Релігійна громада на Тернопільщині отримала особливий статус

Релігійна громада на Тернопільщині отримала особливий статус

Українська Православна Церква (Православна Церква України) прийняла релігійну громаду парафії Святих Жон-Мироносиць села Почапинці, Тернопільської області, як ставропігійну в безпосереднє канонічне підпорядкування Предстоятелю УПЦ/ПЦУ Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Про це повідомляють на сайті громади парафії святих Жон-Мироносиць УАПЦ ТЄ.

Рішення було ухвалено на основі прохання парафіяльних зборів та згоди архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона Петранюка.

Відео дня

Це перша і єдина на Тернопільщині релігійна громада, яка отримала такий особливий статус – ставропігії, який, як правило, присвоюється деяким православним монастирям, лаврам, братствам та соборам.

Статус ставропігії парафії Святих Жон-Мироносиць означає, що релігійна громада не входить до структури благочинь міста Тернополя, але перебуває безпосередньо під опікою Предстоятеля Церкви – Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, йдеться в офіційному повідомленні.

Довідка
Буквальний переклад слова «ставропігія» з грецької мови означає «поставлення хреста». Класичний приклад ставропігії – діючі нині 20 монастирів Афону, підпорядковані Вселенському Патріарху Варфоломію. З 1592 по 1688 рр. його ставропігією була й Києво-Печерська Лавра.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній возвів низку архієреїв у сан митрополита та архієпископа. Зокрема, в сан митрополита був возведений архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор.

 

Читайте також:

Архієпископа Тернопільського і Кременецького Нестора возвели у сан митрополита ПЦУ

 До 120-річчя Кременецької кафедри в Тернополі презентували галерею портретів православних архієреїв

У Тернополі побудують храм Воскресіння Христового

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up