засобів масової інформації.

Зелених зон стане менше?

Попри все ми встановили основні зміни, які невдовзі можуть затвердити. Що побачили?

Невдовзі в парку Шевченка, наприклад, можуть з’явитися будинки. На території парку зараз розташований стадіон ФСК «Динамо». Ділянка, де розташований стадіон «Динамо», входить до меж парку. На чинному Генплані зонування міста спортивна зона визначена як Культурна та спортивна зона (Г-4). А от у новій уже частина ділянки позначена як П-Ж-5 — Зони резервної багатоквартирної забудови від 10 до 16 поверхів.

Поруч — ділянка біля вулиці Білецької. На новому плані вона розділена на дві частини — проєктно–рекреаційна зона озеленених територій загального користування та нова зона П-Г-4–1 — для розміщення спортивних споруд. Тож там, імовірно, теж можуть будувати.

Після повномасштабного вторгнення росії на території Старого парку забрали радянську військову техніку. Також там планують демонтувати меморіали радянським військовим. Місце, де розташований пам’ятник З’єднанням та частинам, що брали участь у визволенні Тернополя, та майданчик, де була військова техніка, у чинному плані зонування визначені як Р-3 — рекреаційні зони озеленених територій загального користування. Однак на новому кресленні тепер Г-4–1 — Спортивна зона.

На території Пронятинського лісу є зона, де розташований оздоровчий табір «Орбіта». Вона наразі визначена як зона установ відпочинку та туризму. На новому плані ця ділянка відповідає двом зонам — Г-4–1 — спортивна зона та Р-1 — зона об’єктів природно–заповідного фонду.

Біля церкви Всіх Святих Землі Української на вулиці Винниченка нині — зелена зона. Однак на новому плані частина землі з Рекреаційної зони озеленених територій загального користування перетворилась на проєктну зону розміщення культових та обрядових споруд.

Вздовж вулиці Василя Стуса, де є зелені насадження та пам’ятник письменнику, на чинному плані зонування ділянка визначена як Підзона зелених насаджень спеціального призначення. Але на новому кресленні ця ділянка перетворюється на зону розміщення підприємств третього класу шкідливості.

На проспекті Злуки частину зони зелених насаджень біля автопарковки хочуть визначити як зону Г-1 та Г-2 — зони загальноміського центру та громадські зони.

На ділянці біля вулиці Слівенської ростуть зелені насадження. Вона визначена як Г-4 — Культурні та спортивні зони. А на новому плані зонування ця ділянка розділена на дві. Більша частина відповідає зоні П-Ж-5 — Резервної багатоквартирної забудови від 10–ти до 16–ти поверхів. Ще невелика ділянка визначена як Проєктна рекреаційна зона озеленених територій загального користування.

Поруч на вулиці Лесі Українки є ділянка, визначена як підзона зелених насаджень спеціального призначення. На новому плані зонування вже немає ніяких зелених зон. Замість неї — зона розміщення об’єктів торгівлі.

Активісти закликають тернополян реагувати на можливі зміни ще до їх втілення. Можливо, тоді вдасться зберегти зелені зони.

 

 

Читайте також:

Депутати повернулись до Генплану міста

У центрі повісили "свиню, яка голосувала за Генплан"

Як бути з Генпланом, комісія не домовилася

У Тернополі одразу три пікети: проти змін до генплану, проти забудови скверу та проти гомосексуалізму

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (35)
  • Ігор Непрілий

    Вже взялись за  парк Здоровя....Недавно помпезно відкривали-..Десятиповерхівки ростуть як гриби...Для буд мафії  мобілізація не існує.....
  • Паша Пашинський

    Небожчик Кузьма вже казав, що треба робити з тою пездотою, вони першими спрацювали.
  • Olesja Viktorivna

    Негайно змінити корупційну, гнилу систему, а не чиновника в кріслі! 🤬

    Найкраща ідея ~ 5.10 🤩
  • Читач32

    Чекаю поки москаль переєбашить нашу владу

keyboard_arrow_up