Партнер рубрики Події

Платимо за холод у під’їзді? Ми перевірили, яка насправді температура у тернопільських будинках (ЕКСКЛЮЗИВ)

Платимо за холод у під’їзді? Ми перевірили, яка насправді температура у тернопільських будинках  (ЕКСКЛЮЗИВ)
  • Протягом останніх кількох днів тернополяни активно обговорюють нові платіжки за централізоване теплопостачання. Тепер навіть ті, хто у своїй квартирі має індивідуальну систему опалення, буде вимушений платити за… обігрів під’їзду. А суми у платіжках шокують.

  • Однак чи справді місця загального користування опалюють, батареї гарячі, або вони хоча б є в будинку?

  • Журналісти «20 хвилин» провели експеримент та виміряли температуру у під’їздах тернопільських будинків. Чи відповідає вона нормі та які суми за неіснуюче тепло прийшли тернополянам у платіжках? Читайте матеріал та дивіться відео. 

  • Оформіть підписку на наш сайт. Завдяки їй ми можемо створювати більше ексклюзивних матеріалів. 

Початок року для тернополян увінчався додатковими платіжками. Платити за обігрів місць загального користування та транспортування теплової енергії всередині будинку тепер будуть всі! Суми у платіжках шокували. Судячи з коментарів, які ми отримали, то це від 300 до 1000 грн з помешкання!

Норма температури – мінімум 16 градусів

Як нам пояснили у міській раді, під час розрахунків вартості опалення місць загального користування враховують температуру повітря на вулиці. Чим нижча вона, тим більшу суму заплатять тернополяни.

Відео дня

Послуга опалення місць загального користування вважається надана якісно в тому випадку, якщо температура у під’їзді не нижча, ніж 16 градусів по Цельсію. 

– Прилади обігріву у під'їздах не обов'язкові. Їх може не бути, це не обов'язкова умова. Єдина умова – температура повітря має бути не нижчою за +16 градусів в опалювальних місцях загального користування, – повідомили у пресслужбі міської ради.

Простіше кажучи – у вашому під’їзді може навіть не бути батарей. Виходить, платити треба навіть за послугу, яку не надають? 

До того ж, тернополяни кажуть, що в їх будинках не проводили ніяких замірів температури. То ж ніхто не перевіряв, чи відповідає температура у під’їзді нормі. 

Провести власну перевірку вирішили журналісти «20 хвилин». Що з цього вийшло – читайте нижче. 

Яка температура насправді

Ми побували у кількох багатоквартирних будинках міста, де є централізоване опалення. Температура у під’їздах має бути не нижча, ніж 16 градусів. За допомого паспортованого термометра ми вимірювали показники у будинках. Термометр пройшов повірку в ДП «Полтавастандартметрологія». Похибка, відповідно до сертифіката, становить +–1 градус за Цельсієм. 

У деяких будинках, як ми помітили, загальні батареї є лише на першому поверсі. Для чистоти експерименту ми вимірювали температуру на першому поверсі та на середніх поверхах – 3 (якщо будинок має 4 або 5 поверхів) або 5 поверх (якщо будинок має 9 або 10 поверхів). 

Під час нашого експерименту на вулиці була температура -1 градус по Цельсію. А скільки ж у під'їздах?

Медова, 3

У шостому під’їзді дев’ятиповерхового будинку №3 на вулиці Медовій батарея лише одна – на першому поверсі. Вона ледь тепла. Температура там – 12 градусів.

На п’ятому поверсі холодніше – стовпчик термометра ледь дотягує до 10 градусів.

Мешканці кажуть – платіжки шоковані, скільки доведеться заплатити за обігрів загальнодоступних територій. 

– У мене в квартирі індивідуальне опалення. За грудень прийшла нова платіжка – 527 гривень від «Тернопільтеплокомуненерго», – каже тернополянин Олег. – Щоб ви розуміли, за газ за грудень я маю заплатити трохи менше 900 гривень. То за що я маю віддати ще 500? За батарею на першому поверсі? 

Живова, 26

У першому під’їзді дев’ятиповерхового будинку №26 на вулиці Живова батарея на першому поверсі під сходами. Вона холодна. На першому поверсі температура 10 градусів. На п’ятому – 8 градусів.

 

Як розповів один з мешканців будинку, про нововведення ще не чув, нові платіжки не отримав. 

– Це вже якесь знущання над людьми. Платити за те, чого немає. А як не заплатиш – то по судах будуть тягати, – обурюється пенсіонер пан Володимир. 

Живова, 18

Ця п’ятиповерхівка на вулиці Живова розташована неподалік котельні. Пенсіонерка, яка проживає на першому поверсі, каже – батареї у під’їзді холодні. Платіжки за грудень ще не отримувала. 

– Це просто жах. У мене пенсія вся йде на комунальні послуги. Тепер за холодні батареї ще будуть гроші брати? – каже жінка.

Батареї тут є на кожному поверсі, але холодні. На першому поверсі 7 градусів за Цельсієм. На третьому трохи тепліше – 9 градусів. 

Князя Острозького, 29

Другий під’їзд будинку був навстіж відкритий. Біля входу на першому поверсі ледь тепла батарея. Температура там 8 градусів. 

На кожному поверсі є батареї. Однак вони гарячіші, ніж на вході. На третьому поверсі температура 12 градусів. 

Руська, 18

У цьому будинку працюють батереї на кожному поверсі. На першому поверсі температура 16 градусів. На третьому – 19 градусів. 

Як розповіли мешканці будинку, в декого є індивідуальне опалення. У платіжках – 330 гривень за опалення місць загального користування. 

Мазепи, 3

Тут батареї є на вході та на кожному поверсі. Вони були гарячі. На першому поверсі температура 14 градусів. А от вище – тепліше. На третьому поверсі було 19 градусів. 

– У квартирі маємо індивідуальне опалення. За грудень прийшла платіжка від «Тернопільтеплокомуненерго» майже на 450 гривень, – каже мешканець будинку Василь. 

Лесі Українки, 5

Уцій п’ятиповерхівці батареї були холодні. На першому поверсі температура 11 градусів. На третьому – 15 градусів.

– Вже чув за ці «файні» платіжки за опалення під’їзду, – каже один з мешканців будинку. Ще не отримував, але «з нетерпінням чекаю». Знаю, що дехто по 500–700 гривень заплатив за опалення під’їзду. Цікаво, скільки в нашому будинку буде.

Степана Бандери, 47

Уцьому будинку холодна батарея є лише на першому поверсі. Температура – 5 градусів на першому поверсі та 9 на п’ятому. 

Мешканці будинку кажуть – платити не збираються.

– Ми написали колективне звернення до обслуговуючого підприємства нашого будинку. В під’їзді холодно. Опалення немає. Але нам прийшли платіжки на 500–600 гривень кожному. Ніхто платити за це не збирається. Ми чекаємо комісії, нехай фіксує, яка температура у нас та представники «Тернопільтеплокомуненерго» роблять перерахунки. За що ми повинні платити такі гроші? – каже мешканка будинку пані Тетяна. 

Дехто розповідає – за індивідуальне опалення заплатили трохи більше, ніж прийшли рахунки за опалення під’їзду. 

Тож лише у двох будинках, у яких ми побували, була температура, яка відповідає нормі. У деяких помешканнях батареї в місцях загального користування холодні або ледь теплі. 

А яка температура у вашому під’їзді? Скільки повинні заплатити за опалення? Пишіть у коментарях! 

Читайте також:

«Космічні» платіжки за обігрів будинків. Як рахують і чому такі шалені суми — ми з'ясовували

Чи реально зменшити шалену плату за обігрів під'їздів? Тепловики кажуть, що ніяких обстежень не робитимуть

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Володимир Вовк

    Двох батарей немає (з 20 ребер тільки 6), середня температура 10 град С.
  • Сюзанна Шах

    В моєму під"їзді є батареї, але вони вже років 30 холодні. І проржавіли наскрізь.
  • Марія Мединська

    Хай ізолюють труби в підвалах і на горищах. А в під'їздах демонтують.
  • Андрей Чуйко

keyboard_arrow_up