Партнер рубрики Події

На укриттях біля зупинок вчепили грати. Усередині бруд, калюжі та сміття – «20 хвилин» перевірили

На укриттях біля зупинок вчепили грати. Усередині бруд, калюжі та сміття – «20 хвилин» перевірили
  • На прохання читачів, журналісти редакції «20 хвилин» в січні перевіряли мобільні укриття на зупинках і виявили там купи сміття, залишки фекалій. 
  • Після того, як ми опублікували матеріали, відповідальне управління міської ради нарешті прибрало там. 
  • За два місяці журналісти знову вирішили перевірити, чи наводять порядок в укриттях. Побачили, що подекуди посадовці вирішили «стримувати» вандалів…. ГРАТАМИ.

У Тернополі біля зупинок громадського транспорту ще в грудні минулого року облаштували десять бетонних мобільних укриттів. Сюди нібито можуть сховатися тернополяни під час загрози ракетного обстрілу.   

Читачі повідомили нас, що деякі споруди просто перетворилися на туалети. Натомість у міськраді запевняли, що за укриттями стежать і мають прибирати щодня. 

Натомість ми виявили фекалії, залишки препаратів і презервативи. Читайте: Ми перевірили мобільні укриття на зупинках

Відео дня

Після публікації нашого матеріалу на сайті міської ради показово написали, що всі мобільні укриття у місті щоденно прибирають та тримають у належному санітарному стані. На цьому наполягав і начальник відділу технагляду Олег Вітик. Ми ще раз побували на зупинках і вкотре показали на відео: як не прибирають, а розтирають фекалії по підлозі віником

Лиш після того, як все оприлюднили на сайті та наших соцмережах, в укриттях нарешті прибрали, а журналістів нашої редакції запевнили: за дотриманням порядку будуть стежити уважніше, до того ж – ще й муніципальні інспектори. 

Однак це було на словах. А як на ділі? З того часу минуло вже понад два місяці. Журналісти «20 хвилин» 23 березня в обідню пору вкотре перевірили всі 10 пунктів.Що побачили?

Залізничний вокзал

Як розповідали у відділі технагляду міськради, укриття біля залізничного вокзалу є одним з найбільш проблемних. Саме тут ми побачили розмазані по підлозі фекалії та жахливий сморід. Як змінилась ситуація? На вході з’явились грати! Тепер сюди так просто не зайти. Як розповіли тернополяни, які чекали на транспорт, укриття нібито відкривають під час повітряної тривоги. Решту часу воно зачинене. Але як швидко це відбувається – ми не знаємо. Який сенс у захисній споруді, яка замкнута на ключ?!

Вулиця Київська

Це укриття теж «модернізували». На вході встановили грати. Однак воно було відчинене, хоча повітряної тривоги не було. 

Як розповів мешканець одного з будинків поруч – її закривають на ніч. Коли саме з’явилась решітка – чоловік не знає.

Всередині не було брудно. На підлозі лише лежало кілька недопалків.

Проспект Степана Бандери

Наступне укриття неподалік «Збаразького кільця». Штукатурка вже обсипається, хоча минуло не так багато часу. Однак це не найгірше, що ми тут побачили. Всередині – порожні пляшки з-під алкоголю, сміття. У кутку – калюжа. Лавки теж брудні.  

Вулиця Мазепи

А тут залишки штукатурки зачистили, оскільки вона обсипалась. На бетонній споруді є лише табличка. Всередині на підлозі було багато недопалків, сірників. Лежало сміття , а під лавкою був віник. Самі ж лавки вкриті шаром пилу. 

Міська лікарня №2

Це було одне з найчистіших укриттів. Всередині нема сміття чи інших «сюрпризів». Стіни зовні не облущені. 

Універсам

Всередині ми побачили жовту калюжу в одному з кутків. Одну з лавок вже розмалювали. Сміття на підлозі не помітили.

Бродівська 

У січні у цій захисній споруді ми побачили сміття, недопалки, залишки з медпрепаратів та презерватив. Тепер тут чистіше, ніж було, хоч і не ідеально – на лавках та підлозі було сміття та недопалки. У деяких місцях відшаровується штукатурка. 

Кооперативний коледж 

Тут не було брудно. Помітно, що нещодавно всередині прибрали. Зовні укриття виглядає краще, ніж інші. Штукатурка поки тримається. 

Автовокзал

Всередині на лавках лежало багато сміття – пакети, папірці, порожні пляшки. На одній зі стін – коричневі сліди. 

Церква святого Іллі

Зовні штукатурка почала відпадати. Тут була найбрудніша підлога. У кутку – жовта калюжа. Брудні лавки. На одній зі стін – купа слідів підошви. Хтось, імовірно, бив ногами в стіну. 

Скільки коштів витратили на укриття

Як свідчать дані на сайті державних закупівель – загалом місто витратило 2 975 000 гривень за 10 захисних споруд. Це майже по 300 тисяч за укриття.

Виконавець замовлення – Товариство з обмеженою відповідальністю «Тернопільбуд». Це єдиний учасник конкурсу. Як свідчать дані сайту держзакупівель, оголосили закупівлю 24 листопада. У цей же день його і завершили, обравши переможця. 

Як йдеться в умовах договору, виконавець замовлення гарантує якість укриттів протягом 60 місяців. Також постачальник зобов’язаний замінити неякісний товар або виправити недоліки, якщо такі виявлять.

Як розповів начальник управління технагляду міськради Вітик, обслуговуючі організації не отримують додаткові кошти за прибирання мобільних укриттів. 

Також, каже, не виділяють кошти для сплати електроенергії.

– Мобільні укриття під’єднані до ліній вуличного освітлення, відповідно, у денний час світла та електроенергії там немає. Окремо кошти на електроенергію мобільних укриттів не виділяються, вони входять у витрати за вуличне освітлення, – пояснює.

У відділі Технічного нагляду закликають тернополян дбайливо ставитися до комунального майна, а якщо ви стали свідком вандалізму – повідомляти про це правоохоронців.

Читайте також:

Порозтирали віником по підлозі... Як після нашого експерименту прибирали укриття на зупинках 

У мобільному укритті біля залізничного возкалу нарешті прибрано (ФОТО ДНЯ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (230)
  • Liliya Bodnarchuk

    Краще б дороги зробили замість відмивання грошей 😒
  • Kozak Kozak

    А в мене інше запитання, а нахіба їх було взагалі ставити, скільки грошей списали-накрали на ці туалети??? Хтось розуміє, що таке бомбосховище і яке воно має бути?! Під землею!!! Оце що на фото, ця коробка, це братська могила! Якщо біля цієї коробки впаде снаряд від ударної хвилі тим хто в середині, їх мозги будуть по стінах. Але наш ряжений патрійот надал стрічки діткам роздавав і грамоти суддям-стилив собі соломинку. А за критику на фейсбуці блокував, щоб не мішали красти і гуманітарку "ділити" пи..дити і генераторами торгувати. Це все блядство стріляти потрібно, кому війна а кому мати рідна!
  • Галина Вовк

    Свині люди
  • Анжеліка Зварич

    Висновки: потрібно біля укриття біотуалети доступні ставити, тоді і там буде чисто

keyboard_arrow_up