Партнер рубрики Події

Працівники і відвідувачі аптеки № 78 зібрались під міськрадою. Що каже влада?

Працівники і відвідувачі аптеки № 78 зібрались під міськрадою. Що каже влада?

На мирне зібрання під стінами тернопільської міськради 13 лютого об 11.00 прийшли працівники комунального підприємства облради “Тернопільська обласна аптека №78”. Їхня вимога - збереження та продовження функціонування аптеки.

Нагадаємо, аптека №78 - власність Тернопільської облради, приміщення, у якій розташована аптека на вул. Руській, 23 - комунальна власність міськради. У 2016 років у аптеки закінчився договір оренди, тому адміністрація отримала наказ звільнити приміщення. 8 лютого в аптеку прийшли судові виконавці описувати майно, але процедуру відтермінували на 10 днів, допоки міська та обласна влади не домовляться про подальшу долю аптеки.

Читайте також: У Тернополі хочуть закрити історичну аптеку №78, люди проти

У центрі Тернополя закривають аптеку №78. Виник конфлікт з судовими виконавцями 

Відео дня

Постраждають хворі

13 лютого близько 20 працівників аптеки і тернополяни, які прийшли їх підтримати, зібралися під міськрадою. В.о директора аптеки Ольга Жеруха повідомила, що наразі аптека працює, проте не відпускає ліків за соціальними програмами. Іншого приміщення аптеці поки що ніхто не пропонував. Після засідання виконкому міськради 13 лютого працівники аптеки №78 зустрілися з міським головою.

- Ми є органом облради і ми чекаємо на її рішення, щоб вона сказала, що далі нам робити, - каже пані Жеруха. - Ми спілкувалися з міським головою, він сказав, що структура буде передана в оренду приватному підприємцю, що ми свій конкурс пропустили. Але ж ми про нього не знали, нас ніхто не попередив. Ми навіть готові  платити за оренду більше.

До слова, обласна аптека №78 платила за оренду приміщення 33 тисячі гривень, а новий орендар, за даними міськради, платить більше - 115 тис грн.

Нового орендаря приміщення у аптеці ще не бачили.

- Нам відомо, що він дав зобов’язання, що візьме працівників аптеки на роботу, - каже Ольга Жеруха. - Якщо нашу установу таки ліквідують, ми знайдемо собі роботу, але люди постраждають, -- інсулінозалежні, важкохворі, яким потрібні сильнодіючі та психотропні препарати. На це видається ліцензія, треба мати дозвіл на таку торгівлю.  В нас такі препарати, які не кожна аптека може собі дозволити. Окрім нас, ліцензію на такі лікарські засоби мають ще аптеки №126 і №168, які є також обласною комунальною власністю. Але вони самі на заповнять цієї ніші. Треба великого постачальника, який візьме на себе такі обов’язки. Це великий об’єм, у нас дуже велика кількість хворих людей.  До того ж виготовлення ліцензії на таку діяльність триває до півроку.

Ресторану там не буде

Директор КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення міськради” Олег Фляк нагадує, що договір оренди приміщення на Руській у обласної комунальної аптеки закінчився 31 січня 2016. Про це в термін визначений законодавством аптека була попереджена.

-  Аптека згідно законодавства мала звільнити це приміщення, але досі цього не зробила, - каже пан Фляк. - Вони звертались з проханням продовжити термін оренди, їм відмовили. Вони звернулись зі своїми вимогами в суд, але він їх не задовольнив і ухвалив рішення про їх виселення. До сьогодні це рішення не виконане. Ми звернулися до виконавчої служби з проханням це рішення виконати. І 8 лютого було виконавче провадження, але аптека №78 не виїхала з приміщення. Наше підприємство є балансоутримувачем цього приміщення і до сьогодні ми не можемо це приміщення використовувати. Аптека його не звільняє. Є ухвала суду, яку треба виконати. Закон один для всіх.

Слухи про те, що у приміщенні на Руській, 23 буде ресторан чи бар не відповідають дійсності, продовжує Олег Фляк.

-  На даний момент наше комунальне підприємство надало приміщення орендарю, який хоче там здійснювати аптечну діяльність, - каже він. - Він вже декілька місяців сплачує орендну плану і не може зайти в це приміщення. Гроші за оренду йдуть у бюджет міста. Комунальне підприємство облради мало час для подання апеляції, але вони її не подали. Що свідчить про те, що вони прийняли це рішення як законне, але на жаль його не виконують. Орендар написав лист, де гарантує збереження усіх місць за усіма працівниками аптеки при їх бажанні звісно.

На одну аптеку більше, на одну менше…

Начальник відділу охорони здоров’я міськради Ростислав Левчук вважає,  якщо у Тернополі стане на одну аптеку менше, це особливо нічого не змінить.

- Сьогодні всі аптеки різної форми власності знаходяться в одному правовому полі. Немає крачих чи гірших. Тобто кожна аптека може виконувати всі функції, реалізовуючи від простих до наркотичних і сильнодіючих препаратів, - каже пан Левчук. - Питання лише в тому, щоб виконати умови ліцензії. І тому хтось виконує, а хтось ні. Тому сьогодні нам важлива програма “Доступні ліки”, забезпечення хворих інсуліном і сильнодіючими препаратами. Щодо програми “Доступні ліки”, то сьогодні договір з відділом охорони здоров’я підписали 17 аптек. Минулого року було близько 30 аптек. Очікуємо на збільшення цієї кількості. Щодо інсуліну працює 6 аптек, сильнодіючими і психотропними препаратами забезпечують чотири аптеки. Тобто по великому рахунку, якщо одна аптека перестає працювати, то на охороні здоров’я міста це зовсім не відобразиться негативно. Бо інша аптека це питання закриває.

В.о директора аптеки Ольга Жеруха додає, що закрити аптеку такого масштабу нині складно, адже препарати, серед яких психотропні і сильнодіючі, треба кудись перевезти.

- Ми не продаємо шкарпетки чи цукерки. Це є лікарські засоби, - каже пані Жеруха. - Обласна і міська влада мають знайти приміщення і вирішити як це все має виглядати. Я не можу це все лишити. Це на моїй відповідальності. Я не поставлю ключі і не скажу: "Мастіть собі голови". Це медикаменти, в які вкладені велики суми.

Тим часом на сайті міськради вже з'явилося повідомлення щодо обласної комунальної аптеки №78 (далі цитуємо - прим. ред):

"На вул. Руській, 23, де до цього часу розміщувалася «Тернопільська обласна аптека №78», і надалі буде функціонувати аптека. Всі працівники, які виявлять бажання залишитися та працювати в аптеці, збережуть свої робочі місця. Зміниться лиш орендар. 

Комунальне підприємство Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна аптека №78», що до цього часу розміщувалося там, платило не орендну плату, а здійснювало платежі за фактичне користування майном. В середньому ця сума складала 33 000 грн. на місяць, яку вони сплачували до середини вересня 2018 року. А уже  з середини вересня і до сьогоднішнього дня новий орендар приміщення сплачує в середньому 115 000 грн. щомісяця, при цьому не здійснюючи підприємницької діяльності. Тобто бюджет міста від надходжень нового орендаря додатково отримує понад 81 000 грн. щомісяця.  Також новий орендар зобов’язався офіційно працевлаштувати усіх працівників аптеки №78 на нових робочих місцях.  Нагадаємо, договір обласної аптеки закінчився ще 31.12.2016 року. Обласна аптека не звільняла приміщення своєчасно, тому ситуація вирішувалася у судовому порядку і Господарський суд зобов’язав обласну аптеку звільнити приміщення. До того ж, у Тернополі окрім аптеки №78, функціонує ще 17 аптек, які працюють за програмою "Доступні ліки", ще три, які здійснюють відпуск наркотичних сильнодіючих лікарських засобів та шість аптек, які забезпечують пацієнтів інсуліном".

Перелік аптек, які є учасниками програми "Доступні ліки" опублікований на сайті комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги" - http://www.medical.te.ua. 

Журналісти «20 хвилин» і надалі відстежуватимуть, якою буде подальша доля аптеки №78. Далі буде…
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • andriy-c andre

    Ця "схема Надала" руками Фляка в місті діє вже давно і ефективно-спочатку міськарада не продовжує договір оренди,а потім в дію вступає КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення міськради” . Так вже було забрано і продано багато землі,приміщень і змінено цільове призначення. Зібрання людей тільки "полощить" їм нерви,але на них не впливова. Подивіться історію інших зібрань (за час другої каденції нашого мера) і всі він виграв (наприклад, так званий комунальний овощевий базар по Шептицького).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up