Митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор очолив релігійну організацію «Почаївська лавра»

Митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор очолив релігійну організацію «Почаївська лавра»

28 березня 2023 року відбулось засідання Священного Синоду Православної Церкви України. На ньому прийняли важливе рішення.

У складі Тернопільської єпархії Православної Церкви України утворили релігійну організацію «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)», священноархімандритом якої був затверджений митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор.

Про це йдеться у повідомленні Православної Церкви України.

Відео дня

Священний Синод також підтримав позицію Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, викладену в його Зверненні до братії Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври та громадськості від 18 березня 2023 р. Синод закликав братію Лаври до єднання в лоні Помісної Української Православної Церкви.

Під час засідання священнослужителі виступили за державне рішення стосовно припинення дії договору, за яким структури Московського Патріархату в Україні дотепер користувалися частиною комплексу Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. При цьому Синод вважає за необхідне зберегти в Лаврі чернече життя та неперервність богослужінь. Для цього просить виділити для чоловічого монастиря приміщення на території комплексу Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Синод ПЦУ також прийняв Заяву про неприйнятність законопроєкту № 9103 про інститут «реєстрованого партнерства» як такого, що суперечить природному Богом встановленому закону, порушує норми Конституції України щодо визначення шлюбу як союзу одного чоловіка і однієї жінки, несе загрозу для суспільної моралі. Доручили Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію надіслати відповідні листи до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету міністрів України.

"Ми готові вже зараз починати процес оформлення документів": митрополит ПЦУ Нестор про Почаївську лавру

Рішення про створення релігійної організації з відповідним пакетом документів подають на реєстрацію у Державну службу України з етнополітики та свободи совісті. Про це в ексклюзивному коментарі Суспільному розповів митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор.

За його словами, діють так, як робили у випадку з Києво-Печерською Лаврою.

"Звичайно, що це не означає, що відразу ж після цього рішення всі приміщення монастиря "Cвято-Успенська Почаївська Лавра" перейдуть з московського патріархату в Православну церкву України. Але це рішення означає, що ми декларуємо на те, що ми в цьому процесі беремо участь. І ми не просто чекаємо, що нам запропонують щось, але ми готові вже зараз починати процес оформлення документів".

"За діючою сьогодні традицією, всі монастирі, які знаходяться на території єпархії, напряму підпорядковуються місцевому єпископу. І, відповідно, він є ніби настоятелем всіх монастирів або священноархімандритом всіх монастирів. В даному випадку, поняття священноархімандрита не означає, що я буду безпосередньо знаходитися в Лаврі, навіть коли буде Лавра передана нам. Там буде знаходитися намісник, який буде звершувати безпосереднє керування монастирем", – розповів митрополит Нестор.

Також митрополит Нестор розповів, що буде з монастирем та самими ченцями у разі, якщо Почаївську Лавру передадуть у користування Православній церкві України. Він каже, що на території Лаври поки не був та з тамтешніми монахами не спілкувався.

"Я очікую, що велика частина братії залишиться навіть, коли ті, хто проросійські, будуть з Почаївської лаври виселені. Оце рішення, що було прийнято і, відповідно, заснований монастир, і за мною затверджена посада священноархімандрита Лаври, буде давати мені якісь підстави спілкуватися з цією братією. Раніше я міг говорити як приватна особа, але тепер я можу з ними говорити і їм пропонувати залишитися, молитися, спасатися. Тобто, зараз це вже в зовсім іншому статусі можна буде це питання піднімати".

 

 

Нагадаємо, що 16 лютого 2023 року відбулося перше засідання робочої групи, яка була створена розпорядженням голови Тернопільської облради. Її завдання – вивчення правомірності використання комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври московським патріархатом. Крім цього, триває збір підписів про розірвання договору оренди Почаївської лаври з московським патріархатом. Петицію з цього питання можна підписати за посиланням.

Крім того, відомо, що й УГКЦ хотіла б мати можливість молитися в Почаївській лаврі, оскільки вона має історичний зв’язок із УГКЦ. Про реакцію влади на бажання УГКЦ повідомляв Блаженніший Святослав.

Раніше «20 хвилин» розповідали про те, як депутати Тернопільської облради виступали за заборону Московського патріархату в Україні і наполягали повернути Почаївську лавру державі. Також повідомляли про те, що у Кордишеві горів православний храм московського патріархату.
 

Дивіться також інтерв'ю з нашим колегою Володимиром Морозом, у якому він розповідає історію Почаївської лаври.

 

Читайте також:

Депутати Тернопільської облради «Проти» Московського патріархату і «За» повернення Почаївської Лаври державі

У Кордишеві горів православний храм. Чи був це підпал?

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (72)
  • Андрій Владимірський

    Як же розумно хитро сказано в порівнянні: "З московського патріархату в українську православну церкву". А чому не з української православної церкви в києвський патріархат??? А тому що вигідніше і удобніше сформульовувати тексти таким чином щоб льюдям запудрювати мозги і сіяти ворожнечу настраюючи неопитних і невіруючих людей які нерозуміються в тих питаннях протів Української Православної Церкви. Звичайно, потрібно написати всеволіш слово московський... По нармальному виж ненапишете например з УПЦ в ПЦУ, або з Києвського Патріархата в Московський Патриархат...

    Для необізнанних! Московський патриархат це лише приставка, яку придумали журналісти і прості люди щоб після розколу церкви їх можна було якось розрізняти! Офіціально, як такого московського патриархату немає!!! Перестаньте розколювати нашу Україну сталкуючи людей один на одного і ділячи народ два різних народи
  • Viktor Bern

    Самозванец ряженный сам себя назначил иуда где палец о палец не ударил
    Руки прочь от Упц
  • Анна Буліскерія

    Уже і туди лізуть,що це творять.
  • Олег Пасічник

    Знаю тільки Сергія Митрополита Тернопільського і Кременецького і Володимира Митрополита Почаевського .    Рейдерів самозванців там не чекаємо.

    Анастасія Ажипа Рокіцька reply Олег Пасічник

    Олег Пасічник іди з тим Сергієм на фронт хресною ходою може і повірю , що ви за Україну.

keyboard_arrow_up