Партнер рубрики Події

Протест: тернопільські АТОвці віддали нагороди від президента (оновлено)


Протест: тернопільські АТОвці віддали нагороди від президента (оновлено)
  • Нагороди від президента вирішили віддати тернопільські добровольці, громадські активісти після подій під Верховною радою 3 березня. Мирну акцію у обладміністрації вони провели у середу, 7 березня. 
  • Таким чином вони виражають підтримку тим бійцям, які постраждали під час розгону наметового містечка у Києві. 

- Наших захисників, які чотири роки обороняли нашурідну землю, жорстоко побили, кинули на коліна, заставляли їсти сніг, просякнутий кров'ю, - каже керівник волонтерської групи "Схід та Захід єдині назавжди" Василь Конько. - Тому ми - бійці, добровольці, громадські активісти вирішили здати свої нагороди від гаранта його представнику в Тернопільській області голові ОДА Степану Барні. 

Як каже голова тернопільської міської організації ветеранів АТО Дмитро Гайтко, уже вкотре людей побили невідомі працівники поліції, які були в балаклавах, без жетонів, нумерації на шоломах.

- Тобто це організоване озброєне злочинне угрупування, яке порушує Закони України, - каже пан Гайтко. - Якщо міністр і гарант ніяк на це не реагують, то ми протестуємо таким чином - здаємо всі нагороди з підписом нашого гаранта Конституції. Він не гарантує захисту Конституції, дозволяє злочини проти тих, хто не словом, а ділом захищає її. 

На запитання,  чому АТОвці чекали чотири дні на те, щоб провести таку акцію, Василь Конько відповів, що хтось був в зоні АТО, когось 6 березня відправляли туди. Інформацію про мирну акцію, під час якої віддаватимуть нагороди від президента, розмістили у соцмережах. Долучитись міг кожен.

- І ми всі - громадські організації, добровольці, бійці АТО вирішили, що 7 березня Тернопільщина має бути першою і показати всій Україні, що ми не залишимо це просто так і віддаємо свої нагороди, - зазначив Василь Конько.

Постраждав під час подій 3 березня

Прийшов віддати свої нагороди і боєць, який постраждав під час розгону у наметового містечка під Верховною радою. Олег Іванійчук - майданівцеь, учасник АТО - доброволець з весни 2014-ого року. Близько 30-ти років відслужив у правоохоронних органах, майор

- Казали, що під Верховоною радою були бомжі, алкоголіки, - каже чоловік і розстібаючи пальто показує поліцейську форму з десятком нагород. - Ці нагороди я заслужив за 28 років вислуги в поліції. Коли почався Майдан і я побачив усе це побиття "Беркутом", 1 грудня 2013-ого року грудня поїхав в Київ. І там залишився. Повернувся з Майдану 21 березня 2014-ого року. Коли почалась війна - пішов добровольцем. 

 

“Шкода, що віддають нагороди”

Очільника ОДА Степана Барни на місці не було, нагороди від протестувальників приймав заступник голови облдержадміністрації Юрій Юрик.

- Ми, як виконавчий орган влади, зацікавлені в тому, щоб усі події в Україні відбувались в правовому полі, - каже пан Юрик. - Наступного тижня буде сесія Тернопільської обласної ради стосовно подій, які були 3 березня.

Під час сесії формуватимуть звернення до керівництва, до силового блоку, щоб розібрались в тому конфлікті.

- На скільки я знаю, то генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо неправомірної дії силовиків під час розгону мітингувальників під Верховною радою, - каже Юрій Юрик. - Щодо нагород, то нам шкода, що їх повертають. Бо ці люди заслужили їх боротьбою на війні.

До слова, свої нагороди передали і ті бійці та волонтери, які зараз на фронті та на лікуванні.

Читайте також: «Нас били, ставили на коліна і нікому за це нічого не буде». Потерпілі з Тернопільщини - про суботні події на Грушевського

«Це образ народу, якого поклав на коліна поліцейський (держава)». Юрист про затримання на Грушевського

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Виктор Будник

    Ганьба Порошенку і всій цій злочиній владі  , правда  за народом і Порошенко  змусе відповісти за все скоїне...

    Serhii Bondarenko reply Виктор Будник

    Все он правильно сделал, гадюшник под радой за бабло курченко давно пора было разогнать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up