Прожити на 50 грн у день: місія (не)здійсненна (експеримент “20 хвилин”)

Прожити на 50 грн у день: місія (не)здійсненна (експеримент “20 хвилин”)
  • Чи можливо прожити в Тернополі на 50 гривень у день перевірила журналістка “20 хвилин”.
  • Як розподіляти кошти, на що їх вистачає, від чого доведеться відмовитись - читайте у підсумках експерименту

Експеримент “Тиждень на 50 гривень у день” розпочався  у середу, 20 листопада.

Ми продовжуємо спецпроєкт #тижденьбез, у рамках якого проводимо челенджі та експерименти.

В чому суть: ми поділили мінімальну зарплату (4 173) на місяць, вийшло близько 150 грн на день. Взяли суму 50 грн в день, бо решту відкладаємо на комуналку. В результаті опишемо в чому себе обмежували, чи реально на 50 грн в день прожити, що на них можна було купити, скільки зекономили і яким способом. 

Відео дня

“Дехто живе і на меншу суму”

Жити саме на суму 50 гривень в день - ризикова справа. Адже, якщо витрачати 14 гривень витрачати на маршрутку - залишається лише 36. За них можна купити упаковку молока та половинку хліба. Та все ж, для когось і ця сума є непосильною. Мінімальна пенсія сьогодні - 1638 грн.

 У 2019-му році мінімальна зарплата в Україні - 4173 гривні. В середньому на день можна витрачати 150 гривень, але якщо від цієї суми відняти витрати на комунальні послуги та оренду житла (якщо вам потрібно), то залишається не так вже і багато.. За мету нашого експерименту ми поставили підвищити фінансову грамотність та навчитись планувати витрати,  тому зібрали коментарі експертів про те, як правильно планувати свої витрати і як економити, якщо ви потрапили у скрутне становище.

"Вистачає лише на їжу та проїзд"

Більшість із наших витрат - покупки продуктів харчування. За порадами експертів, ми сформували свій раціон так, щоб купувати дешеві продукти, але не відмовлятись від необхідних для організму поживних речовин. Також навчились планувати покупки. Корисною звичкою стане ходити у магазин із списком.

Частина із 50-ти гривень практично щодня - витрати на проїзд. Інколи доводилось ходити пішки. Це у випадку, якщо ви живете недалеко від роботи. Зекономити можна, якщо у вас є електронний квиток. 

На цей період масштабні покупки довелось відкласти. Така економія буде корисною для людей, які хочуть на що-небудь підзбирати собі грошей. Ми маємо брати до уваги, що тут практично доведеться відмовитись від розваг та дозвілля, на яке ми зазвичай витрачаємо гроші.

Витрати за 6 днів:

День 1  

Проїзд - 14

обід у їдальні - 15

батон - 9 

Солодощі - 12

день 2

проїзд - 10 

вода  - 6 грн

квашена капуста 200 гр - 10 грн

м’ясо - гомілки кур’ячі - 12 грн - приблизно 200 гр

банан - 6 грн 

яйця 6 грн  - 3 шт

день 3

Витрати на дорогу до батьків - 35 грн

Залишок - 15

День 4

Витрати на дорогу в Тернопіль - 35 грн 

Обід у їдальні - 14 грн 

капуста броколі  - 14 грн 

Залишок 2 грн 

день 5

Проїзд - 6 грн

булочка - 7 грн 

йогурт - 6 грн 

м’ясо кур’яче - 12 грн

яйця - 8 грн

залишок 13 грн

день 6

проїзд 12 грн 

гречка 5 грн

мандаринка - 3

томат - 6

яблука 5 грн

огірок - 4 грн

вівсянка - 5 грн

батон - 10 грн

курячий набір бульйонний - 13 грн

Коментар

Ольга Турчак, журналістка

Насправді, найважче - це не купувати того, чого хочеться. Погодьтесь, у морозну погоду, коли поспішаєш на робочу зустріч або зустрічаєшся з подругами - стриматись від чашки латте “з собою” досить важко. А ще важко - стриматись від солодощів або просто чогось добренького. На тиждень мені довелось відмовитись від розваг, посиденьок з подругами за чашкою кави та звичайного дівчачого “походити магазинами”. За порадами експерта усі покупки, які було потрібно додому із побутової хімії, засобів гігієни,  посуду та ще чогось більш вартісного ми зробили завчасно або відтермінували ненадовго. 

На початку експерименту редакція “20 хвилин” отримала багато коментарів про те, що таким експериментом ми хочемо привчити людей до “вічної економії”, але насправді у тому, щоб вміти планувати свої витрати та  побачити куди “ідуть ваші гроші” нічого поганого не бачу. А ще зворушило, що дехто і такої розкоші “пожити на 50 гривень у день” собі дозволити не може. Тому перевірила на собі. Як воно. 

А ще тепер маю корисну звичку: планувати завчасно покупки. Коли ідеш у магазин із своїм списком - все якось зовсім по іншому. 

Інколи доводилось ходити пішки на роботу. Добре, що живу я недалеко.  Дещо врятувала поїздка до батьків. Я потрапила на свято - тому добряче нагодували ще й підкинули домашніх закруток. Загалом, добре, що деякі продукти у мене були вдома. Не довелось купувати макарони, чай, каву, цукор, олію, приправи та інше. 

Цікаво, що знайшла у місті багато магазинів із досить пристойними знижками. До прикладу, 100 грамів курячих гомілок  у одному магазині коштують 6,4 грн, в іншому, із акцією 5,3 грн. Куряче яйце можна знайти за 2 грн та за 4 грн.  

По суботах звикла робити випічку, а грошей на продукти для неї - немає. Тому традицію порушено. Загалом, таки довелось порушити і експеримент, але причина була поважною: батько святкував День Ангела. За 50 грн подарунок купити не вийшло ніяк.

У висновку скажу, що на 50 гривень прожити реально, якщо забути про усі витрати крім їжі та проїду. Хочу подякувати читачам, які під час експерименту люб'язно пропонували підгодувати або позичити грошей.

Опитування

Ви могли б прожити на 50 гривень в день?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (58)
  • Герасимчук Ростислав

  • Лариса Герасименко

    Ганьба!!!!!!!
  • Вася

    Она одной ногой уже на кладбище.
  • Вася

    Она одной ногой уже на кладбище.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up