Партнер рубрики Події

Понад 100 тернополян здали кров у Всесвітній день донора

Понад 100 тернополян здали кров у Всесвітній день донора

14 червня, у Всесвітній день донора, кров здали понад 100 тернополян. 

Про це повідомили в Тернопільській ОВА.

До такої ініціативи закликають долучатись усіх охочих, і не тільки 14 червня. Адже кров однієї людини може врятувати життя трьох.

Відео дня

Як зазначила на брифінгу директорка Департаменту охорони здоров'я ТОВА Ольга Ярмоленко, станція переливання крові забезпечує потребу усіх медичних закладів Тернопільщини щодня, бо працює без вихідних.

А щоб стати донором —  не обов’язково їхати у Тернопіль. У районах є відділення, які заготовляють кров і доставляють в область для обробки та зберігання.

В області — 342 почесних донори

Тема цьогорічної кампанії, присвяченій Всесвітньому дню донора крові, – «Здавайте кров, здавайте плазму, даруйте людям життя і робіть це частіше», повідомили  в Тернопільському обласному центрі служби крові.

Як розповідають в Тернопільській ОВА, донори, які безоплатно пройшли 40 повних здавань крові (а це майже 18 літрів крові) стають Почесним донором України. 

Здала понад 20 літрів крові

Пані Ірина вперше здала кров у 1998-ому році. Іі історію розповіли в Теребовлянській міській лікарні.

Жінка приходить у кабінет переливання крові Теребовлянської міської лікарні не менше двох разів на рік рятувати чиєсь життя, здаючи кров. Загалом 45 здач, або ж більше 20 літрів крові, або ж близько... 140 врятованих життів!

«В перший раз це було просто з цікавості. Хотілось побачити процес зсередини. Також було бажання перевірити, чи дозволяє стан здоров'я бути донором. І заразом була можливість визначити свою групу крові. До речі, стабільна здача крові – це один зі способів стабільної перевірки у лікаря, адже перед кожною здачею у вас беруть кров на аналізи.

Якщо вперше стала донором з цікавості, то далі це був усвідомлений крок. Коли вперше потрапляєш на територію лікарні, де бачиш ні в чому невинних людей, які страждають від важких хвороб, то розумієш, що здача крові – це той мінімум, який повинен зробити кожен, принаймні, спробувати», – пояснила жінка.

Як стати донором

Щоб доєднатися до акції та стати донором крові потрібно:

1. Звернутись до Тернопільського обласного центру служби крові.

2. Взяти із собою документ, що посвідчує особу.

3. Пройти реєстрацію, медичний огляд та лабораторне обстеження крові перед донацією.

4. Заповнити анкету – опитувальник особи, яка виявила бажання стати донором, про наявність захворювань та форм ризикованої поведінки.

Як підготуватись до здачі крові:

1. Гарно відпочиньте і виспіться. Не можна здавати кров після нічної зміни.

2. Напередодні відмовтеся від вживання жирної, смаженої, гострої та копченої їжі, жирного молока, сметани, масла, яєць, бананів.

3. Рекомендується солодкий чай, компот, узвар, соки, морси, мінеральна вода, овочі фрукти.

4. Зранку легкий сніданок та чай з печивом.

5. Не вживайте алкоголь та енергетичні напої за 48 годин (2 доби) до процедури здачі крові, лікарські засоби за 72 години (3 доби), не куріть протягом 2 годин до процедури та протягом 2-3 годин після.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали, як тернополяни ділились кров'ю із нашими захисниками.

Довідка
У Тернопільській області 342 громадян мають статус «Почесний донор України», 8 з них – отримали його у 2023 році.

 

Читайте також:

Як тернополяни ділились кров'ю із нашими Захисниками? Репортаж із Центру служби крові

Твоя кров може воювати: як і де здати у Тернополі

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up