Партнер рубрики Події

Скільки коштує подати записки за здоровʼя чи упокій воїнів у церквах Тернополя: ми перевірили

Скільки коштує подати записки за здоровʼя чи упокій воїнів у церквах Тернополя: ми перевірили
  • У деяких храмах в Україні відмовляли відспівувати полеглих українських захисників, а також приймати записки за їх здоров’я чи спокій! Про такі інциденти неодноразово писали у соціальних мережах та ЗМІ.
  • Журналісти «20 хвилин» вирішили провести експеримент і перевірити, як на такі прохання реагують у церквах Тернополя і скільки грошей на це потрібно.

Ми завітали до чотирьох місцевих церков різних конфесій і перевірили, чи готові прийняти записку за спокій, здоров’я українського захисника або ж відспівати загиблого.

Для експерименту обрали такі релігійні установи:

  • Кафедральний собор Різдва Христового ПЦУ,
  • Архикатедральний собор Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ,
  • Кафедральний собор Віри, Надії, Любові і матері їх Софії УПЦ (МП)
  • Римо-католицький Костел Божого Милосердя i Матері Божої Неустанної Помочі.

Відео дня
v class="video-block">

Варто зазначити, жоден з представників релігійної установи не знав про те, що ми є журналістами і проводимо експеримент. Про усе ми запитували як звичайні жителі міста.

Про реакцію в кожному храмі та яку вартість називали – розповідаємо окремо.

Кафедральний собор Різдва Христового ПЦУ (вулиця Руська, 22)

У крамниці собору нас зустріли дві представниці церкви. Жінки без зайвих питань та зауважень розповіли, як все краще зробити.

— Є різні аркуші паперу за здоров’я та за спокій українських захисників. Перед тим, як прописати ім’я хлопців та дівчат, ви маєте вказати, за що молитися, бо це важливо. Також можете вказати, на який саме день хочете, аби молилися за цих людей. Ми молимося три рази на день, тож сміливо можете писати. Ніхто тут вам не відмовить, — каже одна з жінок.

Щодо вартості, то встановлених сум не називали. Тобто, хто скільки вважає за потрібне, стільки й залишає. А чи погоджуються відспівати?

— А чого ж ні? Це наші захисники. І священник наш їздить постійно, і владика також. Я не знаю, чи навіть беруть наші за це гроші. Якщо я не помиляюся, то взагалі безплатно виїжджають. А ось щодо дати та часу, то варто особисто домовлятися, — наголосила одна з жінок.

Кафедральний собор Віри, Надії, Любові і матері їх Софії УПЦ (МП) (вулиця Євгена Коновальця, 1)

Жодної негативної реакції чи сумнівів після нашого запитання журналісти не помітили і в представниці цього собору. Жінка звичайно відреагувала на питання і погодилася нам допомогти.

— Звичайно, записуйте, а чому ж ні. Ми приймаємо і за живих, і за полеглих, і за зниклих, і за тих, хто в полоні. Але тільки за живих та полеглих треба писати на різних аркушах і не переплутайте, — каже вона.

Також жінка дала звичайні білі аркуші паперу, на яких можна записати імена живих чи полеглих захисників України. А ось щодо вартості, то на відмінну від інших храмів, тут є встановлені суми. Це залежить від кількості імен та терміну, протягом якого будуть молитися за людину. Зокрема:

  • шість місяців – 120 гривень (за одне ім’я);
  • рік – 250 гривень (одне ім’я);
  • літургія – 2 гривні (одне ім’я);
  • проскомидія – 1 гривня (одне ім’я);
  • молебень – 5 гривень (до 10 імен);
  • акафіст – 5 гривень (до 10 імен);
  • панахида – 5 гривень (до 10 імен).

Також ми поцікавилися, чи може священник відспівати померлого захисника України та що для цього потрібно?

— Це вам необхідно домовлятися з батюшкою требним. Але перед цим обов’язково дізнайтеся, коли і де має бути панахида та поховання. А потім прийдете і ми разом передзвонимо до священника. Як домовляєтеся, то залишаєте нам 50 гривень. Також ми видаємо вам хрест та два підсвічники. А окремо ви можете купити у нас свічки. Ціни різні – по 2 гривні, по 3 гривні, по 5 гривень і дорожче. Вам треба мінімум дві великі свічки і маленькі для тих, хто сидітиме в ніч перед похованням, — каже представниця церкви. — Священнику ви маєте платити окремо, але то треба з ним домовлятися. Бо встановленої вартості за відспівування померлих у нас немає. А вже скільки він вам там скаже, то я не знаю. Також зазвичай за батюшкою приїжджають рідні чи знайомі загиблих. Але за це треба теж домовлятися.

Архикадедральний Собор Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці (вулиця Гетьмана Сагайдачного, 14)

У цьому соборі нам не відмовили, але відповіли не на всі питання, що нас цікавлять.

— Ми приймаємо записки за наших захисників. За них правимо по дві служби в день до кінця війни. Тобто, о 07.00 та о 18.00 будуть згадувати під час служби ім’я захисника, — розповіла жінка у крамниці собору.

На питання про вартість за одну записку почули лише: «Це ваше рішення. Скільки дасте, стільки і буде». А ось відспівування полеглого захисника з журналісткою обговорювати відмовилися.

— Якщо ви хочете, щоб захисника відспівали в храмі, то варто підійти до захристії і там вже обговорювати це питання. Там вже і дізнаєтеся, скільки буде коштувати і що треба, — розповіла жінка.

Костел Божого Милосердя i Матері Божої Неустанної Помочі (проспект Степана Бандери, 57)

Журналісти «20 хвилин» обійшли всю територію костелу в пошуку церковної крамнички, аби подати записки чи домовитися про відспівування загиблого, натомість знайти її так і не вдалося. У костелі є лише одна велика зала, де проводилася служба.

Також ми намагалися додзвонитися до представників релігійної установи, аби дізнатися бодай у когось необхідну для на інформацію. Але вказані номери не відповідають.

Відомо, що з відмовами прийняти записки за здоров’я чи спокій українських захисників, а також відспівуванням стикалися жителі Сумщини, Буковини, Черкащини та в Чернівецькій області. Переважно такі казуси фіксують у релігійних установах Української православної церкви (МП). Люди не витримували такого ставлення священників до громади, захисників і влаштовували сварки.

Жителі Тернопільщини, а ви стикалися з такими ситуаціями? Якщо так, то в яких саме релігійних установах області? Свої відповіді пишіть в коментарях.

 

Читайте також:

Як перейти з моспатріархату до ПЦУ і чому цього не поспішають робити на Тернопільщині

Гектари землі та будівлі під владою моспатріархату: де на Тернопільщині найбільше (ІНФОГРАФІКА)

Ще й хотів компенсацію: староста села, який збудував церкву моспатріархату, судиться із сільрадою

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (30)
  • Viktoriia Ushakova

    У церкві МП не брали раніше пожертв за тих, хто «воює і вбиває». Це було у 2017. Тепер риторика змінилась🤡

    Julia Kuts reply Viktoriia Ushakova

    Viktoriia Ushakova вони й за католиків не молились
  • Julia Kuts

    Віра Надія любов.. ті ніколи не молились за людей з інших парафій, бо вони «не каноничиские», і взагалі якщо не їхні, то й не хрещені.
    А тут без проблем, коли скандал «за землю.»
    Окозамилювання
  • Христина Мороко Довгалюк

    Не знаю, хто і які ціни називав, та в мене за здоров,я всього "розрахунку" (10 бійців) з дописом і за всіх воїнів України, ще ніхто ні копійки не взяв , при чому, не на день, півроку, чи рік, а на постійно
  • Алла Кроткевич

    А чому озвучили тарифи тільки одної конфесії, а інших не вказали?

    Polina Daineha reply Алла Кроткевич

    вітаю. Бо в інших храмах нам сказали, що немає встановлених сум. Даєте скільки можете

keyboard_arrow_up