Пушкін без голови. Як тернополяни "повелися" на пост у соцмережі Facebook

Пушкін без голови. Як тернополяни "повелися" на пост у соцмережі Facebook
  • Вранці 29 січня користувачів соцмережі Facebook шокувала новина про те, що пам'ятнику Олександру Пушкіну у Центрі Тернополя відбили голову. 
  • Автор в кінці повідомлення натякнув читачам, що це фейк, але більшість повірили у те, що пам'ятник таки без голови. 
  • Жарт жартом, але журналістка "20 хвилин" поцікавилася в міській раді, чи не планують таки демонтовувати пам'ятник або переносити в інше місце. Адже про це у місті говорять уже роками. 

!ШОК! Пушкіну відбили голову! Кажуть, під час демонтажу новорічної ілюмінації, патріотично налаштованим кранівником управління комунальним господарством було пошкоджено пам'ятник відомого російського поета. В ці хвилини вирішується доля пам'ятника, адже за словами експертів, ремонт коштуватиме близько 2 мільйонів гривень, бо зроблений з особливого рідкісного севастопольського базальту, який добувають лише в Криму. Як стверджують наші джерела в раді міста, чиновники налаштовані рішуче і розглядають варіант скасування компенсацій перевізникам вартості пільгового проїзду для акумулювання достатньої суми коштів на відновлення пам'ятника!РЕПОСТ, поки не витратили наші гроші на каміння!!!

В кінці допису автор написав #фактчекінг, що означає перевірка достовірності інформації. Це б мало спонукати людей до думки, що щось з цим постом у групі "Тернопільські плітки" не так. Тим більше, що адміністратори групи не вперше публікують фейки, щоб перевірити тернополян на уважність. Але за добу допис назбирав 100 коментарів, а поширили його 74 рази. Люди продовжують і коментувати, і поширювати. 

Відео дня

Новина і справді фейкова, голова пам'ятника на місці. Як і сам пам'ятник і переносити його чи демонтовувати не збираються. Принаймні офіційних рішень у міській раді ще не приймали. Це питання піднімають і самі тернополяни щороку. Пишуть різні петиції: 

У Тернополі збирають підписи проти демонтажу пам'ятника Пушкіну

У Тернополі хочуть перенести пам'ятник Олександру Пушкіну

Тернопільський краєзнавець в петиції просить перенести пам'ятник Пушкіну в парк "Топільче"

"Якщо його зачепити, то він зламається"

- Офіційних рішень про перенесення чи демонтаж пам'ятника Олександру Пушкіну міська рада не приймала, - каже заступник міського голови Леонід Бицюра. - Є кілька звернень від громадян. Одне із них стосовно спорудження пам'ятника добровольцю на місці пам'ятника Пушкіну. Ще й інші варіанти були. Було і питання переносу, але кінцевого рішення немає. Та й пам'ятник вироблений із синтетичного якогось матеріалу. І є ймовірність, якщо його почати рухати, то він зламається. 

Про те, що не було офіційних рішень говорить і начальник управління стратегічного розвитку міста Юрій Дейнека. Були особисті розмови та думки стосовно питання переносу чи демонтажу пам'ятника російському поетові. 

-  Колись була ідея, щоб відновити колишню ратушу на основі будівлі на бульварі Шевченка, 21, -  каже пан Дейнека. - І тоді можна було б перенести пам'ятник Пушкіну туди. Але враховуючи, що ця будівля, крім міської ради, має багато інших власників, які не погодилися на добудову, то все так і затихло. Це чотири чи п'ять років тому було. 

Демонтаж чи перенесення пам'ятника з Центру Тернополя, як каже пан Дейнека, навряд чи збільшив потік туристів у міста. Адже він не є туристично привабливим чи родзинкою міста. 

- Скільки ми не водили до нього туристів, то лиш кількома словами обмовлялися, що це пам'ятник Олександру Пушкіну, а туристи не дуже питають про нього і якось нейтрально відносяться, - каже начальник управління. - Якби на його місце щось інше поставити. Бо знести його легко, а от поставити щось натомість. Якби було щось вітчизняне. Або зробити там гарну зелену зону. І на знесення теж потрібні кошти. Те саме питання із літаком, але він технічно не може втриматися, це проблема. А в Пушкіна нема проблем з тим, що він може технічно впасти сам. 

Про крихкість матеріалу, з якого виготовлений пам'ятник Пушкіну, говорить і начальник управління культури і мистецтв Олександр Смик. Як і про те, що офіційних рішень про демонтаж міська рада не приймала. 

- Це пам'ятка місцевого значення, - каже пан Смик. - Будь-який пам'ятник несе історію матеріальної культури якогось певного періоду. Моя особиста думка, не як начальника управління культури, якщо брати цей пам'ятник, то ми ж його зараз асоціюємо як поета країни-агресора. Хоча він до неї не має зараз жодного відношення. До речі, біля цього пам'ятника робили акцію "Пушкін проти Путіна". Він є одним із небагатьох, які вдало розміщені у нашому місті. Хоча я розумію відчуття національно свідомих українців стосовно того, що він у Центрі. Але ж його не можна перенести, бо він виготовлений з такого матеріалу, якщо його зачепити, то він зруйнується. Він абсолютно не транспортабельний. 

Також пан Смик каже, якщо тернополяни хочуть знести пам'ятник Олександру Пушкіну, то їм слід встановити щось на його місці за свої кошти.  

- Бо люди хочуть різні пам'ятники, міська влада виділяє на це кошти - податки тернополян, - каже пан Смик. 

У Тернополі, як каже начальник управління культури, є лиш кілька пам'ятників, які зроблені за людські гроші. Один з них пам’ятний знак, присвячений наймолодшому воїну Першої світової війни Мирославу Луцишину, який встановили на "Дружбі". 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Цьвєк

    То бики сє так розважают.Гумор у них такий.
  • Anonymous

    Там чудеса: там леший бродит,
    Русалка на ветвях сидит;
  • Anonymous

    Ідіоти! І для чого ці дурні провокації? Придуркам смішно?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up