Витрачати в день не більше 50-ти грн: на чому зекономити та як планувати витрати (експеримент)

Витрачати в день не більше 50-ти грн: на чому зекономити та як планувати витрати (експеримент)
  • Експеримент, у рамках якого журналістка "20 хвилин" впродовж тижня житиме не більше, ніж на 50 грн вдень, розпочався  у середу, 20 листопада. 
  • Про те, які покупки ви можете зробити, якщо у вашій кишені півсотні - читайте у матеріалі.  Ми зібрали коментарі експертів. 

Ми продовжуємо спецпроєкт #тижденьбез, у рамках якого проводимо челенджі та експерименти.

У рамках челенджу #тижденьбез впродовж тижня журналістка "20 хвилин" витрачатиме в день не більше 50 грн.

В чому суть: ми поділили мінімальну зарплату (4 173) на місяць, вийшло близько 150 грн на день. Взяли суму 50 грн в день, бо решту відкладаємо на комуналку. В результаті опишемо в чому себе обмежували, чи реально на 50 грн в день прожити, що на них можна було купити, скільки зекономили і яким способом. 

Відео дня

З чого почати, якщо в кишені - 50?

Про те, з чого починати економити та як краще витрачати гроші, якщо їх є точно визначена сума, ми запитали у експерта із фінансової грамотності, засновниці школи фінансового успіху, викладачки курсу "Фінансова грамотність" у двох тернопільських вишах Наталії Орищак. 

- Щоб впоратись із цим завданням та прожити на 50 гривень в день - треба взяти до уваги найнеобхідніші витрати: харчування і транспорт, - каже експерт. - Я вважаю, що один тиждень на 50 гривень в день одній людині реально прожити. На цей період якісь масштабні покупки можна відкласти. Він буде корисним для людей, які хочуть на що-небудь підзбирати собі грошей. Ми маємо брати до уваги, що тут практично доведеться відмовитись від розваг та дозвілля, на яке ми зазвичай витрачаємо гроші.

Перш за все експертка радить навчитись планувати свої витрати. 

- Сьогодні в контексті глобальних таких проблем варто і звернути увагу на відповідальне споживання, - каже Наталія Орищак. - Щодня у світі заклади харчування викидають мільйони тонн харчів, в той час, як інші люди мають нестачу їжі. Перший крок до відповідального харчування - це планування покупок. Є така приказка: заощадив - значить заробив. 

Нам потрібро конкретно прописати усі покупки перед походом в магазин та купувати усе невеликими порціями із розрахунком на тиждень. 

- Наприклад на сніданок одного дня потрібно 2 яйця - це 4 грн, приблизно 20 грамів масла, хліб (можна придбати за 8-9 гривень половинку батона і його вистачить на кілька днів. А у випадку, якщо ми його не з'їли - можемо поставити у морозилку) таким чином на сніданок ми витрачаємо приблизно 9-10 грн, - говорить пані Орищак. -  Щоб зекономити на каві та не купувати її на вулиці - можна користуватись термосом чи термочашкою та заварювати її вдома. 

Де шукати знижки

Другим кроком на шляху до успішного заощадження, як каже експертка, є вивчення цін у магазинах міста. А продукти купувати там, де вони найдешевші. 

- Вам потрібно виділити час на те, щоб вивчити ціни у тих чи інших магазинах, - каже Наталя Орищак. - Достатньо переглянути ціни у 3-4 магазинах, які є поблизу. Серед них зайдіть і в мережевий супермаркет. Там часто є знижки та акції. 

Щоб зекономити на транспорті - варто користуватись електронним проїзним, так за маршрутку ви платитимете не 7, а 6 гривень. Або ж обирати для пересування містом тролейбусний маршрут. Готівкою в тролейбусі доведеться заплатити 6 гривень, електронний квиток - 5. 

На яких продуктах харчування економити не варто

- Найголовніше, що не можна повністю виключати з раціону - це крупи, - розповідає дієтолог, фітнес-тренерка Ольга Колопенюк. - Якщо ми говоримо про 50 гривень - то не можемо дозволити дорогі продукти. Але крупи хоча б 50 грамів на день в сухому вигляді - вони мають бути. Має бути як мінімум 2 яйця. Потрібно пам'ятати і про білок. Щодо м'яса, то якщо є можливість, хоча б 100-150 грамів на день хоча б курки. 

Якщо на м'ясо коштів не вистачає, то ви можете інколи заміняти їх бобовими. Чудово підійде квасоля. Білок, який нас організм отримує із м'яса ми можемо взяти із молочних продуктів та яєць. Із фруктів буде достатньо одного яблука в день. Не обов'язково у свій раціон включати екзотичні фрукти. З овочів дієтолог радить їсти свіжу або квашену капусту. Це недорого та корисно.

- Насправді, необов'язково, щоб продукти коштували дорого, - каже Ольга Колопенюк. - Наприклад, червону рибу можна замінити кількою чи оселедцем. Зараз дуже популярними стали насіння чіа. Але його, насправді, можна замінити звичайним льоном. Є кінуа, але її можна замінити гречкою, яка теж багата білком. 

На день варто робити від трьох до п'яти прийомів їжі. Найбільш калорійним має бути обід - приблизно 50 % від загальної кількості калорій, які ви споживаєте на день. На вечерю потрібно найменше калорій - це приблизно 20%, і 30% від загальної кількості калорій потрібно спожити на сніданок. Окрім того, можна робити перекуси. Вони можуть мати приблизно 10-15%.

Читайте також: Скільки грошей тернополян и витрачають в день (відеоопитування)

Є онлайн програми для економії

У пошуку програм Google Play або App Store вводите слово "економія" та обираєте програму до смаку. 

- Такі онлайн-програми допомагають відстежувати свої витрати, - каже Наталя Орищак. - Ви ведете облік своїх доходів та видатків та можете зробити для себе аналіз того, на що найбільше коштів ви витрачаєте.

Окрім того існують сервіси із повернення готівки. У експерименті вони нам навряд чи будуть корисні, але якщо ви маєте за мету економити на постійній основі, то ці поради будуть для вас корисними. 

Якщо ви збираєтесь купувати щось онлайн – то зможете повернути частину коштів назад, використовуючи кешбек-сервіс. Деякі сервіси повертають 3-10%.

- Враховуючи ваші обмеження щодо експерименту, підібрала декілька пропозицій, які допоможуть вам зберегти кошти, - коментує менеджер одного із кешбек-сервісів Вероніка Гуменюк. 

За порадами експерта можемо визначити такі покупки, що допоможуть економити.

– Побутову Хімію чи косметику можна замовити, додатково повернувши 3,2% відсотки від суми у вигляді кешбеку;
– Якщо вам знадобляться ліки -  з кешбеком 2,5%;
– Продукти  - з додатковим кешбеком 1,25%

Результати експерименту читайте у вівторок, 26 листопада о 20. 00 на нашому сайті. 

Коментар:

Ольга Турчак, журналістка

- Якщо усі витрати планувати завчасно, то виходить не так вже і складно. Найбільше із свого бюджету витрачаю на їжу. За порадами дієтологині доводиться ретельно рахувати грами. Якщо ви, як і я, не вмієте цього робити - доведеться витратити годинку свого часу, щоб все розписати. 

Завжди дивувалась, куди це діваються гроші із гаманця, адже, погодьтесь, якщо у вас на день, до прикладу 200 грн, то ви навряд чи помітите 7 грн, які витрачаєте на проїзд.

Цікаво, що знайшла у місті багато магазинів із досить пристойними знижками. До прикладу, 100 грамів курячого філе у одному магазині коштує 9,7 грн, в іншому, із акцією, 8,8 грн. Куряче яйце можна знайти за 2 грн та за 4 грн.  Оскільки мій графік досить насичений, то свої "глобальні" покупки запланувала на суботу. Із п'ятниці в мене залишилось 15 грн, тому покупки робитиму не за 50, а за 65 грн.  

По суботах звикла робити випічку, а грошей на продукти для неї - немає. Тому традицію порушено. Загалом, таки довелось порушити і експеримент, але причина була поважною: батько святкував День Ангела. За 50 грн подарунок купити не вийшло ніяк.

Список витрат за кожен день опублікую наприкінці експерименту. А поки що хочу подякувати читачам, які люб'язно пропонують підгодувати або позичити грошей. Дякую, за підтримку та небайдужість.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (34)
  • Ксения Недзельская

    Зачем жить ,если во всем себе отказывать????)))
  • Ната Ли

    А в мене сьогодні вихідний! І я не потратила жодноі копійки)))Просто ....з дому не виходила.Висновок!можна жити зовсім не витрачаючи грошей .))))
  • Olia Obludnyk

    Більшої нісенітниці ще не читала!!! Таж тільки проїхатись в маршрутці - 3-4 раз на день - і все нема 50 грн!!!! А шампунь? А зубна паста? А предмети особистої гігієни???? Це або в голові пусто, або це сарказм!!!
  • Ромашка

    У Вас неправильные исходные данные для эксперимента. 4173- это минимальная зарплата грязными, то есть из нее полагается удержать 18% НДФЛ и 1,5% ВС, т.е на руки 3359.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up