“20 хвилин” розповідає про новинки меню та приготування страв у кафе, барах і ресторанах міста
Рум’яна картопелька, фарширована грибочками під голландським сиром, — хіт сезону в арт-кафе “Сієста”, що у ТРЦ “Марципан”.
— Страва дуже проста у приготуванні і не забирає багато часу, — каже шеф-кухар Лілія Жак. — Та вона смачна, і її охоче замовляють наші відвідувачі.
Для цього смаколика треба вибрати великі бульби, продовжує вона. Почистивши таку картоплю, шеф-кухар розрізає кожну навпіл і вибирає середину. Це займає кілька хвилин. Далі пані Лілія викладає картоплини у фритюр — там уже шкварчить олія. Минає ще кілька хвилин — і підрум’янені бульби опиняються на тарілці.
Тепер черга за грибним соусом. Білі-білесенькі печериці жінка чистить і розрізає на чотири частини. Після того перекладає все у сковороду. Там саме розтопився кубик вершкового масла.
— Гриби, посмажені на маслі, будуть ніжнішими на смак, — каже співрозмовниця. — Ми не будемо доводити їх до готовності, бо вони ще мають покипіти у грибному соусі.
За мить жінка наливає до грибів домашню сметану і додає ароматну грибну приправу. Кухнею моментально шириться апетитний запах білих грибів, адже приправу виготовили на їх основі. Наприкінці шеф-кухар заправляє соус спеціями і кілька разів вимішує. Так минає п’ять хвилин.
— За цей час трохи викіпила рідина і соус загус, — каже пані Лілія. — Саме таку консистенцію він повинен мати для фарширування картоплі.
Готовим соусом вона наповнює кожну картоплину, притрушує все тертим сиром і ставить у диво-піч, яка називається параконвектомат. Там страва доходить до повної готовності.
— Фаршировану картоплю замовляють і як самостійну страву, і разом з м’ясом, — підсумовує Лілія Жак. — Найчастіше до неї беруть стейки, з курки чи свинини, або курку під сиром.
Скільки чого треба:
200 г картоплі, 60 г печериць, 40 г сметани, 15 г грибної приправи, спеції, 50 г вершкового масла.
Послідовність приготування:
1. Картоплю почистити, кожну бульбу розрізати навпіл, вибрати середину
2. Гриби розрізати на чотири частини, обсмажити на маслі до напівготовності
3. В кінці смаження влити сметану, додати спеції і грибну приправу, дати покипіти 5 хв
4. Половинки картоплі викласти у фритюрницю, обсмажити до появи рум’яної скоринки
5. Наповнити грибною масою кожну картоплину, затерти сиром, запекти в духовці
6. Подавати готову страву до столу, прикрасивши овочами та зеленню
№ 13 від 29 березня 2023
Читати номер
Anonymous