"Рухаємо Тернопіль": як їсти під час Великодніх свят, поради дієтолога

"Рухаємо Тернопіль": як їсти під час Великодніх свят, поради дієтолога

28 травня у Тернополі уже вдруге відбудеться міське спортивне свято "Рухаємо Тернопіль" від Медіа Корпорації RIA та Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення. До цього дня ми тричі на тиждень публікуватимемо на сайті "20 хвилин" цікаві історії спортсменів та тернополян, які займаються спортом для себе. А також поради дієтологів. 

У попередній публікації досвідом виховання юних чемпіонів ділився колишній воротар тернопільської "Ниви", а нині дитячий тренер Дмитро Андрієшин.

Цього разу лікар-дієтолог Тетяна Пискливець розповість, як вийти з посту не нашкодивши своєму здоров'ю. 

- І так, друзі. Завершується один із найдовших та найстрогіших з усіх християнських постів, протягом якого більшість з нас значно обмежували себе у вживанні тих, чи інших продуктів, - каже Тетяна. - А особливо, що стосується їжі тваринного походження.

Відео дня

Організм за цих сім тижнів в умовах харчування пісною, здебільшого вуглеводно-рослинною їжею, звик працювати в "щадному режимі", виробляючи при цьому тільки ті ферменти, які розщеплюють клітковину, жир, крохмаль, цукор та білок рослинного походження.

- Водночас, ферментів, які допомагають нашому шлунково-кишковому тракту перетравлювати тваринну їжу, синтезувалось в мінімальній кількість, - пояснює лікар. - Тому дуже важливим  є правильний вихід із посту, для чого потрібний і час, і енергія. Запам’ятайте, що правильний вихід з посту може зайняти цілих 1-2 тижні, а для людей із захворювання шлунково-кишкового тракту – і цілих три.

В цей час не потрібно навантажувати наш організм надлишком тваринних продуктів та продуктів з великою калорійністю. 

- Декілька порад дозволять зробити процес виходу з посту менш стресовим для організму, - каже Тетяна Пискливець. - Щоб у нас було достатньо сил та енергії в хорошому настрої та здоров’ї відсвяткувати світлий праздник Воскресіння Христового.

Під час святкування Пасхи, як каже лікар, не накидайтесь на все підряд. Святковий ранок Великодня слід розпочати з однієї-двох склянок негазованої води кімнатної температури, після чого через 15-20 хвилин можна поласувати освяченою крашанкою - не більше двох в день, нежирним шматком м’яса чи шинки.

- Щодо м’яса, то в перші дні свят краще, щоб  воно було нежирним, в тушкованому, печеному чи відвареному вигляді, - наголошує лікар. - Постарайтесь звести до мінімуму вживання ковбасних виробів промислового виробництва. Щодо паски. Християнська традиція велить поласувати нею кожному християнину. Слід лиш пам’ятати, що паска відноситься до хлібобулочних виробів.

І за рахунок того, що у її приготуванні використовують велику кількість масла, борошна, яєць, сухофруктів та горіхів паска має має велику калорійність - до 1100-1500 кклал на 100 грам.

- Тому, як і все солодке, паску ставимо на стіл в кінці святкової трапези, коли всі вже наситились до схочу, - додає Тетяна. - Ні в якому разі зранку не наїдайтесь «до відвалу», провокуючи цим виникнення чи загострення панкреатиту, гастриту, гастродуоденіту, виразки, коліту і .т.д.

Варто вживати побільше овочів, фруктів - за винятком цитрусових. В овочах та фруктах багато клітковини, яка, як "природна щітка", позбавить організм шлаків та допоможе кишечнику функціонувати на оптимальному рівні. 

-  Пробіотики, що містяться в кисломолочних продуктах, допоможуть нам швидше звикнути до непісної  їжі, - продовжує лікар-дієтолог. - Тому вживаємо побільше творогу, кефіру, ряжанки, йогурту. Окремо хочемо звернути увагу на алкоголь. Лікарі взагалі не рекомендують його вживати одразу після посту. Допустимим є 50-100 грам сухого червоно вина. 

Також лікар-дієтолог радить після святкового застілля залишатись дещо голодним.

- Повірте, через 15-20 хвилин відчуття ситості прийде, - каже Тетяна. - Організм при цьому не витратить всю енергію для перетравлення надмірної кількості їжі і дасть можливість нам досхочу насолодитись спілкуванню з рідними та друзями. І пам’ятаймо, що під час посту важливим є не тільки очищення тіла через стримання та обмеження себе в їжі, але й очищення душі та думок. Гарних Вам свят, смачної паски, побільше позитивних емоцій, радісних зустрічей та здоров’я душі і тілу!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    менше жерти і менше пити!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up