Партнер рубрики Події

Реконструкція Дальнього пляжу за 42 мільйони: що змінилося та чи встигнуть все доробити до кінця року

Реконструкція Дальнього пляжу за 42 мільйони: що змінилося та чи встигнуть все доробити до кінця року
  • У Тернополі триває облаштування-реконструкція відпочинково-рекреаційної зони в районі «Дальнього» пляжу.
  • Відповідно до тендерної документації, підрядник поступово розбудовує територію. Що вже вдалося зробити і чи встигнуть завершити у заплановані терміни – дізнавалися журналісти «20 хвилин».
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

 Територія Дальнього пляжу досі залишається розділеною на дві зони. Це побачили наші журналісти 18 вересня. В одній частині можна відпочивати, тут є пляжні парасольки, сміттєві баки, лавки, бунгало та тренажери. А ось в іншій – купи цементу, щебеню, піску та спецмашини.

Заїзд на територію пляжу відкрили, проте через проведення будівельних робіт та залучення великогабаритної техніки заїхати на власному транспорті не завжди вдається. А пішки обходити краще по піщаній доріжці.

Відео дня

Згідно із паспортом об'єкта, замовником розбудови пляжу виступає Тернопільська міська рада, а ось підрядником ТОВ «Країна Будсервіс». Також у паспорті об’єкта вказали, яку площу займатиме кожна зона:

  • пляжна зона – 4600 м² та 10400 м²;
  • об’їзна дорога – 2450 м², а тротуари – 1480 м²;
  • мультиспортивний майданчик – 924 м², а дитячий – 320 м
  • волейбольне поле – 532 м².

Також має бути дві громадські вбиральні, медичний пункт та рятувальний пост.

З’явилися нові конструкції та доріжки

Нагадаємо, ще на початку літа журналісти «20 хвилин» на території пляжу помітили обладнаний дитячий майданчик з різноманітними гірками, гойдалками, лавочками для сидіння та сміттєвими баками. Територія вкрита штучною травою. Та, схоже, кількість забавок на дитячому майданчику збільшать, адже поруч журналісти помітили ще нові гірки, які чекають на монтаж.

Завершили підрядники і роботи з облаштування мультиспортивного поля. Територію вкрили штучною травою, є спеціальна розмітка, а також ворота для гри у футбол та основи для баскетбольних кілець.

Уздовж стоянок, а також мультиспортивного та дитячого майданчиків вже вмонтували конструкції для освітлення. Переважна більшість на дві лампочки, проте є і одинарні.  Конструкції для освітлення з двома лампами розмістили так, аби одна лампа освітлювала тротуар та проїзну частину, а інша – майданчики.

Також зверху вздовж тротуарної доріжки та майбутньої зони озеленення встановили металевий паркан. Частину аналогічного паркану вже закріпили і зі сторони дитячого майданчика.

Зі сторони пляжу біля дитячого майданчика також облаштували п’ять металевих навісних конструкцій. У кожній конструкції вже вмонтовані світильники. Поруч з конструкціями залишили трохи місця, адже у подальшому там будуть встановлювати парковку для велосипедистів.

По обидва боки території з майданчиками будівельники звели металеві приміщення. Там вже встановили вікна, двері, поступово прокладають тротуарну плитку на підлозі. Зі слів одного з працівників, у приміщення будуть туалети, мийки та душові. Журналісти помітили, що біля кожного приміщення працюють близько п’яти осіб. 

Відповідно до тендерної документації, туалети будуть окремо для жінок та чоловіків, а також облаштують спеціальні кабінки для людей з інвалідністю. Щодо душу, то мають встановити цілий комплект – дві штуки.

Парковки для автомобілів, а також тротуарні доріжки працівники підрядної організації поступово доробляють. Ми побачили кілька запакованих блоків з тротуарною плиткою. А чоловіки за допомогою спецтехніки працювали над облаштуванням заїзду.

Ділянки для озеленення частково очистили від бур’янів. А ось до облаштування пляжної зони працівники підрядної фірми ще не приступали. Станом на 18 вересня, там так і залишається піщана територія, вкрита травою.

Що ще мають зробити за понад 42 млн

Відповідно до тендерної документації, за 42 617 182 гривень підрядник має виконати ряд завдань, починаючи від очищення та підготовки території. Ми оглянули тендерну документацію і вибрали основні пункти:

Обов’язково на території пляжу має бути каналізація, сучасне вуличне освітлення та водопостачання. Аби потрапити до водойми могли і люди з інвалідністю, для них повинні зробити спеціальний пандус, а також вимостити зручні доріжки та тротуари.

Хто розробляв проєкт

Хто і які суми отримав за виготовлення проєктів влаштування-реконструкцію відпочинково-рекреаційної зони в районі «Дальнього» пляжу? Про це журналісти «20 хвилин» дізналися завдяки електронній системі публічних закупівель Prozorro.

Отже, перший тендер на виготовлення проєктно-кошторисної документації щодо влаштування-реконструкції відпочинково-рекреаційної зони в районі «Дальнього» пляжу Тернопільська міська рада провела ще четвертого квітня 2017 року.

За даними Prozorro, переможцем стало приватне мале підприємство «Нортон» в особі Василя Романовича Мазурика. За виготовлення проєктно-кошторисної документації підприємство мало отримати 446 378 гривень. За цю суму приватне підприємство повинно було розробити робочий проєкт з прорахунками. А ось на розробку дали час до першого травня 2017 року, тобто менше місяця.

25 липня 2021 року Тернопільська міська рада проводить новий тендер, пов’язаний із проєктом для пляжу «Дальній». Тільки цього разу замовляють коригування проєктно-кошторисної документації. Переможцем знову стає той самий підприємець Василь Мазурик, але з трохи іншою назвою ПП «Нортон-Буд-Проект». На цей раз вартість їх послуг оцінили в 35 000 гривень. А внести зміни у раніше зроблений проєкт підприємство мало до першого грудня 2021 року.

А вже 17 листопада 2021 року Тернопільська міська рада починає шукати підрядну організацію, яка виконає всі необхідні роботи із влаштування-реконструкції відпочинково-рекреаційної зони в районі «Дальнього» пляжу. Максимальну суму, яку готові були віддати за реалізацію проєкту, – 49 147 774 гривень.

Участь у тендері взяли два товариства з обмеженою відповідальністю – «Країна будсервіс» та «Будмонтажсервіс І». За реалізацію проєкту ТОВ «Країна будсервіс» хотіла отримати 42 617 182 гривень, а ось ТОВ «Будмонтажсервіс І» майже на п’ять мільйонів більше – 47 692 550 гривень. Перемогу отримала компанія з нижчою ціною.

Договір між Тернопільською міською радою та директором ТОВ «Країна будсервіс» підписали 22 грудня 2021 року. У договорі зазначили, що готовий об’єкт мають віддати до першого грудня 2022 року.

За допомогою сервісу YouControl журналісти «20 хвилин» дізналися, кому належать фірми-переможці, з ким вони пов’язані та як часто стають переможцями у тендерах від Тернопільської міської ради.

Детальніше читайте тут: Реконструкція «Дальнього пляжу» за понад 42 млн грн: які компанії фігурують та що будують

Чи вкладаються в терміни?

Відповідно до тендерної документації, на облаштування території виділили рік: з четвертого кварталу 2022 до четвертого кварталу 2023 року.

Натомість у соціальних мережах люди вже говорять, що до кінця 2023 року підрядник завершить роботи лише на верхній частині пляжу, тобто до головної доріжки. А ось друга черга будівництва буде згодом. Зокрема, про це на власній сторінці у Фейсбук написав голова громадської організації «Безбар’єрний Тернопіль» Тарас Хоміцький, який також входить до Громадської групи при Тернопільській міській раді. Він у серпні оглядав відбудовану територію на доступність для людей з інвалідністю.

Та чи вкладаються працівники підрядної організації у затверджені терміни і який відсоток робіт вже виконали? З такими питаннями журналісти «20 хвилин» звернулися до речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич. Проте пані Зварич традиційно не може відповісти на поставлені питання і скеровує нас писати запит.

Також журналісти намагалися додзвонитися до представників ТОВ «Країна будсервіс». Жоден вказаний номер у реєстрах та на паспорті об’єкта не відповідає. Телефони вимкнені, а номери не прив’язані до месенджерів.

Як тільки журналісти отримають відповідь на запит – всю інформацію ми додамо до матеріалу. Ми також готові опублікувати позицію тих, хто проводить будівельні роботи.

Читайте також:

Де були дачі – тепер багатоповерхівки: як змінилась вулиця Тарнавського за 8 років

Облаштували комунікації та готуються класти новий асфальт: який вигляд має Гайова вулиця у Тернополі

У Тернополі нова афера: містянам продають квартири там, де мають бути торгові комплекси

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Teren Teren

    Ні, без того довбаного дальнього пляжу війну нам таки не виграти! От вгрохає лисий мудак ще з десяток мільйонів в той пляж і кацапи з переляку самі повтікають і перестануть нас бомбити і вбивати. Без пляжу ну ніяк.

    От падло лисе, ніяк не вгомониться...
  • myvova83

    Йоб...ий стид! А на другому кінці лісу, 30 років стоїть недобудована школа, і нікому до неї немає діла. А біля водної арени вже готують площадку для гольфу!!! Будуть робити гольф б..ть!!! Під час війни! Гольф!

keyboard_arrow_up