Чи реально купити «заборонені» товари у тернопільських супермаркетах? Ми перевірили (ЕКСПЕРИМЕНТ)

Чи реально купити «заборонені» товари у  тернопільських супермаркетах? Ми перевірили (ЕКСПЕРИМЕНТ)

Під час локдауну Уряд заборонив українцям купувати непродовольчі товари. Люди здебільшого негативно відреагували на такі зміни, адже в супермаркетах тепер не можна купити цілий ряд товарів – від лампочок, батарейок, контрацептивів тощо. Однак чи дійсно такі речі стали недоступними до 24 січня? Журналісти "20 хвилин" провели експеримент.

До чергових карантинних обмежень тернополяни ставляться по-різному. Хтось вважає, що ці заходи необхідні, щоб стримати пандемію. Хтось — що жорсткий локдаун треба було вводити ще до Нового року. А дехто ж переконаний: нові обмеження непотрібні. Так, місцеві підприємці пікетували ОДА у понеділок, 11 січня. Люди вимагали дозволити їм працювати.

ТРЦ зачинені, ринок – порожній

Від початку локдауну багато місцевих закладів громадського харчування, магазинів та кіоски на ринках зачинені.

Читайте також:

Відео дня

Чи стартував локдаун у Тернополі. Хто зачинився, а хто продовжує працювати — ми перевірили

У Торгових центрах більшість магазинів зачинені. Другий поверх торгового центру «Орнава» в темряві та перемотаний обмежувальною стрічкою. Усі крамниці, окрім магазину побутової техніки, не працюють.

У торговому центрі NOVUS, що а вулиці Перля, на другому поверсі більшість магазинів також зачинені. Магазин з канцтоварами працює, однак всередину нікого не впускають. Замовлення приймають на виході. Так само працює кілька магазинів з одягом.

Центральний ринок майже порожній. Кілька кіосків з одягом відчинені. Речовий ринок не працює. Чи буде він зачинений і надалі – дізнаємось згодом. Цілком можливо, що підприємці вийдуть на роботу у вівторок, адже у понеділок на ринку вихідний, а до цього часу були святкові дні.   

Що не можна купити?

Уже 8 січня в перший день локдауну у супермаркетах та різних місцевих магазинах непродовольчі товари стало купити неможливо, принаймні, так повідомили у магазинах. У супермаркеті «Сільпо» на полицях з’явились повідомлення, що, на жаль, дані товари не можна придбати на час карантину, однак їх можна замовити онлайн з доставкою. У NOVUS також вивісили повідомлення про заборону реалізації товарів, а деякі полиці заклеїли стрічкою. У «АТБ» полиці перемотані стрічками та висять пояснення, що згідно з постановою Уряду, ці речі не можна купити.   

Справа доходить до абсурду, адже в деяких магазинах на полицях з непродовольчими товарами стоять антисептики та медичні маски. А поруч — оголошення, що ці товари не продаються. Однак заборони на продаж засобів індивідуального захисту немає.

Не можна, виявляється, купити і звичайні сміттєві пакети, рукавички, ганчірки, кухонні рушники. Кулінарний пергамент, рукава для запікання та фольгу.

Якщо вдома перегоріла лампочка або сіли батарейки – чекайте 24 січня. Це теж непродовольчі товари, які опинились на заклеєних полицях.

Іграшки, книги, одяг, посуд – табу.

З магазинами, де продають різні дрібнички, товари для дому та побутову хімію, все складніше. Магазин «Все від 2 гривень» на території Центрального ринку та вулиці Шептицького, зачинений. У магазині «Червоний маркет» окремі полиці заліпили червоним скотчем. А от в магазині «Копієчка» ніяких оголошень та заклеєних полиць немає взагалі. Усі товари можна спокійно придбати.  

Яка в цьому логіка?

Хоча здавалося б, ці заборони нелогічні та абсурдні, але в МОЗ мають інакшу думку. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час чергового брифінгу пояснив, навіщо запровадили такі заходи.

– По-перше, COVID-19 не поширюється активніше через іграшки, шкарпетки або батарейки в порівнянні з кормом для тварин або насінням, – заявив міністр. – Логіка заборони в іншому. Вона абсолютно очевидна і ґрунтується на законах епідеміології.

Заборону продажу окремих товарів міністр аргументував тим, що так менша кількість людей піде за ними до супермаркетів і замовить їх в інтернеті. Однак чи багато людей почнуть замовляти сміттєві пакети та батарейки в інтернет-магазинах?

– Наприклад, є супермаркет з товарами на будь-який смак і потребу, – продовжив Степанов. – І є 100 людей, яким потрібно купити різні товари. 20 людей підуть в супермаркет, щоб купити їжу, ще 20 підуть за засобами гігієни, ще 20 йдуть в супермаркет, щоб купити новий посуд або побутову техніку, а інші, щоб купити одяг, батарейки, шкарпетки. Якщо ми забороняємо реалізацію певних товарів в приміщенні магазину, то люди, яким вони необхідні, замовляють їх через інтернет і не будуть контактувати з іншими, наражаючись на небезпеку інфікуватися COVID-19.

Чи продають непродовольчі товари?

Журналіст «20 хвилин» спробував придбати «заборонені» товари. Ніяких проблем, як виявилося, з цим немає. Ми спеціально обирали їх з полиць, де висіли оголошення, що ці товари наразі не продають. У кожному магазині ми купували лише один товар.

У супермаркеті «АТБ» ми без проблем купили сміттєві пакети. У NOVUS —  пакети для льоду. У «Сільпо» придбали клей-олівець, а у «Червоному маркеті» – щітку для одягу. Касири спокійно проводили розрахунок. Ніхто не говорив, що цей товар купити не можна. Хоча полиці були завішені стрічками.

У черзі журналіст помітив, що тернополяни також купують товари, які нібито купити не можна. Тому все, що є на полицях супермаркетів, купити можна. Або, можливо, це залежить від касирів, які прискіпливо переглядають усе, що ви обрали. 

 

Коментар експерта:

Ростислав Небельський, юрист:

– У даному випадку краще почекати закінчення карантину. Питання порушення прав споживачів у даному випадку не стоїть, оскільки підприємців до цього зобов'язав Кабмін. Кабінет міністрів останнім часом застосовує хитрість – видає постанову, яка встановлює обмеження, а коли люди йдуть її оскаржувати у судах – її скасовують і приймають нову. Якщо акт скасований, то суд не може перевірити його на законність. Тому ситуація не дуже приємна. Звичайно, є можливість замовляти товари в інтернет-магазинах або з доставкою, якщо їх не можна купити в магазині. Але важливим моментом є те, що якщо вам продали товар, який на час локдауну заборонено реалізувати, ви не можете нести жодної відповідальності, оскільки постанова стосується саме підприємців, а не споживачів.

А як ви ставитесь до таких «обмежень»? Чи самі купували «заборонені товари»? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Іван Залуцький

    Дебілізм!!! Коли в одному і тому ж магазині,одна і та сама людина, в одного і того ж продавця за ті самі гроші може купити хліб з ковбасою а пакет ні,то інакше не назвеш.Диктатура і знущання!!! Вони показують що з людьми можуть робити що захочуть. Тарифи?будьласка. Лохдаун?без проблем. А ви лохи терпіть.
  • Pavel Orestovich

    Відчайдухи-провокатори🤦😂
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up