Партнер рубрики Події

Рідні загиблих захисників цілодобово чергують на кладовищі, щоб там не звели інший пам'ятник

Рідні загиблих захисників цілодобово чергують на кладовищі, щоб там не звели інший пам'ятник
  • На Микулинецькому кладовищі не вщухають сварки навколо «Пантеону Героїв». Попри всі вмовляння, родина загиблого захисника Віталія Стадника не погоджується на спільну концепцію оформлення могили.
  • Рідні інших захисників розділилися і чергують, аби не допустити встановлення чорного гранітного пам’ятника.

За проєктом «Пантеону Героїв», могили загиблих захисників у російсько-українській війні повинні мати однаковий вигляд, алею до поховань мають відремонтувати, а на вході до кладовища збудують капличку. Концепцію запропонувала тернополянка Дарця Веретюк.

Натомість родина одного із загиблих захисників Віталія Стадника вирішила, могила їхнього сина буде не зі світлого каменю, а чорного граніту. Також встановлять у масштабі один до одного статую загиблого захисника. Чоловік буде у формі, зі зброєю та квітами. Про це під час зустрічі з журналістами розповідала Дарця Веретюк.

Відео дня

Під час облаштування комплексу люди помітили, що могила Віталія Стадника і справді відрізняється від інших ще й розміром — вона трохи ширша. Зокрема, директор СКП «Ритуальної служби» Сергій Тлумацький повідомив, що за проєктною документацією одна могилка має бути 80х210 сантиметрів. Натомість для загиблого Стадника забетонували 135х230 сантиметрів.

Наче пішли на поступки

20 жовтня Сергій Тлумацький повідомив до редакції, що після чергових розмов родина Стадників наче погоджується на спільну концепцію та обіцяє демонтувати гранітні плити.

— Розмов було багато, і вони були довгими. Ми вмовляли, як тільки могли. Я розумію, можливо, хтось хоче зробити по-іншому, виділитися. То я ж пропонував організувати перепоховання загиблого Стадника трохи вище, де спочивають захисники з 2014 року. Пропонували в міській раді і назвати ім’ям сина вулицю, сквер, але ніякі вмовляння не діяли, — каже пан Тлумацький. — У п’ятницю, 20 жовтня, Марія Стадник пообіцяла, що близько 12.00 або трохи пізніше заїде на кладовище, ми з нею вчергове поговоримо і все вирішимо. Також під час телефонної розмови вона погодилася на спільну концепцію оформлення. Проте після 12.00 мама загиблого захисника повідомила, що приїхати не зможе, а всі питання варто вирішувати з будівельниками. На кладовищі робітників не було і слухавку вони не підіймали.

Тернополянка Дарця Веретюк наголосила, довіряти і опускати руки зарано, адже вдень це обіцянки про демонтаж, а пізно ввечері на могилі загиблого можуть встановити гранітний пам’ятник.

— Орієнтовно об 11.20 20 жовтня мені телефонують жінки та матері інших загиблих, повідомляють, що ще частину забетонували. Виглядає так, що гранітна тумба повністю підготовлена до фінального кроку — монтажу гранітного памʼятника. Та все ж, орієнтовно о 19.00, маючи безліч негативного досвіду по цій ситуації, сім’ї вирішують організувати власне патрулювання і приходять чергувати на цвинтар самі. Надворі темно, вітряно і вогко, але у нас теплий одяг і термоси. Застаємо там сім’ю Стадників, вітаємось, запитуємо, чого вони за дня не приходять, а завжди лиш затемна. Ті швидко покидають територію, — каже пані Веретюк.

Вперше чую про свої обіцянки

20 жовтня під час розмови Марія Стадник переконувала нас, що нікому не обіцяла демонтувати гранітні плити на могилі сина. Що більше, готова відстоювати свої права у суді.

— Я вам вкотре наголошую, ви володієте неправдивою інформацією. Не знаю, кому особисто вигідно таке розповідати, але я не погоджувалася на демонтаж і нікому нічого не обіцяла. Знаю, що поштою нам надіслали різні вимоги і з ними треба ознайомитися. Також додам, не відповідає дійсності й інформація про те, що під час облаштування могили ми порушили вимоги. Раджу міській раді і тим, хто ще займається облаштуванням «Пантеону Героїв», краще вивчити законодавство, бо там є купа порушень. Вони могили зробили одна біля одної, немає місця навіть, щоб нормально підійти. У нас велике горе – загинув син і як нам дали земельну ділянку, так там і поховали. А виявляється, навіть у цьому питання ми мали б все контролювати. Якщо вони вирішили ступити на шлях війни, то нехай буде війна, — розповіла пані Стадник.

Також Марія Стадник закцентувала на тому, що правоохоронцям варто детальніше ознайомитися з документацією «Пантеону Героїв». 

Є час до вечора…

За вихідні ні родина Стадників, ні їхні будівельники не демонтували гранітні плити. Зі слів Сергія Тлумацького, вони мають час до вечора 23 жовтня або доведеться вжити заходи.

— Ми сподівалися, що родина дотримається своєї обіцянки і демонтує. Чому мені та вам пані Стадник розповідала різне – запитання без відповіді. Вони отримали рекомендації від нас і ми попередили їх про демонтаж у тому чи іншому випадку. У нас також є працівники, які зможуть це зробити. Але до останнього сподіваєшся на людяність, на те, що від слів дійсно перейдуть до дій, — каже пан  Тлумацький.

Журналісти «20 хвилин» продовжують стежити  за цією ситуацією. Про всі зміни повідомлятимемо на нашому сайті та у соціальних мережах.

Читайте також:

Скандал на Микулинецькому кладовищі: родина загиблого захисника хоче пам'ятник не як у всіх

На Микулинецькому кладовищі почали облаштовувати Пантеон Героїв: ми дізнались подробиці

Встановлюють пам'ятники та продовжують ексгумацію радянських військових: який вигляд має Пантеон Героїв у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (120)
  • Сергій Лотоцький

    Всі розумні дуже....Ясно що на халяву поставлять ці пам'ятники з каменю....Але кожен рішає сам!!!! Чи влада це рішає..... А тепер згадайте де ділися ці обеліски які одинакові там стояли????? І чи не пройдуть роки і знову комусь щось в голову не прийде розумне......

    Репешко Вадим Анатолійович reply Сергій Лотоцький

    Мине трохи часу, і під якимось іншим соусом нинішній пантеон відправлять туди, куди пішов попередній пантеон. А влада і "свій бізнес", як завжди, розпиляють бабло.
  • Svitlana Nykytuyk

    Співчуття рідним Героя.
  • Марія Личак Черній

    Всі однакові, не треба виділятися
  • Yulia Fuji

    людям аби посваритися,постресувати

keyboard_arrow_up