Партнер рубрики Події

Присвоїти звання Героя України посмертно захисникові, майору Марату Сабірову, просять його рідні

Присвоїти звання Героя України посмертно захисникові, майору Марату Сабірову, просять його рідні

Рідні просять підтримати петицію про присвоєння почесного звання «Герой України» (посмертно) військовослужбовцю, майору Сабірову Марату Ільшатовичу.

На сайті президентських петицій Марія Олійник ініціювала петицію «Присвоєння почесного звання Героя України (посмертно) військовослужбовцю, майору Сабірову Марату Ільшатовичу».

Від 1 квітня вона набрала 11442 голоси підтримки з 25 тисяч необхідних.

Відео дня

Нагадаємо, життя військовослужбовця Марата Сабірова обірвалося 6 лютого на Донеччині. Герoю булo 26 рoків.

— Шановний пане Президенте! Шановні громадяни України! Ми які нижче підписалися, звертаємось до Вас з проханням присвоїти найвищу нагороду почесного звання Героя України(посмертно) хороброму і самовідданому захиснику нашої країни, майору Сабірову Марату Ільшатовичу, 13.10.1997 р.н. позивний «Татарин», — йдеться у тексті петиції.

Проходив службу на посаді старшого офіцера 1-ї бойової групи 3-ї групи спеціального призначення (штурмової) 4-го окремого штурмового загону спеціального призначення «Омега» військової частини 3073 Національної гвардії України.

З перших днів збройної агресії рф приймав активну участь у бойових діях. У 2020 році, після завершення навчання у Національній академії Національної гвардії України, отримав первинне офіцерське звання «лейтенант».

Почав свою військову кар’єру на посаді командира 4 стрілецького взводу стрілецької роти 2 стрілецького батальйону військової частини 3002 Національної гвардії України. Через 2 роки, за високі морально-ділові якості отримав посаду командира відділення інструкторів. Підготував більше тисячі військовослужбовців до виконання завдань із збереження територіальної цілісності на сході України.

Згодом, виконуючи обов’язки заступника командира стрілецької роти (резервної) 2 стрілецького батальйону військової частини 3002 Національної гвардії України, приступив до виконання завдань в зоні бойових дій.

Залучався до спеціальних завдань щодо знищення диверсійно-розвідувальних груп противника, відбиття ворожих атак та проведення спеціальних заходів щодо знищення окупантів, проведення розвідки.

З грудня 2023 року майор Сабіров М.І. виконував бойові завдання в складі оперативно-тактичного угрупування «Лиман». 06.02.2024 р. у складі 3 групи спеціального призначення(штурмової) 4-го ОШЗСП «Омега» захищав позиції, відбиваючи штурм противника вогнем із кулемета, зумів знищити групу противника на підході до позицій.

Після чергового артилерійського обстрілу було влучання міни поблизу бліндажа, де в той час перебувала бойова група із пораненими побратимами його підрозділу, в результаті якого бліндаж було частково завалено. Марат не вагаючись вирушив на допомогу товаришам і допоміг їм вибратись із заваленого бліндажа. Надавши допомогу повертався на свою позицію для відбиття штурму ворога.

Під час артилерійського обстрілу майор Сабіров М.І. отримав поранення несумісне з життям. Загинув 06.02.2024 р. в районі населеного пункту Терни, Лиманського району, Донецької області.

— Марат з честю та гідністю виконав свій обов’язок, як патріот, як громадянин України, щодо захисту своєї держави. До останнього подиху був вірним своїм побратимам, своєму народу та Україні. Ми пишаємось ним: як сином, як братом, як нареченим, як другом і як просто гарною людиною. Його вчинок – самопожертва, яка заслуговує на найвище визнання та нагороду, — пишуть рідні. — Від іменні батьків, сестри, нареченої, друзів, побратимів та знайомих звертаємось з проханням до Вас, пане Президенте, підтримати нашу петицію і надати заслужене звання Героя України (посмертно) загиблому захисникові майору Сабірову Марату Ільшатовичу. Уклін і шана нашому Герою! Вічна пам’ять! Слава Україні!

Зазначимо, що до кінця збору підписів залишився 71 день.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли про петицію щодо присвоєння звання Героя України військовому з Чортківщини Івану Триньці.

До кінця збору підписів залишився 71 день.

Довідка
Марат Сабіров був уродженцем Енергодара, ніс службу у Тернополі. 1 березня 2024 року Герою присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя» посмертно.

 

Читайте також:

Звання «Почесний громадянин міста Тернополя» отримали ще шестеро захисників — посмертно

У Тернополі прощаються із загиблим військовослужбовцем Маратом Сабіровим

Осиротіли троє дітей, яких пішов захищати: підпишіть петицію для Героя з Тернопільщини

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Марія

    Підтримую.
  • Oksana

    Підтримую
  • Галина Христофорова

    Підтримую
  • Леся

    Підтримую

keyboard_arrow_up