Рубрика "Смачного!". Готуємо сковорідку по-українськи

 Рубрика "Смачного!". Готуємо сковорідку по-українськи
“20 хвилин” розповідає про новинки і приготування фірмових страв у кафе, барах і ресторанах міста

  Ситна гаряча страва зі свинини, копченого бочка та різних овочів, яку подають у сковорідці, — одна із “родзинок” меню кафе “Вільнюс”, що працює у супермаркеті Novus.
У цьому закладі, який відкрився у вересні, акцент зробили на їжу, приготування якої відвідувачам не доведеться довго чекати. Тут можна посмакувати різною піцою, салатами, м’ясними і рибними стравами, а також гарячими закусками, які подають у сковороді.
— Найпопулярнішою є сковорідка по-українськи, — розповідає су-шеф Роман Назарчук. — Напевно, тому, що у цій страві — найбільш звичне для наших відвідувачів поєднання продуктів: свинина, бочок, квасоля, картопля, цибуля, гриби і морква.
Окрім сковорідки по-українськи, у кафе можна замовити смаколик по-баварськи, по-російськи, по-ірландськи, по-мексиканськи чи спеціальну сковорідку на сніданок. Смаколик по-баварськи, каже чоловік, — з мисливськими ковбасками, свининою, картоплею і тушкованою квашеною капустою теж має значний попит. А по-російськи — зі свининою, картоплею, солоним огірком і квашеною капустою — часто замовляють як закуску до горілки.
— Сковорідка по-ірландськи — це закуска з бочком, мисливськими ковбасками, квасолею та яйцем, — продовжує Роман. — Найгостріша закуска — по-мексиканськи, з курячим м’ясом, солодким перцем, горошком, квасолею, морквою, часником та гострим перцем. Звісно, ми йдемо назустріч замовникам — якщо людина хоче менш гострої закуски, перчимо її трохи менше.
Перш ніж готувати смаколик, су-шеф відварює деякі продукти — картоплю “у мундирі”, морквину і червону квасолю. Потім тушкує печериці з цибулькою.
— Гриби та цибулю можна тушкувати окремо, а потім додати до решти продуктів у сковорідці, — каже співрозмовник, — а можна додати сирими під час тушкування страви.
Копчений бочок Роман нарізає тонкими плястерками, варену картоплю — грубими скибками, моркву — кружальцями, свинячу вирізку — кубиками. Маринує м’ясо у прянощах і викладає на гарячу сковороду смажитися. Як тільки шматочки свинини дійшли до напівготовності, чоловік виклав до них картоплю і обсмажував її, поки та не зарум’янилася.
— Щоб дізнатися, чи уже готове м’ясо, встромляти у нього виделку не треба, — каже су-шеф, помішуючи продукти на сковороді, — бо витече весь сік і м’ясо стане твердим і сухим. Якщо воно трохи підрум’янилося, можна висипати картоплю.
Наступним на сковороді опиняється бочок. Йому вистачає 10-15 секунд, щоб стати прозорим — саме таким, як треба. Далі Роман кладе у сковорідку уже обсмажену цибульку з грибами, за нею — варену моркву і квасолю. Заливає усе томатним соком і вкидає дрібно посічений часник. Неймовірний аромат миттєво шириться кухнею і приємно лоскоче у горлі.
— А тепер усе тушкуємо на помірному вогні не більше трьох-п’яти хвилин, час від часу помішуючи страву, — коментує свої дії співрозмовник. — Наприкінці солимо і перчимо.
Як з’ясувалося, і це ще не все. Готовий смаколик су-шеф переклав у меншу сковороду, прикрасив гілочкою петрушки, стручком гострого перцю. А потім влив туди якусь рідину. Вона зашкварчала, і над сковородою піднялася пара. Від страви йшов приємний пивний запах.
— Усе подаємо на добре нагрітій сковороді, — каже Роман, — тоді страва повільніше вистигає.

Скільки чого треба:
50 г свинячої вирізки, 50 г копченого бочка, 0,5 цибулі, 2 печериці, 0,5 моркви, 1 картопля, 50 мл томатного соку (томатного соусу), 100 г червоної квасолі, спеції, прянощі, світле пиво.


Послідовність приготування:
1. Зварити картоплю, моркву і квасолю. Посмажити гриби з цибулею, підготувати решту продуктів
2. Свинячу вирізку накраяти великими кубиками, посипати прянощами, вимішати у них м’ясо
3. Обсмажити кубики м’яса на олії до напівготовності, додати скибки вареної картоплі, смажити до рум’яної скоринки
4. Покласти у сковороду до м’яса плястерка бочка, згодом — цибулю з грибами,
кружальця моркви і квасолю
5. Залити все томатним соком, додати дрібно посічений часник, тушкувати на помірному вогні 3-4 хв. У кінці додати спеції
6. Подавати у добре нагрітій сковороді. Перед тим влити трішки пива, прикрасити зеленню та гострим перцем

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:03 Тернополян закликають не блокувати доступ до дворів автівками чи обмежувачами руху play_circle_filled 22:00 Як у Тернополі з'явилися перші телефони: дивіться відео! play_circle_filled 21:01 200 балів з української мови та історії: випускниця Христина Дехтяренко – серед найкращих на НМТ 20:01 «Мого сина більше нема, а медики досі працюють»: у суді розглядають справу про смерть однорічного Єремія Від читача 17:29 Тижневий дайджест новин служби зайнятості Тернопільщини 19:00 Жительці Тернопільщини виповнилося 100 років 18:00 Подорож за кордон із домашнім улюбленцем: що потрібно знати 17:30 Четвертокласники Тернопільщини навчатимуться з наборами LEGO photo_camera 16:30 Поліція розслідує шахрайство з коштами ветеранів, пов'язане з чиновником зі Зборова 16:03 З полону повернулися двоє мешканців Тернопільщини. Ми дізналися їхні імена 15:27 На Микулинецькій ДТП. Рух транспорту ускладнений 15:15 В останню путь проведуть військовослужбовицю з Тернопільщини Галину Лащик 15:05 62 випускники на Тернопільщині отримали по 200 балів на НМТ: із яких шкіл 14:02 На обеліску радянського солдата на Тернопільщині загніздилися лелеки. Чому пам’ятник не зносять? 13:46 Україна повернула з полону ще одну групу Захисників: продовження обмінів згідно зі «Стамбульськими домовленостями» 13:15 Набої та наркотики виявили правоохоронці Гусятина у місцевого жителя 12:35 Усі підприємства України отримали нові зобов'язання: що зміниться з 5 липня 12:00 Облаштовують безбар'єрний маршрут з мікрорайону «Дружба» до центру Тернополя play_circle_filled 11:20 Одинадцять ліцеїстів з Тернополя здобули максимальні бали на мультитесті 10:40 Випускники зі Словʼянська танцювали вальс у Збаразькому замку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up