Сім'я, у якій 10 дітей, змушена виживати без світла. А чиновники хочуть гроші і розводять руками

Сім'я, у якій 10 дітей, змушена виживати без світла. А чиновники хочуть гроші і розводять руками
  • Якщо нас «попросять» із житла, яке винаймаємо, нам доведеться переїжджати до будинку, де немає ані світла, ані газу, переживає багатодітна матір. 
  • Журналісти звернулись до ВАТ «Обленерго» із запитом. Там відповіли, пільги на підключення не передбачені для жодної категорії.
  • Юристка радить звертатись за грошовою допомогою до органу місцевого самоврядування – у такому випадку до Монастириської громади.
  • Як зарадити родині? Чи підуть чиновники назустріч та допоможуть сім'ї? 

Наталія Шигаєва у відчаї — у жінки десятеро дітей, найстаршій доньці 13 років, а наймолодшому лише два рочки. Серед них і п’ятирічна дитина з інвалідністю групи А – а це прирівнюється до дорослої І групи.

Статус і 10 дітей значення не мають

Жінка разом з родиною переїхала на Тернопільщину не так давно. Винайняли житло у селі Лядське, що поблизу Монастириськ. Зараз родину «попросили» залишити помешкання. Переселитись родині є куди — за символічну плату вони придбали невеликий будинок по сусідству. Там є три кімнати, тому всі мають поміститись. Власними силами зробили там ремонт, аби дітям було затишно і комфортно. Ніби все добре, якби не одне але. У новому будинку нема ані газу, ані світла. Електрику хтось «відрізав» — про те, що вона була у будинку, свідчать обірвані дроти на подвір’ї. Без проблем, подумала жінка і вирушила до місцевого РЕМ, аби підключили світло. Проте від суми, яку запросили за підключення, волосся стало дибки. Якщо сплатити за підключення близько 20 тис грн. – це всі кошти, які за місяць отримує багатодітна родина. Тобто, про їжу, ліки для дітей, які часто хворіють, чи на інші витрати — про все треба буде забути.

— Ми цій родині не раз допомагали, — розповіла місцева активістка-волонтерка Світлана Григоренко. — Завдячуючи Михайлу Апостолу, була вирішена проблема з оформленням групи для дитини з ДЦП, — приїхали прямо до хати з Тернополя і все оформили належним чином. Але їм знову потрібна допомога.

Відео дня

Світлана каже, що у місцевому РЕМ Наталії сказали заплатити 14 700 грн лише за підключення. Ще лічильник та дроти – до 20 тисяч потягне.

— Наталія зазначила енергетикам, що має статус багатодітної мами і виховує дитину з ДЦП, — каже Світлана. — А їй відповіли, що це все не має жодного значення. Як таке взагалі можливо?

Наталія у травні оформила належну їй, згідно із законодавством, допомогу на дітей. Проте якою буде сума виплат ще не знає. Але виходить, що суми, яку вона отримувала на десятьох дітей, разом з виплатою по групі на дитину з ДЦП, не вистачить, щоб заплатити витрати, пов'язані з підключенням світла, обурюється активістка. То тепер їй потрібно віддати усі кошти за декілька місяців, аби підключити світло і залишити дітей голодними, а дитину з ДЦП ще й і без ліків?

Самі придбали хату і зробили ремонт

Наталія Шигаєва звернулась за допомогою й до журналістів. Розповіла, що старшій доньці Даринці 13 років. Молодшому Євгену у липні виповниться лишень 2 рочки. Іринці, яка має ДЦП, — п’ять. Із чоловіком Василем виховують всіх десятьох, хоча він є біологічним батьком лише двох молодших. Проте різниці між дітьми не робить.

Як вдалось нам дізнатись від Наталії, вона не отримує аліментів на старших дітей від їхнього батька. Ба більше – навіть чути не хоче про його існування. І найбільше боїться, що коли їм виповниться 18, батько зажадає, але Наталині діти його утримували до старості. А такого допустити вона не хоче. 

Родина переїхала на Тернопільщину, винаймали житло. Аби осісти тут, за дуже символічну плату придбали сусідню хатину. Потихеньку робили ремонт, і Наталія вирішила все належним чином оформити. Звичайно, за власний рахунок.

— Я прийшла в РЕМ, принесла книжки і документи, вони там перевірили, що боргу на цій оселі немає, — поділилась з журналісткою Наталія Шигаєва. — Хто виключив електрику, коли і за що – ніхто не знає, чи не каже.

Біля хати, метрів 10, є стовп — від нього потрібно протягнути дроти до хати і все підключити.

— Я їм казала, як не було боргу, значить ваші обрізали, — обурюється пані Наталія. —Біля того стовпа грушка росте. Може, відрізали, коли чистили гілля. Дроти валяються на землі. Коли це припустила, мене почали так би мовити «футболити». Тоді я попросила покликати головного спеціаліста з цього питання. Бо на час карантину самотужки у приміщення зайти не можна – на 1 поверсі стоїть стіл, який перегороджує шлях до кабінетів.  

Невдовзі вийшов фахівець – Наталя віддала всі папери. Він пішов на 2 поверх, хвилин за 30 спустився і ошелешив жінку: мовляв, нічим допомогти не можуть. Будинок не газифікований, тому потрібно підключати 7 кіловат. Скільки коштує  один, поцікавилась жінка. Їй відповіли – 2 100 грн. Разом виходить 14 700. До цієї суми треба додати вартість лічильника. От і набігає разом до 20 тис. грн. Коли Наталія повідомила, що вона багатодітна матір і виховує дитину з інвалідністю, якій потрібен цілодобовий догляд і чималі кошти на утримання та лікування, їй відповіли, що значення це не має.

Ми не маємо більше куди йти! 

— Я просто не маю звідки взяти такі гроші, — жінка від хвилювання щораз зупиняє розмову. — У мене їх немає. Якщо нас завтра «попросять» — змушені будемо переїжджати до будинку, де ані світла, ані газу. Ми не маємо більше куди йти! 

Василь, чоловік Наталії, офіційно не працює, адже допомагає жінці із дітьми та з господаркою. Часом має підробітки. Він, кажуть знайомі, дуже роботящий і добрий. Ремонти теж робив власними руками, як і доводив майбутнє житло до пуття. Стяжки, ремонт, вагонка – все сам. Ще лишилось світло підключити, щоб можна було жити.

На обліку у службі у справах дітей родина не перебуває, зазначив начальник служби у справах дітей Тернопільської ОДА Ростислав Дрозд. Претензій до родини немає, бо вона є благополучною. Ми звернулись до службовця з єдиним питанням, чи не матиме служба претензій до батьків, якщо діти житимуть в домі, де немає світла. Він зазначив, що треба дивитись загалом на умови проживання дітей. Поки права малих не порушуватимуть, служба не втручатиметься.

— Щодо питань допомоги на облаштування належного житла для цієї родини, варто звертатись до голови громади, — зазначив пан Дрозд. — Якщо родина перебуває в складних життєвих обставинах – до Департаменту соцхзахисту.

Як вдалось дізнатись журналістам, земля під будинком приватизована і має власника. А от будинку на ній, за документами і зі слів Наталії… взагалі не існує. Зараз Наталія із власником займаються документами – землю він їй подарує. А на будинок вже виготовила техпаспорт на власне ім’я. Повне й офіційне оформлення майна займе, за словами жінки, близько двох місяців. Якщо будинку раніше не існувало, виходить це й справді новобудова. Саме так, ймовірно, розцінюють стару хату енергетики.

Чому так сталось і що радить юрист?

Майже 99% людей у селах до сьогодні дня не мають оформленого права власності на будинки, зазначає юристка Марія Бочан. Незважаючи на це, до таких будинків підведені життєво необхідні комунікації: вода, світло, газ, якими люди користуються десятиліттями.

— Після смерті «власників» такої нерухомості основний тягар, звичайно, лягає на нових домоволодільців, які, у свою чергу, хочуть стати власниками офіційно, — пояснила Марія Бочан. — У даному випадку після оформлення технічного паспорта, який містить відомості щодо проведеної технічної інвентаризації об'єкта нерухомого майна, жінка отримала статус власника начебто новозбудованого об’єкта нерухомості.

Тому й місцеві електро- та газомережі висунули багатодітній жінці, фактично Матері-Героїні десяти малолітніх дітей, такі надто формалізовані вимоги.

— Жінці, передусім, потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування, до сільської громади, далі безпосередньо до органів місцевих електро- та газомереж із проханням-вимогою відновити постачання світла та газу на умовах, які були у минулого володільця, — радить юристка. — Згідно із практикою Європейського суду з прав людини, органи державної влади не повинні надто формалізовано підходити до будь-якої справи, натомість мають розглядати все індивідуально.

У даному випадку, каже юристка, неозброєним оком проглядається надзвичайний формалізм і, навіть здирництво, адже до початку оформлення документів жінкою на будинок усі комунікації там функціонували.

— Крім того, у справу можна підключити Службу у справах дітей, оскільки проживання дітей у будинку без елементарних життєвих потреб, які навмисно відключили монополісти, буде суперечити інтересам десяти (!) дітей, — наголошує Марія Бочан. — В Україні ж діє концепція «якнайкращих інтересів дитини».

Журналістка «20 хвилин» надіслала до ВАТ «Тернопільобленерго» запит щодо цієї ситуації. Загалом поцікавилась, чи можна зарадити у конкретному випадку і чи має багатодітна матір пільги на підключення електропостачання.

Окрім того, ми запитували, куди звертатись, які документи потрібно мати та у скільки обійдеться саме підключення електрики.

Що кажуть в обленерго?

Питання, які виникають під час приєднання новозбудованих, реконструйованих чи технічно переоснащених електроустановок замовників до електричних мереж та під час зміни технічних параметрів електроустановок замовників, відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», регулює Кодекс системи розподілу, затверджений постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310, із змінами (надалі  Кодекс), зазначив Андрій Лещук, заступник головного інженера з високовольтних мереж—начальник виробничо-технічної служби ВАТ "Тернопільобленерго".

— А відтак, відповідно до пункту 4.4.1 Кодексу, замовнику необхідно звернутися до оператора системи розподілу, одним з яких на території Тернопільської області є  ВАТ «Тернопільобленерго» (надалі - ОСР), із заявою про приєднання електроустановки (електроустановок) певної потужності до електричних мереж системи розподілу (надалі – заява про приєднання), типова форма якої наведена в додатку 3 до Кодексу, а також розміщена на офіційному вебсайті (https://www.toe.com.ua) нашої компанії в розділі «Приєднання до електричних мереж», — повідомив Андрій Лещук.

Також бланк заяви про приєднання та взірець її заповнення можна отримати в Монастириському районі електричних мереж за адресою: м. Монастириська, вул. Шевченка, 59.

У заяві про приєднання замовнику необхідно зазначити наступні відомості про:

1) номер запису про право власності та реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

2) унікальний номер запису замовника (фізичної особи) в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

3) реєстраційний номер облікової картки платника податків, серія та номер паспорта.

До заяви про приєднання додаються такі документи:

1) копія паспорта у разі відсутності унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (для фізичних осіб);

2) належним чином оформлений документ, що посвідчує право на представництво інтересів особи у випадку подання заяви представником;

3) копія документа, що підтверджує право власності чи користування об’єктом нерухомого майна  у разі відсутності відомостей у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

4) графічні матеріали із зазначенням місця розташування об'єкта (об'єктів) замовника, земельної ділянки замовника та прогнозованої точки приєднання (для об'єктів, що приєднуються до електричних мереж уперше).

У скільки обійдеться приєднання електрики?

— Заява про приєднання разом із копіями доданих до неї документів подається замовником особисто або через уповноваженого належним чином представника, або надсилається поштовим рекомендованим відправленням, або може бути подана в електронному вигляді через офіційний вебсайт ОСР у мережі Інтернет із застосуванням електронного цифрового підпису в установленому законодавством порядку, — пояснив Андрій Лещук.

Після виконання замовником наведених вище вимог, ВАТ «Тернопільобленерго» підготує проєкт технічних умов на стандартне приєднання електроустановок замовника та розрахунок плати за приєднання. Останній формується на підставі вимог Методики формування плати за приєднання до системи передачі та системи розподілу, що затверджена постановою Національної комісії з регулювання електроенергетики і комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 18.12.2018 року № 1965, зі змінами (надалі – Методика).

— Відповідно до зазначеної Методики, плата за стандартне приєднання визначається як добуток чисел замовленої потужності (кВт) на ставку плати за стандартне приєднання (грн/кВт), яка на кожен календарний рік затверджується постановою НКРЕКП, — пояснив Андрій Лещук. — На 2021 рік для Тернопільської області ставка плати за стандартне приєднання встановлена на рівні 1 877 грн/кВт (без ПДВ) для сільської місцевості (постанова НКРЕКП від 23.12.2020 року №2700).

Мінімальна величина дозволеної до використання потужності для індивідуального житлового будинку встановлена на рівні 5 кВт. Про це йдеться у Державних будівельних нормах України. Інженерне обладнання будинків і споруд. Проектування електрообладнання об’єктів цивільного призначення. Тобто, це мінімальна величина потужності, яку заявнику необхідно замовити, щоб в будинку вистачало потужності для забезпечення мінімальних побутових потреб в електричній енергії.

Відповідно, розмір плати за приєднання складе:

5 кВт х 1877 грн/кВт х 1,2 (ПДВ) = 11 262 грн (з ПДВ)

Окрема плата за лічильник

Після того, як замовник оплатив вартість послуги з приєднання, енергетики виготовлять проектну документацію та на підставі неї виконають  роботи з приєднання, а це: монтаж вводу від діючої лінії електропередавання 0,4 кВ до ввідно-розподільчого пристрою (ввідної шафи), який буде встановлений на стіні індивідуального житлового будинку, також у цій ввідній шафі буде змонтований ввідний комутаційний апарат 0,4 кВ з необхідною пропускною здатністю.

— Окрім цього, замовнику, відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку електричної енергії, необхідно отримати послугу з влаштування вузла обліку, тобто встановлення та пломбування лічильника у ввідній шафі, оскільки ця послуга не входить у вартість послуги з приєднання, — пояснив Андрій Лещук. — Таку послугу можна замовити в Монастириському районі електричних мереж, написавши відповідну заяву. На підставі складеної попередньої калькуляції, вартість цієї послуги складе 1 234,80 грн. для однофазного приєднання.

Звівши розрахунки докупи, загальні витрати для родини Наталії обійдуться у 12 496,80 грн.

Пільг немає ні для кого

— Щодо питання пільгового приєднання електроустановок замовника до електричних мереж, то тут слід відмітити, що Кодексом, Методикою та й іншими законодавчими актами не передбачено будь-яких пільг при реалізації чи виконанні приєднань електроустановок замовників до електричних мереж, — зазначив Андрій Лещук. — А в структурі тарифу на послуги з розподілу електричної енергії споживачам ВАТ «Тернопільобленерго» кошти для вирішення таких питань не передбачені.

Більше того, з метою недопущення значного зростання тарифів на електроенергію, НКРЕКП України жорстко контролює видатки операторів систем розподілу, яким і є ВАТ «Тернопільобленерго». Як ліцензіат з розподілу електроенергії, відповідно до норм чинного законодавства, ВАТ «Тернопільобленерго» витрачає кошти лише в межах і згідно структури тарифу, затвердженого НКРЕКП України, наголосили енергетики.

За порадою юриста, Наталія, з якою журналісти підтримували ці дні зв’язок, планує звернутись за одноразовою матеріальною допомогою до керівництва Монастириської громади. Хоча надії, що отримає ці гроші, у жінки, зізнаємось, мало. Адже і вона, і активісти не раз чули: «грошей немає». Проте «20 хвилин» разом із активістами у такому разі готові «пошукати» кошти у місцевій казні. Або, скажімо, дослідити розмір преміальних надбавок до зарплати у посадовців найвищого рівня громади. Переконані, цих грошей вистачить, аби оплатити Наталі та її родині підключення до мереж, тим самим забезпечивши 10 дітям належне життя. Якщо ж у громаді віднайдуть кошти, одразу напишемо про це.

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком цієї ситуації та повідомлятиме про новини наших читачів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • Галина Кармакова

    А работать не пробовали? Кстати, на каждого ребенка до 18 лет платят по 6 тысяч с копейками, а это уже 60 тысяч в месяц! И шли бы вы работать вместо того, чтобы детей *клепать!
  • Татьяна Задорожная

    Боже ж милий, ск1льки вас на 20 тысяч живе, но б1льша части на людей живе на 1,700 та 2-000...прос1дь допомоги  у меценат1в,Але ж вони вимерають як мамонти...
  • Pavlo Dashyan

    Спочатку треба думати де будуть жити а потім плодити.

    Іван Жолоб reply Pavlo Dashyan

    Pavlo Dashyan
  • Галина Давидова

    Нерозумію.Для чого народжувати скільки дітей,потім немати чим одівати і годувати.
    Ненормальний той чоловік.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up